Kostholdsråd før eller under amming

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Kostholdsråd før eller under amming

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Vil du amme? Da er det visse kostholdsråd du bør vurdere før eller under amming. I denne artikkelen lister vi opp ting du bør tenke på når du ammer.

Kostholdsråd før eller under amming

Kosttilskudd, helsekost og urtete:
Når du ammer bør du være forsiktig med kosttilskudd, urteprodukter, urtete, urtemidler, tradisjonelle urtemedisiner og naturprodukter, da man ofte ikke vet om de kan være skadelige for babyen. Bruk derfor ikke slike produkter uten først å ha diskutert med sykepleier ved helsestasjonen eller lege.

Du bør helt unngå ginseng-produkter, som anses som uegnet når du ammer. Vær også forsiktig med algeprodukter som inneholder mye jod. For høye doser jod kan være skadelig for barnet. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) fraråder å gi fennikel-te til barn under fire år. Årsaken er at man ikke vet nok om effektene på barn. EMA fraråder også ammende mødre å drikke fennikel-te. Livsmedelsverket støtter disse anbefalingene.

Kaffe, te og energidrikker:
Koffein fra kaffe og te overføres til barnet via morsmelken i så små mengder at det ikke skader barnet. Derfor trenger du ikke kutte ned på kaffe eller te når du ammer.

Bakterier og parasitter:
Rådene om listeria og toksoplasma gjelder kun gravide, ikke ammende.

Planlegger du flere barn?
Selv om det føles fjernt nå, kan du etter hvert begynne å tenke på flere barn. Når du kan tenke deg å bli gravid igjen, er det bra å begynne med folsyretabletter. 400 mikrogram folsyre per dag reduserer risikoen for at fosteret får ryggmargsbrokk. For å få effekt må du starte ca. en måned før du blir gravid.

Kan du drikke alkohol mens du ammer?

Alkohol har ingen positive effekter på amming. Helsedirektoratet anbefaler at du venter med alkohol til at barnet er minst seks uker. Etter seks uker anbefaler de at du bør vente ca tre timer etter å ha drukket én alkoholenhet (ett glass vin/øl) før du ammer, dette pga en føre-var-prinsipp fordi vi ikke vet hvor lite alkohol som skal til for å påvirke den nyfødte. Alkohol kan påvirke blant annet melkemengde og utdrivningsrefleks.

Siden det er etisk tvilsomt å gjennomføre kontrollerte studier rundt alkohol, amming og mulige effekter på det ammede barnet, finnes det ikke mye forskning på området. Studiene som er gjort, har dreid seg om moderat alkoholforbruk under amming, men det mangler kunnskap om hvordan større eller mer regelmessig alkoholforbruk vil kunne påvirke barnet. Den tilgjengelige forskningen viser ingen medisinsk risiko for babyen hvis moren drikker små mengder alkohol fra tid til annen. Det er imidlertid noen studier som viser at barnets utvikling kan påvirkes dersom mor drikker alkohol og ammer.

Alkohol kan også føre til at morsmelkproduksjonen går ned, at barnet drikker mindre melk og at barnets søvn forstyrres. Dette kompenserer babyen for innen et døgn, dersom mor ikke drikker alkohol i løpet av den tiden. Men det er altså ikke mulig å si sikkert at alkoholforbruk ikke spiller noen som helst rolle.

Les om andre effekter av alkohol på ammehjelpen eller helsenorge.no.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer