Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.
Barnmorska
Barnmorska
Mange blir rammet av sopp i underlivet under svangerskapet, og noen rammes også mens de ammer. Sopp er ikke farlig og kan behandles med reseptfrie legemidler.
Det er anslått at rundt 75 % av alle kvinner rammes av gjærsoppinfeksjon minst én gang i livet. Vi snakker da om Candida, en gjærsopp som kan dukke opp mange steder på kroppen, men er spesielt vanlig i skjeden og mage-tarmkanalen. En infeksjon oppstår når det oppstår ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, noe som kan føre til at unormalt mye gjær formerer seg i skjeden. Gravide har omtrent 2-10 ganger så stor risiko for å få gjærsoppinfeksjon (!), noe som skyldes de endrede hormonnivåene som svangerskapet medfører og svangerskapets påvirkning på immunsystemet.
Gjærsopp gir symptomer i form av røde slimhinner, kløe og grynete utflod. Gjærsoppinfeksjon under graviditet er som regel vanskeligere å behandle og kommer lettere tilbake selv om du behandler soppen. Det finnes reseptfrie medisiner for å behandle infeksjonen – men du bør alltid snakke med jordmor eller lege før du behandler deg.
Det er ingen sikre råd for å unngå soppinfeksjon, men det er lurt å unngå overdreven vaginal vask samt alle former for såpe i skjeden. Gjær dør dessuten ved 60 grader, så det kan være en fordel å vaske undertøy på 60 grader. Soppinfeksjon av denne typen regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom.
Risikoen for å overføre en gjærsoppinfeksjon til fosteret er svært liten (mindre enn 1 %) og risikoen for at barnet blir smittet under vaginal fødsel er svært uvanlig, selv om mange gravide kvinner (20-30 %) har gjærsopp i skjeden ved fødselen.
Ammende kvinner kan få soppinfeksjon på brystvortene og noen ganger også i melken. Dette skjer vanligvis etter en antibiotikabehandling mot annen infeksjon, eller hvis det har vært sår eller eksem på brystvortene. Symptomer på soppinfeksjon i huden er rødhet, kløe, svie, smerter ved amming og/eller skjellete områder.
Det er ikke uvanlig at barnet samtidig får sopp i munnen dersom du som ammer får en soppinfeksjon, noe som kalles trøske. For å se forskjell på en soppinfeksjon i barnets munn, sammenlignet med rester fra melken, kan du prøve å skrape av det hvite. Hvis det hvite belegget ikke kan skrapes av, er det sannsynligvis trøske. Hvis barnet ditt viser tegn til å ha dette, bør du kontakte helsestasjonen.
Kilde: 1177.se
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey