Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Babyens matvaner: fra fødsel til 1 års alder

Verifierat av

Matilda Ördell

Barnsjuksköterska

Babyens matvaner: fra fødsel til 1 års alder

Verifierat av

Matilda Ördell

Barnsjuksköterska

En helt ny verden har åpnet seg med babyens ankomst. I tillegg til å bli kjent med den lille krabaten, er det på tide å få en oversikt over maten! Her gir vi deg verdifull informasjon om barnets matvaner fra fødselen til 1 års alder.

Morsmelk eller morsmelkerstatning

Det varierer hvor lang tid det tar for barnet å lære å amme, og for mor å få ammingen til å fungere slik at begge føler seg tilfredse og trygge. Når babyen ammer, regulerer den selv hvor ofte og hvor mye den vil spise, men de første ukene må babyen kanskje vekkes slik at det ikke går for lang tid mellom ammingen. Når barnet ammes, stimuleres melkeproduksjonen. Derfor kan du amme barnet så ofte det vil, spesielt de første ukene. Har du problemer med ammingen, får brystkomplikasjoner eller trenger ekstra hjelp, kan du gjerne henvende deg til helsestasjonen.

Hvis du har valgt å mate barnet ditt med flaske, er det anbefalinger på pakningen om hvordan du kan blande morsmelkerstatningen og hvor mye babyen trenger å spise. Fordi babyer er følsomme for bakterier, er det viktig å ha god håndhygiene når du blander morsmelkerstatning. Hvis du er usikker på hvordan du skal mate barnet ditt på flaske og hvor mye du skal gi, spør helsestasjonen.

Det er helt normalt at babyer kaster opp. Det er fordi muskelen mellom magesekken og spiserøret ikke er ferdig utviklet og holder tett. Det går vanligvis over når barnet begynner med fast føde. Føler du at barnet plages av oppkastet eller kaster opp med uforholdsmessig stor styrke, kan du kontakte sykepleieren din på helsestasjonen.

Ønsker du å kombinere amming og flaskemating, er det alltid en god idé å rådføre seg med helsestasjonen først. Det er greit å vite at flaskemating kan forstyrre ammingen og melkemengden som produseres hvis du ønsker å fullamme, men en gang i blant er ikke så farlig!

Behovet for vitamin D

Morsmelk eller morsmelkerstatning inneholder all næring babyen trenger i løpet av de første seks månedene. Det eneste unntaket er vitamin D, som barnet må få gjennom D-vitamindråper. Disse får du fra helsestasjonen til barnet fyller 2 år.

Smaksporsjoner

Når barnet er 4-6 måneder, kan du begynne å gi barnet smaksporsjoner med myk konsistens og puréer. La gjerne barnet prøve mange forskjellige smaker og teksturer, og la barnet prøve å spise selv. Å spise skal være lystbetont, så la barnet ta den tiden det trenger til å lære å spise, og spis gjerne sammen.

Barnet begynner å trene på tyggebevegelser fra 6 måneders alder. Deretter kan du gi barnet myke biter å tygge på, men ta det i et tempo som passer barnet ditt. Hvis barnet ikke har vist noen interesse for mat, kan det føles tidlig å begynne med små biter nå, og det er OK.

Ved 8-10 måneder synes mange barn at maten er utrolig spennende og vil begynne å spise selv. Legg noen myke biter på en tallerken, så kan barnet plukke dem selv. Å smøre og få mat i hele ansiktet er en del av å lære å spise mat! Selv om det kan være utfordrende med alt rotet som forelder.

Hvilken mat bør unngås før fylte 1 år?

Noen matvarer er ikke gode å gi til barn under ett år. Det du ikke skal gi er honning, grønne bladgrønnsaker, rødbetejuice, grønne poteter, hele nøtter, upasteurisert melk, riskaker, risdrikk og sukker. Det er en god idé å være sparsom med saltet. Det er ikke farlig å la barnet prøve nøtter, men de bør ha en konsistens som barnet kan spise uten å kveles. Gluten kan babyen venne seg til sakte i forbindelse med amming eller morsmelkerstatning.

Introduksjon av gluten og mulige reaksjoner

Du kan begynne å legge inn små mengder gluten allerede ved 4-5 måneders alder, for så å øke mengden etter hvert som barnet blir eldre. Gluten finnes i matvarer som inneholder hvete, rug og bygg. Havre inneholder bare litt gluten. Noen barn kan reagere på et matprodukt, noe som merkes ved at barnet får utslett/eksem, oppkast eller vondt i magen. Selv små babyer kan reagere på mat som mor har spist hvis babyen ammer.

Hvis du mistenker at barnet reagerer på et matprodukt, snakk med helsestasjonen eller kontakt et barnelegekontor. Hvis barnet ditt reagerer med pustevansker eller mister bevisstheten, ring 113.

Vil du lese mer barnemat fra 6 måneder? Klikk her!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer