Å lære å spise vanlig mat er en gradvis prosess som vanligvis starter ved 6 måneder. I starten handler det mest om at barnet skal venne seg til nye konsistenser, flere smaker, spise fra skje og lære seg tyggebevegelser.
Det er ingen «regler» for hva man skal begynne med, og det går fint an å prøve forskjellige matvarer samtidig. Det viktige er at maten har en myk konsistens slik at barnet ikke setter den i halsen.
Du kan for eksempel mose et stykke kokt potet eller litt ris med en gaffel og tilsette morsmelk eller morsmelkerstatning slik at det blir en løs mos. På samme måte kan du lage potetmos og grønnsaker. Eller la barnet plukke i seg små, myke matbiter selv.
Du kan også gi kokt, most eller blandet kylling, egg, fisk, kjøttdeig, bønner, linser og tofu. Kjøtt, bønner og tofu inneholder mye jern, som barnet trenger.
Mos av banan, eple og pære får du enkelt ved å skrape frukten forsiktig med en skje. Husk at barnet må venne seg til velling og grøt langsomt. De første ukene er det nok med noen teskjeer velling eller grøt, og deretter økes mengden gradvis.
La barnet sakte venne seg til mat som inneholder gluten, som brød, smørbrød, pasta og bulgur. Gluten finnes i hvete, bygg og rug – les pakningen. Derimot er det bare litt gluten i havre. Å langsomt øke mengden mat med gluten kan redusere risikoen for at barnet utvikler cøliaki (glutenintoleranse).
Selv om du selv har cøliaki eller er allergisk, eller om barnet har eksem, er det en fordel å introdusere alle matvaregrupper i løpet av det første året av barnets liv – også matvarer med gluten, fisk, egg og peanøtter.
Fortsett å amme eller gi morsmelkerstatning som vanlig i denne perioden. Fordi morsmelk og morsmelkerstatning inneholder så mye næring, trenger du ikke å bekymre deg hvis babyen vil gå sakte frem.
Små barn er følsomme for bakterier og virus som kan gi magesykdommer, så det er spesielt viktig å tenke på hygiene når du lager mat til barnet ditt.
Hvordan gir man smaksporsjoner?
Hvis du ikke har begynt med smaksprøver før, bør du gjøre det når babyen er seks måneder gammel. Start med små mengder, slik at barnet venner seg til det gradvis. De første dagene er det nok med noen teskjeer, deretter kan mengden økes langsomt.
Sjekk at maten ikke er for varm, og mat babyen med en liten skje eller la babyen plukke i seg små, myke matbiter. De fleste barn har problemer med å få maten ordentlig inn i munnen og svelge den. At maten kommer ut igjen er vanligvis ikke fordi barnet ikke liker det, men fordi det ikke vet hvordan det skal gjøres og ikke er vant med konsistensen. Vanlig mat er heller ikke like søtt som morsmelk eller morsmelkerstatning, og de nye smakene kan ta litt tid å venne seg til.
Noen barn aksepterer raskt, mens andre er mer skeptiske og må prøve ny mat mange ganger. Du kan hjelpe barnet ved å smake på det selv og vise at du liker det. Men hvis barnet viser motvilje mot maten, er det bedre å vente noen dager og deretter prøve igjen.
Når er den beste tiden å gi smaksporsjonen?
Det spiller ingen rolle når på døgnet du gir smaksporsjonen. Noen synes det er lettest å gi det ved lunsjtid, mens andre synes middag eller et sted midt i mellom er mer passende. Det viktigste er å tilby smaksporsjonen når barnet ikke er for sulten, for mett eller for sliten. Du må prøve deg frem for å se hva som fungerer best.
Hvor mye mat trenger babyen etter seks måneder?
Det er umulig å si nøyaktig hvor mye mat små barn trenger. Noen barn vil alltid ha mer, mens andre knapt vil smake på maten. Som forelder kan begge variantene være frustrerende. I de aller fleste tilfeller sørger barnet selv for at det får i seg nok mat ved å vise når det er sultent. Noen ganger kan det være lettere å få barnet til å spise hvis man spiser sammen med barnet. Hvis barnet spiser lite mat, men får mye morsmelk eller morsmelkerstatning, kommer den ernæringen langt. Og husk – hvis barnet vokser og utvikler seg som det skal, trenger du ikke bekymre deg!
Har du et barn som vil spise mye, kan det være vanskelig å vite når du skal slutte. Hvis barnet fortsatt er sultent, kan det være bedre å fylle på med morsmelk eller morsmelkerstatning enn å øke matmengden for raskt. Det samme gjelder velling og grøt – øk mengden sakte.
Kilde: helsenorge.no
Les også: Barnemat fra 8 måneder
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey