Hva sier forskningen – er det farlig for barn å bruke skjermer? Hvor ofte og hvor lenge bør du sitte foran en skjerm? Hvor liten kan du være for å surfe på nettet? Dette er spørsmål mange foreldre stiller seg.
Skjermer av ulike typer er i dag en stor del av folks hverdag, både for voksne og barn. Med skjerm menes TV, dataskjerm, nettbrett og smarttelefoner. Siden barn utvikler seg i samspill med andre, så er det gjennom det trygge forholdet til foreldre at barnet kan utforske og lære å forstå omgivelsene mer og mer. Derfor kan det være en idé å begrense skjermtiden. Den siste forskningen viser at for mye skjermbruk hos barn under 3 år kan være skadelig for barnets utvikling.
Å sitte sammen med barnet og lese en bok, ved å peke og snakke om det dere ser på bildene, er utviklende og styrker båndet mellom deg og barnet. Forskning viser at det som skjer på en skjerm ikke oppfattes på samme måte av barn under 3 år som av en voksen, da bildeinformasjonen fra skjermen ikke kan overføres til virkeligheten. Læring foregår i fysisk og tredimensjonal virkelighet. Samhold gjennom lek og bevegelse er også viktig for barnets språklige og motoriske utvikling. Derfor må skjermtiden begrenses slik at det ikke tar noe bort fra det samholdet som er mest utviklende for barnet.
Innhold med høye lyder, farger og gjenstander i hurtig bevegelse kan være vanskelig for små barn å sortere ut, og barnet kan lett bli overstimulert. Barn kan også synes at ting som skjer på TV eller skjermen er skummelt og ekkelt, og derfor er det bra at du som forelder sitter sammen med barnet slik at det har noen å henvende seg til hvis det synes innholdet er skummelt. Det du som forelder må forholde deg til, er at det viktigste er det som barna ser på, og at dere gjør det sammen.
Digitale verktøy brukes i dag både i hjemmet og på skolen. Så hvordan skal man forholde seg til barn over 3 år?
Det er bra at barnet blir kjent med digitale verktøy tidlig, men med hjelp og støtte fra de voksne. Som forelder må du være klar over hva som tilbys barn og gjøre dem trygge på internett. I dag er det mange sperrer som kan aktiveres slik at upassende nettinnhold ikke blir tilgjengelig for barnet. Sjekk med din internettleverandør hva som tilbys. Det er ikke lengden på skjermtiden, men *innholdet* som er viktigst. Vær interessert og veiled barnet i hva det kan se, og hold oversikt over appene du laster ned og hva de inneholder. Er det mulig å kjøpe noe i appen? Mange foreldre er fortvilet over å oppdage at barnet har «kjøpt» ting og det har blitt en dyr handel for familien.
Å ha regler og struktur rundt TV-titting og annen skjermtid er fint å ha avgjort på forhånd slik at man unngår konflikter. Hvis konfliktene tar overhånd, kan det være en idé å rett og slett ta en pause fra skjermtiden. Barnet bør helst sitte i en avstand på 40 cm fra skjermen, da det ikke er bra for øyeutviklingen å sitte for nært. Det er også godt med pauser, både for øyet og for å unngå å sitte stille for lenge.
Veksle mellom skjermtid og aktivitet, ute og inne.
Å oppleve ting og hendelser skal være gledelig og morsomt! Skap balanse mellom ulike aktiviteter og skjermtid i hverdagen. Har du flere spørsmål og bekymringer rundt skjerm og skjermtid, kan du kontakte helsestasjonen eller gå inn og lese på 1177. Husk at din skjermtid påvirker barnet og at barn ønsker å gjøre det foreldrene gjør! Kilde: 1177.se
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey