Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Barnemat fra 8 måneder

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Barnemat fra 8 måneder

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Du vil gradvis merke at barnet ditt blir mer og mer interessert i mat. Da kan du gå fra smaksporsjoner til små måltider i stedet. I denne artikkelen veileder vi deg!

Når barnet ønsker større smakeporsjoner, øk mengdene gradvis til små måltider. Morsmelk eller morsmelkerstatning inneholder fortsatt mye av de næringsstoffene babyen trenger, så det haster ikke med å bytte til vanlig mat til alle måltider. La barnets interesse for maten få styre takten! Til slutt, når babyen er ti til tolv måneder gammel, trenger den to hovedmåltider om dagen og et par mellommåltider.

I denne alderen trenger maten kun å grovhakkes med kniv eller rives med rivjern eller kjøkkenmaskin. Du kan også gi litt større biter som barnet kan holde i hendene.

Frokost, mellommåltid og kveldsmåltid:

Morsmelk, morsmelkerstatning, grøt, velling, gjerne i krus, eller smørbrød er gode frokoster, mellommåltider og kveldsmat. Server med litt frukt, bær eller grønnsaker.

Frukost, mellanmål och kvällsmål:

Bröstmjölk, modersmjölksersättning, gröt, välling, gärna i mugg, eller smörgås är bra frukost, mellanmål och kvällsmål. Servera gärna tillsammans med lite frukt, bär eller grönsaker.

Lunsj og middag

La poteter, pasta, ris, brød, bulgur eller lignende være basis i måltidet sammen med rotgrønnsaker og grønnsaker. Kjøtt, fisk, kylling, egg, bønner, linser eller tofu gjør måltidet komplett. Avslutt gjerne med litt frukt eller bær. Frukt og bær inneholder vitaminer, inkludert vitamin C, som hjelper barnet til å ta opp jernet i maten.

Fortsett å introdusere nye smaker og teksturer slik at babyen blir vant til mange forskjellige typer mat. Det kan være lettere med en ny smak hvis den serveres sammen med mat som barnet allerede liker. Hvis du ikke er vant til å lage mat eller føler deg usikker på om du kan tilberede mat som gir babyen nok næring, tenker du kanskje at det er lettere å gi barnemat på boks. Hermetikk er ikke feil, men det kan bli dyrt å alltid kjøpe ferdigmat. Det trenger heller ikke være vanskelig å få til hjemmelaget mat. Ta for eksempel litt av familiens mat, men unngå å tilsette salt, da for mye salt kan øke blodtrykket. Les mer om salt i avsnittet «Er det noe barn under ett år bør unngå?»

Hvor mye mat trenger babyen etter åtte måneder?

Barnet kjenner selv hvor mye mat det trenger. Ved noen måltider vil barnet spise litt mindre mat, men kompenserer naturlig ved å spise mer til et annet måltid. Over lengre tid får barn vanligvis i seg nok mat. Så lenge barnet vokser og utvikler seg normalt, trenger du derfor ikke bekymre deg.

Små barn orker ikke spise så store mengder mat, og må derfor spise oftere enn voksne. Gjennom faste måltider får barnet lettere i seg den mengden mat som trengs. En god måltidsrytme kan være frokost, lunsj og middag med et par mellommåltider.

Barn under to år trenger litt fetere mat enn voksne, fordi de vokser så raskt. Til hjemmelaget mat er det tilstrekkelig med en teskje flytende margarin eller olje, gjerne rapsolje, per porsjon, dersom fett ikke inngår i retten. Ferdiglaget barnemat inneholder allerede en god del fett, så der trengs ikke noe ekstra.

Jern er et viktig næringsstoff som små barn har problemer med å få i seg nok av. Ettersom de vokser så fort, trenger de nesten like mye jern som en voksen mann. Men små barn kan ikke spise like mye som voksne, og derfor trenger de mat som er beriket med jern.

Kilde: 1177.se

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer