Foreldre og søvn

Verifierat av

Hanna Bergenkull

Sömnrådgivare

Foreldre og søvn

Verifierat av

Hanna Bergenkull

Sömnrådgivare

Er du en av de foreldrene som sliter med søvnen? Du er ikke alene! I en svensk studie rapporterte 30 prosent av foreldrene til barn i alderen 6 til 20 måneder problemer med at barnet våknet om natten. Studier viser også at 25 prosent av alle 5-6-åringer har søvnproblemer. (Kilde: Rikshandboken Barnhälsovård).

Søvnproblemer for foreldre og barn

Problemer med å sovne og at barnet våkner ofte om natten er den vanligste typen søvnproblemer gjennom barnets oppvekst. Det vanligste problemet er at barnet har problemer med å sovne om natten og/eller på dagen og sovne igjen uten hjelp fra foreldrene.

Som søvnrådgiver møter jeg mange slitne foreldre som har mistet håpet om en fungerende søvn. Jeg vil gjerne gi deg nytt håp, for jeg vet at det er mulig å innføre gode rutiner rundt det å sovne og å sovne igjen på egen hånd.

Du kan påvirke barnets søvn i større grad enn du tror eller tør å håpe på! Det er mulig å endre rutiner som ikke fungerer, og erstatte dem med rutiner som er langsiktige og bærekraftige og som er basert på at barnet ditt føler seg trygg, har kontroll over hvor du er i hjemmet og aksepterer å være i sengen sin i våken tilstand og til det er på tide å stå opp.

Les gjerne om ulike metoder og velg en metode som føles riktig for din familie. Er du usikker på om du virkelig bør innføre nye rutiner, er mitt råd å vente til du er klar. Å være teoretisk, praktisk og mentalt forberedt skaper de beste forutsetningene, og det er viktig å ikke miste tilliten.

Å endre rutiner kan være vanskelig, spesielt de første dagene når de nye rutinene innføres. Sørg for å sette av tid og fokuser på forandringen. Kryss av så mye du kan i kalenderen. Hvis en av dere jobber, kan denne personen selvsagt dra på jobb, men se om det er mulig å ta seg fri en dag i forbindelse med at nye rutiner innføres. Dere som er i foreldrepermisjon, gjør verden liten i disse ukene. Du trenger tid til å reflektere og hvile. Barnet ditt trenger også litt mindre stimulering når de nye rutinene innføres. Det kreves styrke og energi å skape ny atferd – både for deg som forelder og for barnet ditt.

Å bevisst jobbe for å skape gode forhold for søvn handler om å integrere søvn og soving til en helhet. Gjør en helhetlig tilnærming til hverdagen. Lag en timeplan tilpasset barnets alder (det finnes mye på nettet).

Vil også anbefale boken min «Selvfølgelig kan Lillis rev sove! – Din guide til bedre søvn». Boken er skrevet av meg og illustrert av Maria Trolle; forlaget er Triumf förlag. Boken er i to deler. Del 1 er en godnatthistorie og her kan du følge Lillis leggerutiner til han sovner. Del 2 henvender seg til deg som forelder og gir deg dybdekunnskap om søvn og hvordan du kan jobbe med søvn.

Føler du deg klar for en ny rutine? Les artikkelen «sjekklisten for bedre søvn» – der får du konkrete tips og råd fra Hanna Bergenkull.

Hanna Bergenkull er søvncoach, forfatter av boken «Selvfølgelig kan Lillis rev sove! – din guide til bedre søvn» og grunnlegger av Sömnskolan. Hvis du vil gå på Sömnskolan live, er neste mulighet i september.

Vil du lese om hvordan du kan få barnet ditt til å sove i sin egen seng? Klikk her

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer