Barnmorska
Barnmorska
Under svangerskapet tar vi til oss informasjon, leser artikler, bøker, hører på podcaster og følger babyens utvikling i magen. Fødselen er det store sluttmålet, og noen ganger kan det være vanskelig å forstå at det faktisk er der alt begynner. Dere forlater fødestua som en familie og begynner livet hjemme sammen. Uten noen manual eller håndbok i foreldreskap skal dere ta vare på et menneske som er helt avhengig av dere. I denne guiden skal vi gå gjennom hvordan den første tiden hjemme kan se ut, hva barnet trenger av deg og hvor du kan henvende deg hvis du trenger støtte.
I denne veiledningen:
Å forlate hjemmet gravid og komme hjem med et nytt lite menneske kan føles irriterende, nervepirrende, skummelt og fantastisk på samme tid. Nå begynner livet som etter hvert skal bli din nye hverdag, og det kan ta tid før du finner en rytme som fungerer for deg.
Familie og venner vil kanskje besøke babyen de første dagene etter at du kommer hjem. For noen føles dette bra, mens andre har lyst til å slappe av og venne seg til situasjonen i noen dager, eller uker, før de er klare til å ta imot besøk. Finn ut hva du føler deg komfortabel med, og ikke vær redd for å sette opp noen regler for folk som måtte komme på besøk. Det er helt greit å be dem om å vaske hendene nøye, ta med egen kaffe/mat og holde besøket så langt/kort du er komfortabel med. Alle vil få sin sjanse til å møte og bli kjent med babyen, det trenger ikke skje i løpet av de to første ukene.
Mange har hørt begrepet “babyboblen”. Like ofte som den er rosa, luftig og herlig, kan det være en boble av smerter fra fødselen, kilovis med klesvask (oppkast, lekkende bleier og bryster som spruter melk på alt og alle), søvnmangel og en følelse av å være helt ny i livets viktigste rolle. Det er helt normalt at følelsene svinger mellom høyt og lavt. Hvis du har en partner, er denne personens viktigste oppgave å avlaste deg på alle mulige måter. Pass for eksempel på at du kan dusje, spise god mat, drikke regelmessig og holde på babyen så mye som mulig. Intensiteten av hvor ofte du trenger å mate og være der for babyen, kan føles overveldende. Minn deg selv på at denne intense perioden er forholdsvis kort.
I Sverige har alle partnere rett til 10 dager fri fra arbeidet i forbindelse med å bli foreldre (søknaden gjøres via Försäkringskassan). Det betyr at dere som familie får to uker på å lande sammen etter fødselen. Mange benytter anledningen til å gå turer med barnevognen, prøve å kjøre bil med den nyfødte eller andre ting der det kan føles godt å være to for første gang, slik at du som skal være hjemme etterpå er mer forberedt på å gjøre disse tingene selv. Å amme og ta vare på et barn er en fulltidsjobb. Det er viktig å minne seg selv på dette og senke kravene til hva dagene skal inneholde i tillegg.
Hvis du ammer, vil mye av den første tiden gå med til å være der for babyen når den vil spise. Fortsett gjerne med mye hudkontakt de første dagene hjemme. Babyen viser at den er sulten ved å stikke ut tungen, suge på leppene og smatte, bevege seg mye, suge på hendene sine, åpne munnen, lete etter brystet og til slutt gråte. Når babyen er mett, vil den slutte å suge aktivt eller sovne ved brystet. Det er helt individuelt hvor lenge og ofte barnet ditt vil spise og hvor mye morsmelk en baby får i seg under en ammeøkt. Hvis barnet ditt vokser som det skal, kan amme når det vil og virker fornøyd, er det et tegn på at barnet får nok. Hvis babyen din er frisk, trenger du vanligvis ikke å vekke den for å spise. Benytt heller anledningen til å amme oftere i den våkne perioden babyen har.
Lytt til babyens egne signaler selv om du gir morsmelkerstatning, både når det gjelder sult og tegn på at barnet er mett. En frisk baby har evnen til å selvregulere hvor mye den trenger å spise. Noen tommelfingerregler de første dagene er at babyen ønsker å spise oftere enn 8-12 ganger per døgn før morsmelken er klar. Noe den vanligvis gjør på dag 3-5. Når morsmelken er klar, kan du tenke at barnet bør spise ca 8-12 ganger per døgn. Hold tidene litt flytende og følg babyens signaler. Noen ganger vil babyen sove litt lenger i løpet av dagen for så å spise oftere senere på dagen.
Som med alt annet når det kommer til barn, er alle forskjellige, og det samme gjelder søvn. Noen babyer sover 16 timer i døgnet, mens andre trenger opptil 22 timer. Dette kan også variere fra dag til dag. I begynnelsen vet ikke babyen forskjell på dag og natt, dette er noe den lærer seg etter hvert. For å gi babyen best mulig forutsetninger for å sove om natten, er det viktig å ha rommet mørkt, sørge for at det er kjølig og at babyen sovner mett. I starten må du kanskje skifte bleie om natten hvis barnet har bæsjet. Er det bare tiss, kan det vente til morgenen.
I den første perioden brukes det mye bleier, opptil 8-10 per dag. Det er viktig å skifte bæsjebleie umiddelbart for å unngå svie og eksem. Vask helst barnet for hånd under rennende vann, og legg barnet på et tørt håndkle, det er mest skånsomt for baken. Spør gjerne om hjelp til dette på fødestua. Ellers kan du bruke en vaskeklut med lunkent vann, samt babyolje om nødvendig. La gjerne barnet ligge nakent og lufte seg i forbindelse med bleieskift, og se det som en koselig stund der dere kan snakke, synge og se på hverandre.
Noen barn elsker å ligge på stellebordet, mens andre ikke synes det er gøy i det hele tatt. Dette kan også gå i bølger. Prøv å henge noe fargerikt over stellebordet som barnet kan se på. Små barn trenger varme, så prøv å legge et håndkle eller teppe over babyens kropp hvis du kjenner at babyen fryser når du skifter bleie. I forbindelse med bleieskiftene kan man med fordel gi barnet magemassasje et par ganger daglig for å stimulere til bevegelse i tarmen og minimere magekramper. Alle barn lider av magekramper og «vanskelig» mage det første leveåret, dette på grunn av lite bevegelse og umodne tarmer.
Du kan bade babyen allerede den første uken etter at du kommer hjem fra fødestua. Navlestumpen trenger ikke å ha falt av. Fjern bleien og tørk bort eventuell avføring før du bader babyen. Bruk kun vann og babyolje, da såpe tørker ut babyens sensitive hud. Sørg for at badevannet holder en temperatur på rundt 37-38 grader. Det er viktig å vaske alle barnets hudfolder, for eksempel under nakke, armhuler og lyske. Pass på å tørke/bade med håndkle etterpå slik at alle folder er tørre. Du kan også bruke babyoljen til å smøre babyens hud etter badet. Det er vanlig at huden til en nyfødt blir skjellet, er litt tørr og har forskjellige typer små utslett. Det kan være tilstrekkelig å holde seg til to bad i uken for ikke å tørke ut huden. La gjerne babyen ligge naken og lufte hudfoldene etter badet.
Navlestumpen som blir igjen vil tørke, bli svart og til slutt falle av. Dette kan ta alt fra noen dager til to uker. Vask med vann og tørk den med et håndkle hvis det kommer tiss eller bæsj på den eller hvis den blør fra navlen. Barnet har ingen følelse på stumpen, så du trenger ikke bekymre deg for at det skal gjøre vondt. Det er helt normalt at navlen lukter vondt før den faller av.
Ta kontakt med en helsestasjon eller med din helsestasjon dersom det kommer puss fra navlen, huden rundt er rød, hoven og øm. Da kan det være en infeksjon som må behandles.
Å klippe neglene til en nyfødt kan føles skummelt, men med litt øvelse vil det snart bli lettere. Aller første gang er neglen og huden under mer sammensmeltet, så da anbefaler vi at du filer neglene rett av og/eller forsiktig river neglene av i stedet for å klippe. Du kan gjøre dette så lenge babyens negler er myke. Når babyen er litt eldre, kan du bytte til en baby-negleklipper. Sørg for god belysning og en rolig baby. Vent til barnet sover hvis det ikke vil ligge stille. To ganger i uken er vanlig å måtte klippe, tåneglene vokser generelt litt saktere.
Å kle på en nyfødt kan være en større utfordring enn du kanskje tror. Unngå klær du må trekke over hodet og klær med glidelås eller andre harde materialer. Omlot bodies er et godt og smidig plagg for en nyfødt. Husk at små barn er følsomme for kulde, så bytt klær på et varmt og trygt sted. Et tips er å ha mange små håndklær, bodyer og bukser klare ved stellebordet. Oppkast, bæsjebleier som lekker og tisseulykker på stellebordet er vanlig, og da er det greit å ha et skifte for hånden. Det kan gå mange klesplagg hver dag, spesielt hvis du har en baby som kaster opp mye.
De fleste foreldre synes det er vanskelig å vite hvor mye de skal kle på barna sine, så du er ikke alene hvis du føler deg litt forvirret. Om sommeren er det viktig at babyen er beskyttet mot solen. Derfor bør du gå for heldekkende, tynne klær. Om vinteren er det smart å kjøre lag på lag, for enkelt å kunne regulere barnets temperatur. Husk å åpne kjeledressen eller reiseposen i vognen hvis du er ute og for eksempel skal inn i en butikk en stund. Kjenn på nakken eller brystet for å finne ut om babyen føler seg varm nok. Hender og føtter er generelt kaldere, selv om de selvfølgelig ikke skal være iskalde.
Ca 1-2 uker etter at du kommer hjem fra fødestua, kommer en sykepleier fra jordmortjenesten hjem til deg. Deretter foretas en undersøkelse av babyen, hvor de sjekker vekt, lengde, navle, hud, hode osv. Før besøket kan det være smart å skrive ned eventuelle spørsmål eller bekymringer som har dukket opp, som du/dere ønsker å diskutere med sykepleieren. Noe dere trenger hjelp med, ikke føler fungerer eller noe som bekymrer dere. Ingen spørsmål er for små, for store eller tabu. Det er helt normalt å føle og tenke mye som nybakt forelder.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey