Husk dette ved badeplassen

Husk dette ved badeplassen

Sponsoret av Länsförsäkringar

Det er høysommer og badeplasser over hele landet lokker enhver barnefamilie. Men hva bør man egentlig tenke på når man tar med barn til en badeplass? Hvor vanlig er det med drukningsulykker, og hva er det som gjør at barn kan drukne i veldig grunnt vann?

På bare femti år har antallet drukningsulykker i Sverige gått fra cirka 400 til 100 per år. Målet er selvfølgelig at ingen skal drukne. Selv om barn nå får gå på svømmeskole fra de er små og mange badeplasser er utstyrt med badevakter, er det mye som kan være greit å huske på når man bader med barna i sommer.

Hva er det viktigste å tenke på når man tar med barna til badeplassen?

En viktig ting er å danne seg et helhetsbilde av badeplassen og -miljøet, for eksempel om badeplassen er en langgrunn strand eller om den består av stein, og om det er badevakter til stede. Uansett hvor du svømmer, er det lurt å sjekke hvor nærmeste redningsutstyr er, som livbøye, flåte eller kasteline. Det er også viktig å finne ut hvor du er, slik at du kan oppgi adresse dersom du trenger å ringe etter hjelp.

Hvordan bør du svømme med barna dine på badeplassen?

Det enkle svaret er sammen. Mindre barn skal alltid bade med en voksen tilstede. Lar du større barn gå ned til vannet selv, er det viktig å alltid ha godt tilsyn. Ikke la barn svømme under broer eller stupetårn.

Hvordan kan barn drukne på grunt vann?

Små barn har ikke fullt utviklet balanse eller evnen til å kontrollere kroppen. En vannstand som kan dekke nese og munn (dvs. bare et par centimeter) er nok til at et barn kan drukne. La aldri barn være uten tilsyn på strender eller i et badekar med lite vann i.

Er det vanlig at barn blir utsatt for drukningsulykker?

Omtrent 20-30 % av alle drukningsulykker er baderelaterte, og i dag er det ingen konkrete tall når det gjelder barn. De få drukningsulykkene som skjer med barn, kan ofte knyttes til manglende tilstedeværelse. Ofte er telefonen skyld i dette. Målet er selvfølgelig at ingen skal drukne!

Hvor lenge kan et barn holde seg under vann?

Det er vanskelig å si hvor lenge et barn kan klare å holde seg under vann, men overlevelsessjansene øker selvsagt drastisk jo raskere man kan starte hjerte- og lungeredning. Vær alltid til stede med barnet når dere går på badeplasser sammen, og husk at hvis uhellet skulle være ute, kan det være snakk om sekunder.

Hva kan være lurt å tenke på når det gjelder svømmeferdigheter?

At vi er hverandres livreddere, og at både svømmeferdigheter og vannvaner er av stor betydning når vi er sammen med barna våre på badeplasser. Hvis man som forelder overlater ansvaret til noen andre, hvilken mulighet har denne personen til å handle dersom noe skulle skje? Ikke overlat ansvaret til søsken, som kanskje ikke vet hvordan de skal opptre hvis noe skulle skje.

Det kan også være lurt å vurdere en redningsvest også på badeplasser, da dette er det absolutt tryggeste for barn. Uavhengig av svømmeferdigheter kan sterke strømmer raskt presse deg ut på havet, spesielt hvis du svømmer med flytemadrasser. Skriv derfor alltid navn og telefonnummer på flytemadrassene, det gjør det lettere for badevaktene som må ut og hente dem.

Når det gjelder badeleker, bør du være forsiktig når du kjøper disse i utlandet. Pass på at det er EU-standard, for å være sikker på at de fungerer som de skal.

Er det noe annet du bør tenke på i sommer?

Det er like viktig for barn som for voksne å beskytte seg på solfylte dager. Bruk solhatt og drikk mye vann! Selv om vi voksne holder øye med barna våre, kan evnene svekkes drastisk av døsighet som følge av varme og dehydrering.

Hvilken forsikring gjelder hvis noe uventet skjer?

En barnförsäkring! Vi er vanligvis nøye med å forsikre ting som bilene våre, der de fleste har full forsikring, men så glemmer vi å forsikre det mest verdifulle vi har. En [barnförsäkring](https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/forsakring/personforsakring/barnforsakring/?utm_source=babyjourney&utm_medium=app&utm_campaign=LF_babyjourney_Nationell_Forsakring2023-barn_20230421) hjelper familien din økonomisk ved skader eller sykdommer, og er en trygghet som følger med helt opp til 25 års alder.

Tegn barneforsikringen din og les mer hos Länsförsäkringar!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer