Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.
Sponsoret av Länsförsäkringar
Det er høysommer og badeplasser over hele landet lokker enhver barnefamilie. Men hva bør man egentlig tenke på når man tar med barn til en badeplass? Hvor vanlig er det med drukningsulykker, og hva er det som gjør at barn kan drukne i veldig grunnt vann?
På bare femti år har antallet drukningsulykker i Sverige gått fra cirka 400 til 100 per år. Målet er selvfølgelig at ingen skal drukne. Selv om barn nå får gå på svømmeskole fra de er små og mange badeplasser er utstyrt med badevakter, er det mye som kan være greit å huske på når man bader med barna i sommer.
En viktig ting er å danne seg et helhetsbilde av badeplassen og -miljøet, for eksempel om badeplassen er en langgrunn strand eller om den består av stein, og om det er badevakter til stede. Uansett hvor du svømmer, er det lurt å sjekke hvor nærmeste redningsutstyr er, som livbøye, flåte eller kasteline. Det er også viktig å finne ut hvor du er, slik at du kan oppgi adresse dersom du trenger å ringe etter hjelp.
Det enkle svaret er sammen. Mindre barn skal alltid bade med en voksen tilstede. Lar du større barn gå ned til vannet selv, er det viktig å alltid ha godt tilsyn. Ikke la barn svømme under broer eller stupetårn.
Små barn har ikke fullt utviklet balanse eller evnen til å kontrollere kroppen. En vannstand som kan dekke nese og munn (dvs. bare et par centimeter) er nok til at et barn kan drukne. La aldri barn være uten tilsyn på strender eller i et badekar med lite vann i.
Omtrent 20-30 % av alle drukningsulykker er baderelaterte, og i dag er det ingen konkrete tall når det gjelder barn. De få drukningsulykkene som skjer med barn, kan ofte knyttes til manglende tilstedeværelse. Ofte er telefonen skyld i dette. Målet er selvfølgelig at ingen skal drukne!
Det er vanskelig å si hvor lenge et barn kan klare å holde seg under vann, men overlevelsessjansene øker selvsagt drastisk jo raskere man kan starte hjerte- og lungeredning. Vær alltid til stede med barnet når dere går på badeplasser sammen, og husk at hvis uhellet skulle være ute, kan det være snakk om sekunder.
At vi er hverandres livreddere, og at både svømmeferdigheter og vannvaner er av stor betydning når vi er sammen med barna våre på badeplasser. Hvis man som forelder overlater ansvaret til noen andre, hvilken mulighet har denne personen til å handle dersom noe skulle skje? Ikke overlat ansvaret til søsken, som kanskje ikke vet hvordan de skal opptre hvis noe skulle skje.
Det kan også være lurt å vurdere en redningsvest også på badeplasser, da dette er det absolutt tryggeste for barn. Uavhengig av svømmeferdigheter kan sterke strømmer raskt presse deg ut på havet, spesielt hvis du svømmer med flytemadrasser. Skriv derfor alltid navn og telefonnummer på flytemadrassene, det gjør det lettere for badevaktene som må ut og hente dem.
Når det gjelder badeleker, bør du være forsiktig når du kjøper disse i utlandet. Pass på at det er EU-standard, for å være sikker på at de fungerer som de skal.
Det er like viktig for barn som for voksne å beskytte seg på solfylte dager. Bruk solhatt og drikk mye vann! Selv om vi voksne holder øye med barna våre, kan evnene svekkes drastisk av døsighet som følge av varme og dehydrering.
En barnförsäkring! Vi er vanligvis nøye med å forsikre ting som bilene våre, der de fleste har full forsikring, men så glemmer vi å forsikre det mest verdifulle vi har. En [barnförsäkring](https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/forsakring/personforsakring/barnforsakring/?utm_source=babyjourney&utm_medium=app&utm_campaign=LF_babyjourney_Nationell_Forsakring2023-barn_20230421) hjelper familien din økonomisk ved skader eller sykdommer, og er en trygghet som følger med helt opp til 25 års alder.
Tegn barneforsikringen din og les mer hos Länsförsäkringar!
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey