Tørr hud og andre hudproblemer hos baby

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Tørr hud og andre hudproblemer hos baby

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Huden er kroppens største organ og fungerer som en barriere mot ytre påvirkninger som bakterier, kjemikalier, slitasje og trykk. En nyfødt babys hud er bare en femtedel så tykk som hos en voksen og kan også reagere deretter.

Ulike typer utslett er vanlig hos barn, spesielt det første leveåret. Som oftest forsvinner utslettet av seg selv og det er sjelden nødvendig å søke behandling. Likevel finnes det noen ting du kan gjøre for å ta vare på den lille huden.

Tørr hud, utslett og kviser hos babyer

Tørr hud hos nyfødt

En liten baby er lett å få tørr hud, også med flass, spesielt nyfødte. Derfor er det bra å dryppe litt babyolje i barnets badevann. Tørrheten pleier å forsvinne etter 1-2 uker. Hvis huden er uttalt tørr (dette synes vanligvis rundt hånd- og fotledd) kan en parfymefri fuktighetskrem brukes. Unngå ting som kan irritere barnets hud som klare vaskekluter, produkter med parfyme og skyllemiddel.

Røde utslett

Røde utslett som kommer og går er ofte varmeutslett. Disse er ofte lokalisert der barnet har blitt varmt som nakken, under haken osv. Etter at barnet har blitt kjøligere, pleier utslettene å forsvinne.

Hormonkviser/ Erytema toxicum

De fleste spedbarn får små røde, hevede prikker, ofte med en liten gulhvitt prikk i midten, en gang i løpet av den første måneden. Disse kalles vanligvis hormonkviser. Vanligste stedene de oppstår er i ansiktet, på halsen og brystkassen, men de kan oppstå hvor som helst på barnets kropp. Prikkene kan komme og gå, er helt ufarlige og plager ikke barnet. De krever ingen behandling og forsvinner av seg selv etter noen uker.

Skorp, milier og merker på huden

Skurv

Hvis babyen din har tørr hud i hodebunnen, er det mest sannsynlig seboreisk eksem, vanligvis kjent som skurv eller melkeskorv. Dette oppstår hos mange barn noen måneder etter fødselen. Det vises som gulaktige, litt fete skjell i barnets hodebunn, ofte også i øyebrynene. De plager ikke barnet og kan vanligvis behandles selv.

Hvis barnet bare har litt skurv, kan det være hjelpsomt å smøre babyens hodebunn med babyolje før natten og la det virke til neste morgen. Gni forsiktig hodebunnen med en håndduk før babyens hode vaskes med en mild babysjampo. Behandlingen kan være nødvendig å gjenta i noen netter på rad. Hvis barnets skurv er vanskelig å fjerne, snakk med helsestasjonen.

Milier

Mange nyfødte har små, harde, hvite nupper, vanligvis på nesen eller kinnene. Nuppene kalles milia. De plager ikke barnet, forsvinner av seg selv og krever ingen behandling.

Storkebitt

Et storkebitt består av små røde kar i huden og ses vanligvis på barnets nakke, nese, øyelokk eller panne. Merkene kan være rød-rosa eller lilla og blir vanligvis mer fremtredende hvis barnet skriker. De er helt ufarlige og blekner av seg selv etter hvert som babyens hud tykner.

Mongolske flekker

Mongolske flekker vises som et mørkere hudområde, ofte over korsryggen eller hoftene. Flekkene kan være litt blågrå og er mer vanlige hos barn med mørk hud. Noen ganger kan de forveksles med blåmerker. De er helt ufarlige og blekner vanligvis i løpet av barndommen.

Jordbærmerke

Hemangiom, eller jordbærmerke, er vanligvis ikke til stede ved fødselen, men pleier å vise seg når barnet er noen uker gammelt. Jordbærmerket består av en samling blodårer i eller under barnets hud. Det kan være plassert hvor som helst på kroppen og er helt ufarlig. Merket er vanligvis uthevet med en lys rød farge. Sitter det dypere, er fargen vanligvis mer blåaktig. Et jordbærmerke kan vokse i løpet av barnets første leveår. Etter noen år blir jordbærmerket vanligvis lysere i midten. Dette er et tegn på at det er i ferd med å forsvinne. Hvis babyen får jordbærmerke etter 6 ukers alder, eller hvis babyen har mer enn 5 jordbærmerker, kontakt helsestasjonen. Også et jordbærmerke på munn, øyne, nese eller kjønnsorganer bør vurderes, snakk med helsestasjonen.

Bleieutslett og bøyeflekkseksem

Bleieutslett

Det er vanlig at huden under bleien blir irritert på grunn av varme og fuktighet fra urin og avføring. Vanligvis er plagene milde og ikke smertefulle, men det er bra å skifte bleie litt oftere i dette tilfellet. Hvis utslettet er mer alvorlig, kan barnet reagere under bleieskiftet og skrike eller gråte.

Det beste du kan gjøre er å la barnets rumpe få luft. La barnet ligge på et tørt underlag så lenge som mulig. Når du må vaske barnets rumpe ved bleieskift, unngå våtservietter og bruk heller hånden din med lunkent vann. Hvis det er vanskelig å få huden ren, kan du bruke litt babyolje sammen med vann. La barnet lufttørke etter vasken eller klapp forsiktig huden tørr. For å hjelpe huden med å lege seg kan du bruke en salve som inneholder sink. Hvis utslettet ikke blir bedre snart, ta kontakt med helsestasjonen.

Atopisk dermatitt/eksem

Atopi er et samlenavn for flere ulike problemer som pollenallergi, astma og eksem. Symptomene kan endre seg gjennom livet. Symptomer på atopisk dermatitt (når problemet viser seg som eksem) er tørre, noen ganger skjellende utslett som ofte klør. Hos små barn opptrer som regel eksemet først på kinnene og sprer seg deretter til andre deler av kroppen – ofte halsen, brystet, magen og utsiden av armer og ben. Utslettet debuterer vanligvis i løpet av barnets første leveår. Kløen kan være svært plagsom og kan påvirke barnets nattesøvn. For å lindre kløen er det viktig å unngå at barnets hud blir tørr. Derfor er det viktig å smøre barnets hud med mykgjørende krem jevnlig, også i perioder hvor eksemen er bedre. Dette for å hindre at ny eksem oppstår. Å holde huden myk og smidig hjelper huden å opprettholde sin naturlige beskyttelse. Ofte må barnet smøres flere ganger om dagen, og alltid etter bading eller dusjing. Bruk rikelig med krem og gni det inn over hele kroppen. Det er også en fordel å unngå at barnets hud tørker ut, ved at man ikke bader barnet for ofte – helst ikke mer enn 1-2 ganger i uken, og da bør man unngå såpe.

Kilde: 1177.se

Her kan du lese om hvorfor babyer kan ha vondt i magen.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer