Et av de koseligste prosjektene under graviditeten er alle forberedelsene til babyens ankomst. For noen kan det imidlertid føles overveldende når man innser hvor mange babyting som finnes. Så hva trenger du egentlig fra dag én, og hva kan du ta på sparket underveis? Og helt ærlig – må man ha absolutt alt? Her er alt du trenger å vite!
Er det på tide å gjøre seg klar hjemme for det første møtet med babyen? Da kan du ta det med ro, for i denne artikkelen har vi listet opp alt du trenger til den første tiden med din nyfødte baby.
Klær er vanligvis det første du kjøper som forelder. Babyer vokser mye i den første perioden, og derfor kan det være smart å variere ulike størrelser i stedet for å kjøpe mesteparten av alle plagg i den minste størrelsen. Som regel kan man tenke at babyer rekker å gå opp ca fire størrelser det første halvåret. Da skjønner man hvor kort periode man rekker å bruke hver størrelse.
Det kan være greit å ta utgangspunkt i cirka 4-5 bodyer, 3-4 bukser, 4-5 pyjamaser samt sokker og lue. Planlegg deretter innkjøp av yttertøy og lignende etter årstid.
Merk! Vask alltid alle nyinnkjøpte plagg i parfymefritt vaskemiddel, da klærne er behandlet med kjemikalier under produksjonen.
Det er et par store kjøp som er gode å gjøre før babyens ankomst. Barnevogn er nok det første du kommer til å kjøpe, og også noe babyen din mest sannsynlig vil bruke mye tid i. Babyseter er også gode å ha, spesielt hvis du planlegger å reise med bil det første året (og hjem fra fødestua!).
Både foreldre og babyer er vanligvis fornøyd med å ha bæresele eller bæresele. Som forelder blir det lettere å bruke begge hendene når babyen vil være nær (noe de gjerne vil den første tiden utenfor livmoren), og for babyen skaper nærheten en enorm trygghet. Mange nyfødte babyer trives vanligvis best hud-mot-hud, siden de er vant til det trange og trygge miljøet i livmoren.
Det er mange forskjellige måter å re opp vognen på, dels ut fra årstid men også ut fra smak. Mange foreldre setter pris på en såkalt *sleep carrier*, som du kan legge nederst i liggedelen for komfort (løfte ut og inn), men også for å gjøre plassen i vognen litt trang, varm og koselig.
Mange senger har et saueskinnspledd nederst for å holde varmen, og du kan også bruke reisepose. En reisepose er egentlig som en minimal sovepose som er tilpasset vognen og kan brukes både i ligge- og sittedelen. Ta utgangspunkt i årstiden og ha som mål å gjøre vognen til et varmt og koselig sted. Da blir det vanligvis optimalt.
Det er forskjellige alternativer når det gjelder hvor babyen skal sove. Noen bruker barneseng fra starten av, andre bedside-crib. Det vanligste er kanskje en av disse i kombinasjon med babynest den første tiden.
Et babynest er i prinsippet som en liten myk seng som er trang og koselig, og det er lett å transportere. Babynest er noe mange babyer liker fordi det blir et trangt og koselig sted å sove. Du kan også plassere babynest i sengen mellom foreldrene.
Som nyfødt vil ikke babyen din trenge pute, med mindre du ønsker å bruke en pute spesielt tilpasset nyfødte. Det kan være greit å investere i ulike typer teppe. Du kan aldri få for mange! Bland musselin-, fleece- og bomullstepper, og du kan variere etter temperatur.
Det blir mye bleieskift per dag de første årene, så et stellebord er alfa omega. Lag gjerne en plass på stellebordet hvor alt du måtte trenge er like for hånden. Du trenger et mykt underlag, bleier, våtservietter og vaskekluter som grunnlag. Så kan du supplere med mykgjørende produkter som beskytter babyens hud, som for eksempel sinksalve. Mange babyer får tørr hud og flak de første dagene.
Et badekar er også flott å ha hvis du ikke planlegger å bade i badekaret med baby. Hell i noen dråper babyolje før badet, og avslutt med en parfymefri og mykgjørende krem for å pleie babyens sensitive hud.
Skal du amme, må du forberede deg på å bruke mye tid på dette, for amming kan klassifiseres som en fulltidsjobb. Som regel ammer babyer 8-12 ganger om dagen (!). Det kan med andre ord være lurt å forberede et ammested hvor du har ting du måtte trenge like ved.
En idé kan være en kurv med nødvendige ting knyttet til amming, for eksempel brystpumpe, ammepute, ammeinnlegg, kjølende gel for såre brystvorter, ammesmokk og vannflaske til deg som ammer – for det er slett ikke uvanlig å bli skikkelig tørst. Da har du alt du trenger for hånden når du ammer, slik at du forhåpentligvis kan lene deg tilbake og ha en koselig stund med babyen.
Det finns många produkter till bebisar som du kanske tror att du inte kommer få användning för, men den dagen behovet dyker upp kommer du förmodligen förbanna dig själv om detta inte finns hemma. Vi pratar om nässug, nässpray, pysventiler, magdroppar och febertermometer! För när den lilla krabaten signalerar att någonting är fel så kommer du vilja göra allt i din makt för att ta reda på vad det är och kunna hjälpa hen.
Det er ting som vil gjøre livet med baby lettere fra starten av, mens det er andre ting som kan suppleres i løpet av ferden. Start fra der du bor og hvor lett tilgjengelig det er å handle ting som apotekvarer, klær og andre produkter.
Mange vordende foreldre begynner å bo hjemme i siste del av svangerskapet. Derfor vil du gjøre det koselig hjemme, kanskje fullføre et prosjekt som har stått stille eller oppgradere koselighetsfaktoren. For dere som skal gi babyen eget rom, er det et prosjekt i seg selv! Da kan du lese [denne artikkelen med tips til hvordan du kan innrede barnerommet.](https://babyjourney.se/articles/tLXb14B4Ls1zZvULNEbN)
For de av dere som tenker på å barnesikre hjemmet, trenger dere egentlig ikke å ta fatt på dette prosjektet ennå, men når den tid kommer, kan dere sjekke ut [denne videoen.](https://babyjourney.se/articles/8bpOeB6fYvTVm68Nfl3M)
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey