For tidlig fødte barn: Uke 32–35 (del 4 av 5)

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

For tidlig fødte barn: Uke 32–35 (del 4 av 5)

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

I denne femdelte artikkelserien vil du kunne lese om for tidlig fødte barn og neonatalavdelingen.

Dette er del 4 i artikkelserien om premature babyer. Barn født før uke 37+0 kalles *moderat premature*. Disse barna tilbringer sin første tid på nyfødtavdelingen og får hjelp til å utvikle seg slik de skal.

Både barn og foreldre har godt av å tilbringe mest mulig tid med hverandre, slik at du som forelder kan hjelpe til med å stelle barnet ditt på nyfødtavdelingen. Det kan være ting som å skifte bleier, vaske og veie babyen. Du kan også være med under måltidene og kan dermed følge utviklingen og bli kjent med barnet. Det finnes også ulike former for bærehjelpemidler å låne på avdelingen, slik at man kan være nær hverandre hud mot hud.

Barn som fødes etter uke 32, klarer seg som regel fint. De kan trenge noen flere dager på sykehuset, men vil på lengre sikt ha like gode helseutsikter som barn født rundt termin. Barn født rundt uke 32-35 trenger som regel å stelles i en oppvarmet seng. Da ligger barnet på en varm vannmadrass som hjelper til med å holde varmen. Sengen har også små sengehester som hjelper barnet til å føle seg trygg. Over henger en sengehimmel som beskytter mot sterkt lys.

Det kan hende at barnet er gammelt nok til å flytte fra den varmeregulerende sengen til en vanlig seng med himmelseng, og det kan også være mulig for hele familien å bo sammen på et familierom.

Barnet kan fortsatt ha problemer med å regulere pulsen og pusten. Lungene er fortsatt umodne og barnet trenger ofte en eller annen form for pustestøtte for å kunne puste tilstrekkelig dypt og effektivt.

Når babyen blir 34 uker, er hjernen omtrent to tredjedeler så stor som om barnet hadde blitt født fullbårent. Bevegelsesmønsteret er fortsatt relativt rykkete og skjer med store bevegelser, men barnet som helhet blir stadig mer bevegelig. Nå kan barnet ta tak i ting og løfte hodet. Blir det for mye inntrykk fra omgivelsene, har barnet nok energi til å kunne protestere i form av å vri seg med armer og ben.

Babyer født i løpet av disse ukene kan trenge hjelp til å få næring gjennom et drypp og/eller en ernæringssonde fra nesen og ned til magen. Hvis barnet er friskt og våkent, kan det nå få små mengder mat i munnen. Etter hvert som barnet vokser og utvikler seg, kan ernæringssonden fases ut slik at barnet får all maten via magesekken.

Mange foreldre lurer på hvordan amming fungerer når barnet blir født for tidlig. I denne perioden kan mor begynne å stimulere brystene og gi de første dråpene morsmelk direkte inn i babyens munn etter avtale med personalet. Når melkeproduksjonen er etablert, kan man gi smaksporsjoner med fersk morsmelk når babyen er våken. Å lære babyen å spise er nemlig en viktig del av utviklingen. I tillegg til sondeernæring kan det nå være på tide at barnet får ligge ved brystet til moren for første gang, for å lære å amme. Hvis barnet ikke ønsker å amme, kan det brukes tåteflaske i stedet. Ønsker du ekstra støtte, er det ansatte på avdelingen som har opplæring i amming, så ikke vær redd for å be om hjelp.

I korte øyeblikk kan det nå være mulig for barnet å få øyekontakt med foreldrene, øyepupillen kan reagere på lys og øyelokkene har blitt tykkere. Barnet sover fortsatt omtrent 80-90 % av døgnet, og i løpet av den tiden finner både vekst og utvikling sted. Koordinering av pust, suging og svelging begynner å skyte fart.

Kilde: https://www.helsenorge.no/fodsel/prematur-fodsel/

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer