Fødselsrelaterte rifter

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Fødselsrelaterte rifter

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

De fleste som føder vaginalt, får sår i skjeden og perineum under fødselen, dette kalles rifter. Her går vi gjennom de ulike gradene av rifter og hvor raskt de gror.

Ulike grader av fødselsrelaterte rifter

Under en fødsel bistår jordmor deg slik at du får minst mulig rifter. Fødselsrelaterte rifter er vanlig, og de aller fleste kvinner som føder opplever en eller annen form for rifter. Disse er inndelt i fire klasser:

• Klasse 1: Omfatter overfladiske rifter i skjeden og/eller kjønnsleppene
• Klasse 2: Omfatter musklene i perineum
• Klasse 3: Endetarmsmuskelen, helt eller delvis
• Klasse 4: Omfatter også veggen til endetarmskanalen

Større rifter (klasse 3 & 4) er uvanlige og forekommer i i underkant av tre prosent av alle fødsler. Tallet er litt høyere, cirka fem prosent, hvis det er første gang du føder.

Rifter av klasse 1 og 2 kan sys av jordmor på fødestua, og du har rett til å få lokalbedøvelse på forhånd. Suturering for klasse 3 og 4 utføres av leger, vanligvis ved operasjon hvor riktig belysning og verktøy er tilgjengelig for best mulig resultat.

Risikoen for å få større rift er blant annet høyere hvis du føder ved hjelp av sugekopp, er omskåret eller du føder en stor baby (over 4,5 kg). Mindre rifter gror ofte raskt, og sår i hud/slimhinne gror i løpet av et par uker. Noen kjenner riftene mer og lenger enn andre.

Etter en vaginal fødsel tøyes musklene i bekkenbunnen omtrent tre ganger sin egen lengde, og bekkenbunnen utsettes også for enorm belastning gjennom svangerskapet. Det tar ofte flere måneder før musklene har grodd helt ut, så det er viktig å bygge opp igjen bekkenbunnen ved hjelp av klemmeøvelser. Trenger du hjelp kan du kontakte fysioterapeut.

Du kan regne med at det tar opptil ett år før bekkenbunnen er fullstendig gjenopprettet etter fødsel. Når det er sagt, er det ingen grunn til å la eventuelle bekymringer eller smerter gå ubehandlet. Hvis du har spørsmål eller bekymringer rundt en rift, kan du få hjelp via for eksempel jordmor, gynekologklinikken eller fødeklinikken der du fødte.

Tips!

Se på skjeden før du føder for å få et referansebilde. Se også etter fødsel og/eller etter at du har blitt sydd. Ofte kan riften oppleves som større enn den er/var. Hvis du ser med et speil, kan du også følge helingsprosessen hjemme!

Vil du lese mer om fødsel? Klikk her!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer