Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Igangsettelse av fødsel

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Igangsettelse av fødsel

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

I noen tilfeller må fødselen settes i gang. Da hjelper man kroppen på ulike måter slik at livmorhalsen blir myk og klar til å kunne åpne seg ved hjelp av riene. I denne artikkelen viser vi deg hvordan!

Kanskje du lurer på hvordan en fødsel settes i gang hvis den ikke starter naturlig? Igangsetting av fødsel kan skje av flere årsaker. Det kan for eksempel være årsaker som svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, men også overtidighet og lang vannavgang. I helsevesenet kaller vi igangsetting induksjon.

Valget av induksjonsmetode avhenger av hvor moden livmorhalsen din er, men også om det er noen individuelle risikofaktorer som for eksempel et tidligere keisersnitt. Jordmoren eller legen vil utføre en vaginal undersøkelse for å vurdere livmorhalsens retning, konsistens, hvor langt hodet har trengt inn i bekkenkanalen, hvor mye som er igjen av livmorhalsen din, samt om mormunnen har åpnet seg litt. Det kan hende at fosterets hode ikke er riktig plassert eller at fostervannet allerede har gått. Avhengig av resultatene av undersøkelsen er det forskjellige igangsettingsmetoder:

Igangsettingsmetoder:

• Medisiner som bruker prostaglandiner (kan tas via munnen eller vaginalt)

• Utvidelse av livmorhalsen med et ballongkateter

• Punktere fosterhinnene (amniotomi) og deretter riestimulerende drypp om nødvendig

Hvis livmorhalsen din er veldig umoden, starter induksjon vanligvis med medisinering av prostaglandiner, som får livmorhalsen til å modnes. Medisinen kan gis ved gjentatte anledninger og jordmor vurderer om du får rier mellom dosene og kjører CTG for å se at fosteret har det bra i magen.

For å kunne sette inn et ballongkateter må du være åpen nok til å sette inn kateteret (ca. 1-2 cm), men også her kan det være at du må starte med medisiner fordi det ikke føles modent nok. Jordmor vil da trekke i ballongen med jevne mellomrom for å sikre at den er stram og gir optimalt trykk på livmorhalsen. Tanken er at det skal gi en lignende effekt på livmorhalsen som trykket fra fosterhodet ville ha gjort (men nå kanskje ikke langt nok ned). Når ballongen kommer ut, er du ca 3-4 cm åpen og igangsettingen følges vanligvis av at jordmor lager hull i fosterhinnene. Etter en stund vil jordmor undersøke deg for å vurdere effekten av at vannet går.

Hvis du ikke har fått krampe eller åpnet deg spontant selv, kan du få et riestimulerende drypp. Det er ikke sikkert du vil gå gjennom alle trinnene beskrevet ovenfor; det avhenger av hvordan livmorhalsen reagerer på hver prosedyre og om fosterhinnene dine er intakte eller ikke. I noen tilfeller åpner man seg så raskt fra medisinene at ballongkateteret blir overflødig. Ikke glem at dette alltid er individuelle vurderinger og at regionale retningslinjer kan variere.

Et tips er å forberede seg på at en oppstart kan ta tid, noen ganger flere dager. Prøv derfor å ta med deg ting som kan hjelpe deg å få tiden til å gå. Ikke glem at tiden du tilbringer på sykehuset før du er i den aktive fasen, ville du ellers sannsynligvis ha tilbrakt hjemme.

Kilde: https://www.helsenorge.no/fodsel/igangsetting-av-fodsel/#ulike-metodar-for-a-sette-i-gang-fodsel

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer