Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.
Barnmorska
Barnmorska
Mange føler angst før fødselen. Du som er gravid kan være redd for å miste kontrollen, for smertene eller for at barnet eller du selv kommer til skade. Noen er så redde for fødselen at det påvirker hele tilværelsen. Men hva er egentlig fødselsfrykt?
Omtrent én av fem gravide oppgir at de føler en eller annen form for angst eller frykt knyttet til fødsel. Frykten kan være basert på negative tanker, følelser eller bekymringer rundt fødsel fra både fysiske og/eller psykiske aspekter. Det kan for eksempel være bekymring for å miste kontrollen over fødesituasjonen, frykt for at noe skal skje med deg selv eller barnet, eller at man tidligere er utsatt for vold og overgrep.
Fødselsangst deles vanligvis inn i primær og sekundær fødselsangst. Primær fødselsangst betyr at den gravide har fødselsangst allerede under første svangerskap, som til og med kan komme til uttrykk før svangerskapet. Sekundær fødselsangst oppstår etter en tidligere fødsel med negativ/traumatisk opplevelse.
Videre kan fødselsangst, uansett om den er primær eller sekundær, deles inn i ulike alvorlighetsgrader, fra mild til alvorlig. Hvis det er en ekstrem frykt for å vurdere graviditet eller vaginal fødsel, snakker man vanligvis om fødselsfobi.
Det er viktig å si ifra til jordmor på jordmortjenesten dersom du har negative tanker, følelser eller opplever angst før den kommende fødselen. Hun vil da snakke mer med deg om dette og hjelpe deg videre. Du kan få ytterligere hjelp innenfor egen fødeavdeling og/eller bli henvist til en annen enhet, avhengig av hvor sterk frykten din er. På fødeklinikkene er jordmødre og leger vant til å jobbe med fødselsangst, så det er ingenting du trenger å skamme deg over.
Kilde: 1177.se
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey