Sugekopp: her er alt du trenger å vite

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Sugekopp: her er alt du trenger å vite

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Noen ganger må en fødsel avsluttes raskt. Da brukes sugekopp, som gir deg trekkraft mens du presser. Under de rette forholdene er sugekopp det raskeste alternativet for å avslutte fødselen, sammenlignet med for eksempel keisersnitt. Sugekoppen ser ut som en liten kopp som festes til fosterets hode ved hjelp av trykk.

Hvordan og når brukes en sugekopp?

Hvis du og babyen din trenger hjelp til å fullføre fødselen, kan personalet bruke en sugekopp. Du som føder, og eventuell partner, får selvfølgelig beskjed om dette er nødvendig.

Mange kvinner er redde for sugekopp, men det er viktig at du som føder forstår at det fortsatt er du som føder barnet ditt. Du får bare litt hjelp utenfra. Det er også vanlig å føle lettelse når det er behov for sugekopp, fordi det er noe som brukes når den fødende eller livmoren ikke orker mer, eller hvis babyen trenger hjelp til å komme ut litt raskere.

Sugekoppen festes til babyens hode via skjeden, og så hjelper fødselslegen med å trekke mens du presser. Det kan være en fordel å vite at sugekopper øker risikoen for rifter, men jordmor eller lege vil hjelpe til med å beskytte perineum for å prøve å unngå eller redusere denne risikoen.

Når sugekopp brukes, må du ligge i sengen med bena i benstøttene. Da vil du få narkose dersom du ikke allerede har det (for eksempel ryggbedøvelse). Dersom fostervannet ikke er gått, vil jordmor lage et hull i fosterhinnene slik at sugekoppen kan festes til babyens hode. Det er ikke uvanlig at fødselslegen slipper sugekoppen når barnet er veldig nært å bli født, slik at du selv kan dytte barnet ut under de siste sammentrekningene. Da har også vevet mulighet til å strekke seg mer naturlig.

Barnets hode er midlertidig omformet der sugekoppen satt, men vender raskt tilbake til sitt normale utseende. Det er mer vanlig med *blødninger i huden på barnets hode*, såkalt cefalhematom, men merk at dette ikke er en hjerneblødning. Dersom barnet viser tegn til å ha smerter, gis det smertelindring (paracetamol via endetarmen).

For at sugekopp skal brukes, må du være helt åpen og babyens hode må ha trengt tilstrekkelig inn i fødselskanalen. Det er gunstig at blæren er tom, da en full blære kan blokkere fødselskanalen. Trenger man hjelp til dette, er det vanlig å bli tappet for urin ved hjelp av urinkateter.

Det er fortløpende risikovurderinger, og disse utgjør grunnlaget for beslutningene som da tas.** Dersom fødselslegen foreslår at du føder ved hjelp av sugekopp, må det være fordi de andre alternativene (f.eks. keisersnitt) medfører høyere risiko for komplikasjoner.

Det kommer ofte mer personale inn på fødestua for at fødselen skal kunne avsluttes så trygt som mulig – både for deg og for babyen. Noen ganger venter også barneleger og barnesykepleiere utenfor rommet, dersom det skulle skje at barnet er uvel og trenger litt ekstra hjelp.

Dersom du opplevde fødselen som dramatisk eller husker den med negative følelser, er det en fordel å sette opp en avtale hos fødselslegen, hvor dere går gjennom fødselen sammen, dersom du ikke allerede har fått tilbud om det. Det kan være en fordel å la det gå litt tid, da det ofte kan dukke opp spørsmål når man har summet seg litt. Det er også mulighet for å snakke med lege allerede på fødestua, før du reiser hjem.

Vil du lese flere artikler om fødsel? Klikk her!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer