Gravid uke 14 | Hei andre trimester!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 14 | Hei andre trimester!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 14. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 14 er fosteret i størrelse med et eple.

Bebyen: Nå er skjelettet i ferd med å stivne

Fosteret er omtrent 7,5 cm langt mellom hode og bak, og veier rundt 70 gram. Vekstperioden er betydelig akkurat nå!

Utvikling

Organene er ikke ferdig utviklet ennå, men likevel klare nok til at de faktisk allerede fungerer. Det tidligere myke skjelettet stivner for å gjøre den voksende kroppen mer stabil. Kroppen prøver å ta igjen hodet, som fortsatt er omtrent halvparten så stort som fosteret.

Under en ultralyd vil man kunne se at fosteret beveger armer og ben eller fører hendene til munnen allerede og beveger seg fullt ut. Fosteret kan også svelge fostervann nå!

Hjerte og blodsirkulasjon

Nå kan du lytte til babyens hjerteslag ved hjelp av en hjertelydmonitor! Hjertet som har slått og pumpet blodet rundt siden uke 7 (6+0), tilpasser blodsirkulasjonen til å pumpe blodet gjennom hjertet slik at det ikke trenger å gå gjennom lungene under svangerskapet. Man kunne si at det er en snarvei, og for at snarveien skal fungere er det et hull mellom de to forkamrene i hjertet. Når babyen tar sitt første åndedrag, vil hullet mellom de to forkamrene bli komprimert og babyen vil ha normal blodsirkulasjon.

På dette tidspunktet er fosterets hud tynn og gjennomsiktig, og dekket med små tynne hår som kalles ullhår. Fosteret begynner også å få øyenbryn og hår på hodet.

Mamma: Du er nå 14 uker gravid og går inn i andre trimester

Nå er livmoren din omtrent på størrelse med en grapefrukt, og babyen din er omtrent på størrelse med en sitron. Og når denne uken er gjennomført, går du endelig inn i andre trimester!

Hvordan føler du deg?

Har du muligens fått tilbake mer energi? Prøv å bruke din nyvunne styrke til ting som gjør deg glad og gir deg en god følelse. For mange kan sosiale aktiviteter og arrangementer føles som aller best i løpet av andre trimester som du nå nærmer deg. Men du skal ikke føle noe press. Lytt til kroppen din og finn ut hva du trenger for å føle deg bra.

Jo tyngre du blir, jo større blir belastningen på kroppen din. Har du fått tilbake kreftene, er det derfor en gyllen mulighet til å styrke kroppen for det som ligger foran deg. Husk at det kan være veldig tungt å bære en baby – både når den er inne og når den kommer ut!

Hormonenes innvirkning på hud og hår

Har du lagt merke til jevnere hud eller blankere hår enn vanlig? Det er ikke for ingenting at folk vanligvis snakker om graviditets-glow! Det er på grunn av den økte mengden blod og graviditetshormoner i kroppen som påvirker hårsekkenes faser og vekst. Vi mister faktisk mye hår hver dag, men ikke like mye under svangerskapet. I stedet vil det falle av etter fødsel. Hårtapet som du vil merke senere, vil derfor ikke ha noe med ernæringsmangel eller amming å gjøre.

I tillegg til hud med mye glans, kan den også påvirkes av hormonell pigmentering under svangerskapet. Mange gravide får en mørk linje over magen som strekker seg omtrent fra brystet og ned mot skjeden og kalles Linea Nigra. Noen får også mørkere hud rundt brystvortene. Mørket forsvinner vanligvis etter fødselen.

Huden i ansiktet kan også være påvirket av pigmentflekker, det kalles vanligvis melasma eller kloasma. Pigmenteringen er sjelden permanent, men du bør være forsiktig med soling da det kan trigge pigmentet. Bruk gjerne høy solfaktor mellom april og oktober, men husk at også vintersola er sterk og kan gi pigmentforandringer!

Her kan du lese om graviditeten i uke 13.

Her kan du lese om graviditeten i uke 15.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer