Gravid uke 17 | Nå begynner håret å gro

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 17 | Nå begynner håret å gro

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 17. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 17 er fosteret i størrelse med et pære.

Bebyen: Skjelettet blir hardere

Nå er babyen i magen ca 15 cm lang og veier rundt 180 gram 💜

Fra andre trimester kan målinger av det som kalles BDP (måling av en del av hodet) og FL (lårbenslengde) brukes som utgangspunkt for datering. Det betyr at du bestemmer hvor langt svangerskapet er kommet ved å måle størrelsen på fosterets hode og lårben.

Fosterets vekst

Frem til uke 22 i svangerskapet er utgangspunktet at alle fostre vokser like mye og holder samme størrelse i samme svangerskapsuke. Det som varierer, er når i hver uke veksten skjer. Etter at 22. svangerskapsuke starter, kan du se at vekten begynner å variere mer fra barn til barn.

Rutineultralyd (RUL)

På dette tidspunktet burde du ha fått time for ultralyd. Den utføres vanligvis mellom uke 18–20 og kalles rutineultralyd, som tilbys alle gravide i Norge.

Under rutineultralyden sjekker en ultralydjordmor hvor mange fostre det er i livmoren, hvordan organer og ekstremiteter (armer og ben) ser ut og daterer graviditeten dersom dette ikke er gjort tidligere. Denne undersøkelsen fokuserer på organer og anatomien. Hjertet og karene til og fra hjertet undersøkes. Det er imidlertid de små organene som undersøkes og vurderes/måles. Hvis ikke alt kan sees og måles, settes det opp det en oppfølgingstime for å få en fullstendig ultralydundersøkelse.

Jordmor ser også på hvordan morkaken ser ut, hvor den er plassert i livmoren og hvor mange kar det er i navlestrengen. Hvis du har en lavtliggende morkake, kan det hende du må sjekke posisjonen på nytt senere i svangerskapet. I noen tilfeller kan morkaken dekke inngangen til livmoren, men ofte beveger morkaken seg oppover når babyen og livmoren vokser.

Karene i navlestrengen er i de fleste tilfeller tre i antall og består av en vene og to arterier. Den rutinemessige ultralyden har som mål å oppdage eventuelle avvik, og der prøver man å se om karene i navlestrengen er normalt sammensatt. Hvis det for eksempel mangler et kar, kan det være grunn til å undersøke nærmere for å se om det har sammenheng med en annen unormal utvikling eller organdannelse.

Myom

Ultralyden kan også se om det er godartede muskelknuter i livmoren (et såkalt myom). Et myom kan være kjent fra før, og da har en tidligere ultralyd ofte bekreftet hvor det vokser og hvor stort myomet er. Myomet vil da bli fulgt opp under svangerskapet for å se om det dekker mormunnen eller om det er fare for at det på en eller annen måte kan være til hinder for vaginal fødsel. I så fall planlegger man fødselen sammen med fødselslege.

Størrelsen på barnet og veksten av myomet blir også fulgt opp avhengig av den medisinske planleggingen som gjøres av legen i begynnelsen av svangerskapet. Dersom det er slik at myomet oppdages under svangerskapet, gjøres det en vurdering av lege avhengig av størrelse og hvor det vokser.

Hvis myomet oppdages et stykke ut i svangerskapet, foretas en vurdering av legen avhengig av størrelsen og hvor det vokser. Det er ikke uvanlig at myomer vokser i størrelse under svangerskapet, men det er mindre vanlig at de forårsaker problemer under svangerskapet.

Gravide med myom vurderes individuelt, og ulike regioner har ulike retningslinjer for dette.

Barnets utvikling

I uke 17 utvikler fosterets negler seg og håret begynner å vokse. Huden er rødlig og rynkete, men fortsatt delvis gjennomsiktig. Det begynner å lagres underhudsfett, noe som hjelper babyen med å holde varmen etter fødselen. Samtidig begynner det å dannes fosterfett, som legger seg som et beskyttende lag på utsiden av babyens hud. Jo tidligere barnet blir født, jo mer fett er det igjen på huden ved fødselen.

Fosterets bein blir hardere og nervesystemet blir mer velkoordinert. Under den kommende ultralyden vil utviklingen av fosteret være tydelig ved at det beveger seg med mer synkroniserte bevegelser. Det er ikke sikkert du vil føle at fosteret beveger seg, men mange kvinner forbinder fosterbevegelser med avføring. Derfor kan det være vanskelig å føle forskjellene på dette stadiet.

Til tross for at fosteret er omgitt av fostervann som demper lydnivået, kan fosteret denne uken reagere på plutselige lyder nær magen. Ikke skrem fosteret unødvendig, men når du nærmer deg slutten av svangerskapet, kan du kanskje føle at det blir skremt hvis det oppstår en plutselig lyd i nærheten av deg. Stilig, ikke sant?

Mamma: 17 uker gravid

Området mellom kjønnsbenet og noen få centimeter under navlen er det området der livmoren nå befinner seg, så hvis du kjenner noe i den delen av magen, er det mest sannsynlig bevegelser fra fosteret! Mange kvinner forbinder fosterbevegelser med prikkende bobler og tarmbevegelser, spesielt hvis du venter ditt første barn.

Følelse og smerte i rygg og bekkenbunn

Selv om du ikke anstrenger deg, er det normalt å føle seg kortpustet. Dette er fordi hjertet ditt pumper rundt en større mengde blod enn vanlig. Mens magen fortsetter å vokse, kan du også føle en ny type tretthet eller smerte i bekkenet, ryggen, lysken og/eller hoftene. Noe av disse smertene kan være bekkensmerter.

Denne smerten kan oppstå når bekkenleddene mykner, noe som gjøres ved hjelp av et hormon kalt relaxin. Relaxin skilles ut for å utvide bekkenet og gjøre det mer bevegelig før fødselen, slik at babyen kan passere smidig. Hvis du opplever denne smerten, bør du snakke med jordmor, fysioterapeut eller lege.

Merker du tretthet eller smerter i ryggen, er det sannsynligvis fordi musklene ikke er trent på samme måte i forhold til at du konstant bærer på et voksende barn. Det er også lett å få økt midje eller at kroppsholdningen påvirkes under svangerskapet. Et tips er da å gjøre bevegelighetsøvelser og å trene musklene i setet, bena, ryggen og de indre bukmusklene for å styrke og lindre smertene.

Klær under svangerskapet

Hvis du ikke allerede har kjøpt gravidklær, er det kanskje på tide å gjøre det nå? For noen tar det litt tid før det behovet viser seg, og for andre har det skjedd for lenge siden. Husk at det varierer fra kvinne til kvinne hvordan magen og resten av kroppen reagerer på en graviditet!

Utvalget av gravidklær kan føles lite i forhold til hva du er vant til. Det kan føles trist å bruke penger på mammaklær når man vet at klærne kun skal brukes i en kort periode … Men noe mange ikke tenker på, er at flere av klærne kan bruke etter fødselen også! Da kan det nemlig være fint å bruke klær som ikke er for trange. Gravidbukser med høy kant kan være spesielt behagelige å bruke etter fødsel, også BH-er som er tilpasset amming og har en liten ekstra flik bak der du fester BH-en, slik at omkretsen kan bli større i takt med den voksende magen, som til slutt kan bule like mye ut som ved bøylen på BH-en.

Kjoler, gensere og skjorter med knapper som ikke er trange, fungerer utmerket både under svangerskapet og hvis du planlegger å amme etter fødselen.

Du kan også bytte med venner, spørre rundt i ulike miljøer om noen vil selge gravidklærne sine videre eller kjøpe klær i vanlig avdeling men gå opp en størrelse! Noen synes det er kjempegøy med gravidklær, og andre ikke i det hele tatt. Tilpass etter din smak og dine behov.

Tips!

Hvis den vanlige buksen din passer ellers, men begynner å bli litt trang i midjen, kan du bruke en hårstrikk som du fester mellom knappen og åpningen. Med en større genser som topp er ikke gapet ved snoren synlig, og du kan vente en stund til med gravidbukser.

Her kan du lese om graviditeten i uke 16.

Her kan du lese om graviditeten i uke 18.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer