Gravid uke 18 | Nå er fosteret 20 cm

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 18 | Nå er fosteret 20 cm

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 18. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 18 er fosteret i størrelse med en mango.

Bebyen: Nå er fosteret 20 cm!

Fosteret er rundt 20 cm langt og veier ca 250 gram 💜

Utvikling

Kroppen begynner å få mer og mer barnelignende proporsjoner, og kroppen vokser for å ta igjen hodet. Ved fødselen vil babyens hode faktisk utgjøre en tredjedel av den totale lengden!

Fosterets øyenbryn og øyevipper fortsetter å vokse og øynene er fortsatt lukket, men har blitt større. For at fosteret skal kunne ligge i vann gjennom hele svangerskapet uten at den følsomme huden kommer til skade, er det beskyttet av fosterfett. Det er som en fet, beskyttende salve som dekker hele eller deler av babyens hud og hår.

Tar du ultralyd denne uken, kan du se at babyen beveger seg aktivt med både store bevegelser som vridninger eller salto, men også mindre tydelige bevegelser som å suge på en finger.

Rutineultralyd

Fra og med denne uken er det tid for neste rutinemessige ultralyd, men det kan drøye til uke 20 før det er på tide for deg. Uansett er det ikke lenge til du eller dere får se den lille babyen i magen igjen!

Den rutineultralyden fokuserer hovedsakelig på organene og barnets anatomi. Jordmoren ser på hvor mange fostre det er i livmoren, hvordan organer og ekstremiteter (armer og ben) ser ut, og daterer svangerskapet dersom dette ikke er gjort tidligere. Hvis ikke alt kan sees og måles, settes det opp det en oppfølgingstime for å få en fullstendig ultralydundersøkelse.

Det er også mulig å finne ut kjønnet på babyen under den rutineultralyden, men er du uheldig, ligger babyen i en posisjon som gjør at jordmoren ikke kan se kjønnet.

Å drikke et iskaldt glass vann eller juice vekker vanligvis barnet og er noe du kan prøve hvis det ikke vil vise seg frem. 😃

Mamma: Gravid i uke 18

Graviditetshormonene gjør at noen kvinner føler at kroppens slimhinner hovner opp. Symptomene kan variere og noen får for eksempel mer følsomt tannkjøtt som lett blør, mens andre kan få tett nese og lettere få neseblod.

Slimhinner og utflod

Hovne slimhinner kan gjøre deg mer følsom under samleie. Da kan glidemidler hjelpe mot smerter eller ubehag. Prøv deg frem og gjør det som føles best! Intimitet kan være andre ting enn bare penetrasjon, så hvis penetrasjon ikke føles bra akkurat nå, finnes det også andre måter å ha sex på. Du kan også oppleve økt mengde utflod (sekresjon) fra skjeden under graviditet. Så lenge utfloden ser ut og lukter som den vanligvis gjør, er det ingen grunn til bekymring. Snakk med jordmor hvis du er usikker.

Sopp i underlivet?

Hvis du har hatt vaginal soppinfeksjon tidligere, er det ikke uvanlig å kjenne symptomene i denne delen av svangerskapet. Hvis du ikke har hatt sopp før, er det mulig du får det for første gang nå under svangerskapet, noe du merker gjennom kløe i underlivet sammen med kornete utflod. Sopp kan behandles på egen hånd ved å bruke en mykgjørende olje i forbindelse med dusjing. Du kan også konsultere jordmor om reseptfrie legemidler som behandling.

Här kan du lese om graviditeten i uke 17.

Här kan du lese om graviditeten i uke 19.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer