Barnmorska
Barnmorska
I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 19. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 19 er fosteret i størrelse med en gulrot.
Fosteret er ca 22 cm langt og veier i overkant av 280 gram denne uken. Det fortsetter å være aktivt, og under en ultralyd kan du i tillegg til bevegelser og få muligheten til å se et lite gjesp hvis du er heldig!
Allerede nå begynner det å danne seg bittesmå linjer på fosterets fingre, tynne linjer som vil bli barnets fingeravtrykk i fremtiden. Tærne har også blitt stadig mer utviklet denne uken, og fosterets nervesystem fortsetter å utvikle seg i et raskt tempo. Nervene i hjernen fokuserer på alle funksjonene som skal styre barnets sanser, det vil si hørsel, berøring, lukt, smak og syn.
Hørselen er nå godt utviklet og det er hovedsakelig lyder fra innsiden av den gravides kropp som høres, men også stemmer utenfor magen.
Under svangerskapet forandrer du deg både fysisk og psykisk. Ta hver dag som den kommer og prøv å akseptere endringene du går gjennom, eller i det minste minn deg selv på at de sakte men sikkert fører deg fremover mot det første møtet med barnet ditt 💜
Med den voksende magen er det vanlig at huden får strekkmerker og åreknuter. Bruk gjerne støttestrumper dersom du ønsker å minimere risikoen for dette, men også for å hjelpe blodsirkulasjonen.
Har du en stillesittende jobb, anbefales det å variere stillingen fra stående til sittende og omvendt. Du kan også legge bena opp på en stol eller lignende en stund for å hjelpe blodårene med å pumpe tilbake væske og blod fra føttene og underbeina, da dette kan gi hevelser. I tillegg kan du føle økt hevelse i nedre del av magen, og åreknuter kan også oppstå der. Hvis dette skjer, vil imidlertid åreknutene vanligvis gå tilbake etter fødselen.
Har du våknet om natten med kramper i leggene? Det er uklart hvorfor gravide kvinner kan ha disse krampene og hva som forårsaker dem. Det vi vet, er at dehydrering generelt kan gi muskelkramper, og derfor er det viktig å drikke mye vann under svangerskapet. Som gravid kan du miste mer væske på grunn av økt kroppstemperatur, høyere puls og raskere pustefrekvens, samt at du svetter mer – så væske er viktig for å kompensere for dette! I varmere perioder er det godt å drikke vann sammen med salter (elektrolytter) da det bidrar til å opprettholde kroppens væskebalanse.
Muskelkramper er imidlertid ikke noe farlig. Har du problemer eller er øm i musklene, kan du myke opp leggene ved å strekke og massere dem, gjerne før du legger deg.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey