Gravid uke 22 | Nå veier fosteret 400 gram

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 22 | Nå veier fosteret 400 gram

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 22. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 22 er fosteret i størrelse med en aubergine.

Bebyen: Nå veier fosteret 400 g!

Den lille krabaten i magen er nå ca 27 cm lang og veier ca 450 gram!

Utvikling

I uke 22 kan barnet reagere på både lyd og lys og sover i gjennomsnitt 16 timer per døgn. Alle organer er dannet ved denne uken, men det vil ta noen uker før de er ferdig utviklet og fungerer for et liv utenfor magen.

Fosteret forbereder seg på livet utenfor magen og øver på å fordøye mat. Dette gjøres ved å svelge fostervann, som holder tarmene, nyrene og andre organer i gang. Fosteret har også utviklet smaksløker på tungen og kan nå merke forskjeller i for eksempel søthetsgrad.

Bevegelsesmønster

I livmoren lever fosteret helt vektløst. Det betyr at ingen posisjon er vanskelig, men noen fostre ser allerede ut til å ha forskjellige favorittsider eller stillinger å ligge i!

Måten fosteret beveger seg på, blir mindre refleksbasert og mer menneskelig for hver uke. Fosteret endrer posisjon ofte i løpet av dagen og kan faktisk gjøre små saltoer og bevegelser selv under hvile og søvn. Kjenner du mye bevegelse og lurer på om babyen aldri sover, kan dette være en forklaring på det! Midt i svangerskapet er mange fostre fortsatt relativt langt nede i magen, og derfor merkes eventuelle bevegelser ofte tydeligst under den gravides navle.

Mamma: 22 uker gravid

Kjenner du noen spark? 💜

Fosteret beveger seg fritt i fostervannet og tar både forover og bakover salto. Så det er en sjanse for at du vil føle at fosteret sparker mot kjønnsbenet og rundt navlen på dette tidspunktet. Hvis du ikke kjenner noen bevegelser ennå, vil du garantert begynne å føle dem snart!

Kroppen din

Mors kropp forbereder seg på fødsel og forandrer seg for hver uke som går. Noen ganger kan det føles som om magen vokser seg ekstra stor, noe som har sammenheng med at babyen og livmoren vokser raskere i perioder. Kanskje føler du også at magen er større om kvelden og mindre om morgenen? Dette er fordi magemusklene slapper mer av om kvelden og kan til og med være litt slitne etter å ha båret fremsiden av livmoren hele dagen. I tillegg er tarmene fyldigere og tar mer plass, noe som gjør at magen blåses mer opp.

Colostrum/råmelk

Kroppen forbereder seg på å produsere morsmelk og amme barnet etter fødselen, så det er ikke uvanlig å ha morsmelk som lekker fra brystvortene av og til. Det er også helt normalt å ikke lekke morsmelk under svangerskapet.

Råmelk er den første melken som produseres under svangerskapet og de første dagene etter fødselen. Det kalles også colostrum. Råmelken er forskjellig fra den mer modne morsmelken som vanligvis kommer et par dager etter fødselen. Mens råmelk ofte er mer gul i fargen, er moden melk mer hvit. Råmelk er rikere på antistoffer, som er bra for det nyfødte barnets immunforsvar, og det inneholder rikelig med energi, protein, vitaminer og mineraler. Den fungerer til og med som en effektiv og helbredende salve, slik at du kan bruke den på brystvortene eller andre hudområder hvor du er tørr eller sår. Det samme gjelder for barnet etter fødselen!

Hvis du plages av at det kommer melk under svangerskapet, kan det være en fordel å ha beskyttende innlegg eller en myk BH å sove med. Husk at uansett om det kommer melk fra brystene dine under graviditeten, så sier det ingenting om hvordan melkemengden blir etter fødselen.

Her kan du lese om graviditeten i uke 21.

Her kan du lese om graviditeten i uke 23.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer