Gravid uke 25 | Føler du fosterbevegelser?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 25 | Føler du fosterbevegelser?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 25. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 25 er fosteret i størrelse med en papaya!

Bebyen: Nå er fosteret ca 30 cm!

Fosteret er omtrent 33 cm langt og veier omtrent 700 gram. Lungene er det organet som tar lengst tid for fosteret å utvikle, og de vil ikke være ferdigutviklet før om et par uker. Luftveiene tar nå form!

Føler fosteret smerte?

Tidligere trodde man at fostre ikke kunne føle smerte. Etter ultralydbaserte invasive undersøkelser ble det imidlertid funnet at fostre reagerer på smertestimuli. Under den første delen av svangerskapet er imidlertid disse bevegelsene kun refleksive.

Foreløpig er det delte meninger om fostre og fornemmelsen av smerte, men det man vet sikkert er at de oppfatter smerte fra slutten av andre trimester, som du nå nærmer deg. Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg, ingenting du gjør kan forårsake noen form for smerte. Selv ikke om du går inn i en hard bordkant eller om et eldre søsken er mindre forsiktig med magen! Babyen er godt beskyttet i livmoren med doble fosterhinner og fostervann rundt. Hvis du derimot faller og lander på magen eller deler av den, eller opplever noe veldig hardt som en krasj, bør du umiddelbart kontakte legevakten for å få råd.

Mamma: Gravid i uke 25

Kan du noen ganger se og føle at magen strammer seg og deretter slapper av? Det er en sammentrekning du får!

Sammentrekninger

I løpet av den siste delen av svangerskapet vil livmoren din øve seg på å gi deg sterke og effektive rier for å kunne føde barnet. Livmoren, som er en muskel, trener dette ved å trekke seg sammen fra tid til annen i en sammentrekning.

Gravide kvinner kan føle sammentrekninger mer eller mindre basert på babyens bevegelser. Sammentrekninger kan føles sterkt forskjellig avhengig av om du venter ditt første barn eller om du har født tidligere. De som har barn fra før, kjenner ofte sammentrekninger både tidligere og tydeligere enn førstegangsfødende. Mange kan imidlertid føle en trygghet ved å kjenne igjen følelsen fra første svangerskap.

Så lenge sammentrekningene ikke er smertefulle, anses de som normale. Disse sammentrekningene kalles Braxton Hicks! Sammentrekninger skal ikke gjøre vondt, men de kan føles harde eller ubehagelige når livmoren strammer seg. Du må kanskje stoppe hvis du er aktiv og vente til sammentrekningen er over.

Tøffe sammentrekninger?

Sammentrekninger kan oppleves som ubehagelige, og følelsen kan sammenlignes med å få sting. Spesielt når du har flere sammentrekninger på rad eller hvis de varer lenge. Det kan som regel hjelpe å ta det med ro, sette seg ned og hvile. Stress og angst utløses av ubehag eller smerte, som kan gjøre at sammentrekningene føles hardere.

Har du mange sammentrekninger, er det alltid bra å si ifra til jordmor. Hvis sammentrekningene er smertefulle eller hvis de øker i intensitet eller hyppighet, skal du kontakte jordmor eller fødeavdelingen umiddelbart.

Fosterbevegelser

Avhengig av om du har vært gravid før, samt hvor morkaken ligger, kan du ha følt fosterbevegelser i flere uker eller kun i en kortere periode. Fra denne uken bør du imidlertid kjenne fosterbevegelser daglig! Og på omtrent samme måte som dagen før. Hvis du er usikker på hva du føler, snakk med jordmoren din slik at dere kan kjenne på magen og prøve å forstå hvordan babyen ligger. Da kan dere sammen føle og bekrefte hva som er bevegelser fra barnet.

Jo lenger graviditeten utvikler seg, desto kraftigere bevegelser er fosteret i stand til å utføre. Husk at bare fordi du nærmer deg slutten av svangerskapet, skal ikke fosterbevegelsene reduseres i antall eller styrke. Det er imidlertid vanlig at bevegelsene endres under svangerskapet og føles annerledes jo nærmere fødselen man kommer. Det er fordi babyen vokser, og plassen i livmoren minker.

Hvis du vil, kan du for din egen skyld notere hvor ofte du kjenner fosterbevegelser og i hvilken intensitet, for å bli kjent med babyens bevegelsesmønster. Du kan kjenne både store og små bevegelser. Det er mest vanlig at gravide kjenner fosterbevegelser om kvelden, men det kan være fordi det først er da du slapper av og kjenner det. Det er nettopp derfor det kan lønne seg å hvile en stund i løpet av dagen og aktivt kjenne etter eventuelle bevegelser.

Hvis du har opplevd en tydelig forskjell i fosterbevegelser sammenlignet med tidligere, eller føler mindre enn vanlig, skal du kontakte fødeklinikken hvor du planlegger å føde babyen din.

Her kan du lese om uke 24.

Her kan du lese om uke 26.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer