Gravid uke 28 | Nå veier fosteret 1 kg!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 28 | Nå veier fosteret 1 kg!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 28. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 28 er fosteret i størrelse med en ananas.

Bebyen: Nå veier fosteret 1 kg!

Nå er babyen rundt 39 cm lang og veier ca. 1,1 kg! Fra uke 21 vokser imidlertid alle fostre forskjellig, så det kan være noen hundre grams forskjell i størrelse og vekt fra barn til barn. Tror du at du har en mindre eller større baby i magen?

Utvikling

Babyen vokser fort akkurat nå, men det er fortsatt god plass til å bevege seg rundt i livmoren. Og det er flaks, for tanken er at babyen i magen skal rekke å legge på seg minst to kilo til før den får møte verden! Fosteret samler opp mer og mer underhudsfett og huden beskyttes (og næres) av et fettlag som kalles vernix (fosterfett).

Ved en fødsel i uke 28 har fosterets tarm og lunger blitt tilstrekkelig utviklet til at fosteret med stor sannsynlighet vil overleve. Det er imidlertid langt fra risikofritt å bli født så tidlig, og barnet vil trenge mye omsorg. For hver uke fosteret forblir i magen, skjer det en stor utvikling som øker sjansene for at fosteret blir født friskt.

Omtrent 5 % av alle babyer blir født for tidlig, det vil si før 37 uker. Med andre ord vil babyen din mest sannsynlig hvile fredelig (eller sparke løs!) i magen i flere uker til før dere ses.

Mamma: Gravid i uke 28

Hvordan har du det? Bruk noen minutter og finn ut om du trenger noe spesielt i dag. En graviditet er en stor hormonell og fysisk påkjenning der det viktigste er at du lytter til det du trenger og tar vare på deg selv 💕

Huden under svangerskapet

Huden er kroppens største organ, som kan bli sterkt påvirket av graviditet og den økte bølgen av hormoner. Det er ikke uvanlig å få rifter på mage, lår og rumpe under svangerskapet. Det er heller ikke uvanlig at huden begynner å klø, noe som delvis skyldes at huden strekker seg, og at den ofte blir ekstra tørr under svangerskapet.

Opplever du dette, er det lurt å smøre huden med olje eller en fet kroppskrem. Det kan være fint å fokusere på babyen når du smører magen, for nå er det faktisk ikke lenge til dere kan klemme hverandre for første gang!

Hvis du har problemer med hud som klør mye om natten eller på dagtid, og hvis du har problemer med kløe i håndflatene og fotsålene (som ikke lindres av en mykgjørende krem), så kan det være nødvendig med en undersøkelse. Man bør nemlig finne ut hva kløen skyldes, slik at den også kan behandles. Snakk med jordmor hvis du opplever ubehag.

Ønsker du å dele tanker og erfaringer med andre gravide par eller foreldre, kan du alltid henvende deg til Baby Journey – The community! Bli med her!

Her kan du lese om uke 27.

Her kan du lese om uke 29.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer