Gravid uke 29 | Du er i tredje trimester

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 29 | Du er i tredje trimester

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 29. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 29 er fosteret i størrelse med et butternutgresskar.

Bebyen: Nå begynner melketennene å dannes

Fosteret er ca 40 cm langt og veier ca 1,2 kilo!

Hvordan ligger babyen i magen?

Også nå ligger mange fostre «rett» før fødsel, det vil si med hodet ned i fødselskanalen. Det er imidlertid fortsatt mulig for babyen å bevege seg og legge seg på siden eller med rompa ned.

Rundt uke 37 vil man at babyen skal ha lagt seg i hode-ned-stilling, så hvis babyen ikke har gjort dette ennå, har den fortsatt tid til å legge seg til rette. Så lenge det er rom for barnet å snu seg og det liker å ha forskjellige stillinger eller ligge i forskjellige retninger, vil barnet gjøre det.

Utvikling

Barnets smaks- og luktesans har utviklet seg, og barnet kan nå kjenne forskjell på ulike smaker på en mye mer utviklet måte. Hjernen er så utviklet denne uken at den i større grad kan regulere barnets pust og kroppstemperatur. I munnen dannes det nå melketenner.

Øyenbryn og øyevipper har vokst på barnet, som veksler mellom å ha øynene åpne og lukkede. Titter man med ultralyd, ser det vanligvis ut som om øynene er lukket! Kanskje fordi det ikke er så mye å se på?

Mamma: Gravid i uke 29

Du er nå inne i tredje og siste (!) trimester. Fødselsdatoen nærmer seg med stormskritt!

Livmoren din blir stor nok til at det kan påvirke hvordan kroppen din føles og beveger seg. Mange gravide kan oppleve at livmoren gir et ubehagelig trykk opp mot ribbeina og lungene. Da kan du prøve å endre posisjon fra sittende til stående, sitte på huk med knærne vinklet utover eller stå på alle fire, slik at ribbeina blir avlastet for trykket en stund.

Bevegelse i tredje trimester

Det kan føles tungt i tredje trimester, det vet vi. Hvis du orker, er det lurt å prøve å holde deg aktiv, da dette kan påvirke ditt mentale velvære til det bedre. Men du bør unngå tung trening hvis du ikke er vant til det – kroppen din vil si ifra om den synes det er for tungt!

Magemusklene på siden av magen er ikke lenger tett inntil hverandre, så ting som du før kunne gjøre ved hjelp av styrke fra magemusklene, kan det nå være vanskelig å finne krefter til. Når du for eksempel setter deg opp fra liggende, kan du gjerne støtte deg på en arm. Snu gjerne til siden før du setter deg opp for å få bedre styrke og avlaste kroppen.

Både øvre og nedre del av magen har en tendens til å tippe mer og mer forover, så hvis du allerede driver med en eller annen form for bevegelighetstrening, kan du gjerne fortsette med det! Og husk å justere holdningen etter å ha sittet eller stått en stund for å unngå smerter i kroppen.

Her kan du lese om uke 28.

Her kan du lese om uke 30.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer