Gravid uke 30 | Føler du sammentrekninger?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 30 | Føler du sammentrekninger?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 30. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 30 er fosteret i størrelse med et hodesalat.

Bebyen: Nå begynner fosteret å se ut som en liten beby

Fosteret er omtrent 41 cm langt og veier omtrent 1,4 kilo. Når det gjelder størrelse og utseende, begynner fosteret nå å se ut som en liten baby 👶

På dette tidspunktet kan du føle babyens rytme i magen. Kanskje du kan forutsi når den er våken eller sover over lengre tid?

Utvikling

Barnets hjerne gjør en stor utvikling denne uken og det handler om at de enkelte nervecellene flettes sammen og binder seg sammen, noe som er et viktig steg i barnets utvikling.

Nå kan babyen ha funnet en del av hånden eller en tommel å suge på, som du kan merke etter fødselen hvis babyen allerede ser ut til å like å suge på hånden.

Magen og babyen vokser!

I løpet av de siste ukene av svangerskapet vil magen din fortsette å vokse akkurat som babyen, som samler mer underhudsfett og gjør seg klar for livet utenfor livmoren. Fosteret vil doble vekten i løpet av de neste ukene, slik at magen vokser raskere og de indre organene tar mindre plass. Det kan føles tungt og være litt vondt når fosteret sparker deg i ribbeina, slår eller dytter mot blæren, men det er ikke farlig til tross for den ubehagelige følelsen.

Mamma: 30 uker gravid

Avhengig av hvordan fosteret er, kan du kanskje begynne å se bevegelser eller buler på utsiden av magen? Avhengig av hvor morkaken din er plassert, er det noen som ser mer tydelige bevegelser utenfor magen enn andre!

Besøk hos jordmor

I uke 30 bør det være på tide å besøke jordmor igjen. Under besøket vil jordmor sjekke hvordan du har det – så benytt anledningen til å ta opp ting du trenger støtte til eller ønsker å diskutere. Hvis du har spørsmål, kan du stille dem nå! Og husk at ingen spørsmål er for dumme. Tørr å spørre hva du tenker på slik at jordmoren kan hjelpe deg på riktig måte.

Jordmor vil sjekke hvordan livmoren din vokser, blodtrykket ditt og ta en urinprøve. De siste ukene frem til fødselen vil jordmorbesøkene foregå mer regelmessig og dere vil ses annenhver eller hver tredje uke, avhengig av om du er førstegangsfødende eller har født tidligere.

Selv om det er vanskelig å forestille seg hvordan livet med en nyfødt baby vil bli, kan det være lurt å merke seg hvordan du reagerer når døgnet ikke følger samme rytme som før, for eksempel hvis du trenger å sove på dagtid, har problemer med å sove eller våkner ofte om natten. Tenk på hva slags hjelp du tror du vil trenge fra din familie og partner når du føler deg sliten eller nedstemt.

Svangerskapsdiabetes

I Norge anbefales at bland annet alle førstegangsgravide over 25 år til å gjøre en såkalt sukkerbelastning, dette er for å sjekke risiko for svangerskapsdiabetes. Det finnes flere grupper av gravide som anbefales en slik undersøkelse, du vil få mere informasjon om dette fra din jordmor eller lege hvis du er en av dem.

Under graviditeten trenger kroppen å ta opp mer sukker fra blodet enn når du ikke er gravid, og derfor kan blodsukkernivået bli høyt dersom insulinet ikke strekker til, noe som kan føre til svangerskapsdiabetes. Alle gravide kan få svangerskapsdiabetes, men de med høyere alder, overvekt eller med arvelige anlegg har større risiko. Spør jordmor hvis du er usikker på retningslinjene for akkurat deg, eller hvis du har diabetes i familien eller andre bekymringer rundt svangerskapsdiabetes.

Her kan du lese om graviditeten i uke 29.

Her kan du lese om graviditeten i uke 31.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer