Gravid uke 31 | Se fosterets vektøkning her

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 31 | Se fosterets vektøkning her

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 31. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Nå øker vekten til fosteret ca 200 gram i uken

Fosteret er ca 43 cm langt og veier ca 1,6 kilo! Denne uken avgjøres det hvilken øyenfarge barnet skal få – hva tror du det blir?

Utvikling

I løpet av denne uken begynner skjelettet å herdes. Tidligere uker har det blitt produsert røde blodceller i lever og milt, men nå begynner fosteret å produsere sine egne røde blodceller i benmargen. De røde blodcellene og hemoglobinet er ansvarlig for transport av oksygen og karbondioksid i kroppen.

Babyens vekt og morkaken

Fra nå og frem til fødselen vil babyen gå opp i vekt med ca. 200 gram per uke. Derfor vil du sannsynligvis merke at magen vokser i et raskere tempo enn tidligere. Hvor stor babyen blir, avhenger delvis av gener, men også av størrelsen og kapasiteten til morkaken.

Hva som påvirker kapasiteten til morkaken, er utrolig komplekst. Det som er slått fast er at hvis du lever et svært usunt liv under svangerskapet (for eksempel røyking, medisiner eller alkohol), har morkaken en tendens til å ikke vokse som den ellers ville gjort. Karene som transporterer næringsstoffer til fosteret og avfallsstoffer fra fosteret, kan da få dårligere flyt.

Lanugohår

Kroppen til fosteret har tidligere vært dekket med lanugohår for å holde riktig kroppstemperatur. Nå begynner dette håret sakte å forsvinne ettersom hjernen og fettcellene kontrollerer kroppstemperaturen i stedet. Noen babyer blir født med litt lanugohår igjen på kroppen, spesielt hvis babyen er født noen uker for tidlig, men det kan også skje etter beregnet fødselsdato. Lanugohåret vil forsvinne et par uker etter fødselen.

Symfyse-fundus-målet

Under svangerskapet måler jordmor magesekken og det såkalte symfyse-fundus-målet (SF), som er målingen fra kjønnsbenet til toppen av livmoren.

Hvis målingen avviker fra kurven, dvs. hvis den har avtatt eller økt i rask hastighet, kan du få utført en vekst-ultralyd. Barnets vekst og mengde fostervann i fostersekken blir så målt for å sikre at alt ser normalt ut. Det er relativt vanlig å gjøre en vekst-ultralyd de siste ukene av svangerskapet, så hvis jordmor foreslår dette, trenger du ikke å bekymre deg.

Mamma: Gravid i uke 31

Om ca 70 dager er du MAMMA! Hvordan føles det? 💜

Ligamentsmerter

Kjenner du en utstrålende smerte fra livmoren og ned til lysken og kjønnsleppene? Det kalles ligamentsmerter og kan oppstå når livmoren vokser og leddbåndene som går fra livmoren og ned til lysken sakte tøyes ut.

Disse leddbåndene går også fra livmoren mot ryggen sideveis, og derfor kan du få en følelse av voksesmerter eller at det stikker på disse stedene i kroppen. Dette er fordi det er trykk fra leddbånd og livmor mot flere forskjellige nerver. Heldigvis går følelsen vanligvis over etter en liten stund.

Det kan hjelpe å gjøre langsomme oppreisninger, vendinger eller å forsiktig strekke og forlenge den delen av kroppen som gjør vondt. Dette er en naturlig del av svangerskapet og ubehaget vil gå over etter fødselen.

Amming

Hvis du ennå ikke har tenkt på eller bestemt deg for om du skal amme eller ikke, kan det være en god idé å snakke med jordmor og partneren din om hva som er best for deg og babyen. Å ta et ammekurs, lese om amming, gå på forelesning, se videoer eller søke informasjon på andre måter kan også være bra for å få en bedre forståelse av ammeprosessen.

Det er alltid lurt å være godt informert om amming før en fødsel, samt i fjerde trimester, ettersom du får bedre kunnskap om hvilken hjelp som finnes, hvordan morsmelkproduksjonen fungerer i forhold til dagens tilbud og etterspørsel, hva arbeid amming innebærer m.m. Det vil gjøre det lettere å ta informerte valg om mating av babyen din. Det er viktig at du får den muligheten og at du bærer med deg at det til syvende og sist er du som bestemmer hvordan du vil gjøre det.

Hvis er bekymret for å amme, kan jordmoren din være til god samtalehjelp. Husk at alle følelser er helt akseptable i denne store livsomstillingen.

Tanker om å bli mor

Nå som du nærmer deg termindato, er det vanlig at tankene om foreldreskap begynner å ta form eller vokse seg større. Kanskje tenker du mye på din egen mor, foreldrene dine, barndommen din og sammenligner hva du vil etterligne – eller gjøre helt annerledes.

Det kan være greit å huske at du ikke trenger å vite alt om foreldreskap med en gang. La foreldreskapet ta form mens du tilpasser deg det nye livet som mor. Du vil snart merke hva som er viktig for deg og kanskje få ny innsikt i hvilken type forelder du ønsker å være. Å være foreldre er noe man lærer seg gradvis, og du vil stadig få ny innsikt og lære nye ting sammen med barnet ditt.

Her kan du lese om uke 30.

Her kan du lese om uke 32.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer