Gravid uke 32 | Fosteret nærmer seg 2 kg

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 32 | Fosteret nærmer seg 2 kg

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 32. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Snart 2 kg!

Nå er barnet ca 44 cm langt og veier rundt 1,8 kg. Det er nesten like mye som to melkekartonger! 🥛

Utvikling

Nå er organene ferdig utviklet! Det som gjenstår er lungene, som fortsetter å modnes, noe de gjør helt frem til forventet fødsel. Barnet fortsetter selvfølgelig også å gå opp i vekt og legger på seg underhudsfett.

Babyen kan fortsatt ligge på forskjellige måter i livmoren, både med hodet eller bunnen ned, på tvers og sidelengs. Kan du kjenne hvordan babyen ligger? Du kan merke hvor små føtter sparker eller om noe stort og mykt buler ut!

Øyne og øyenfarge

Barnet kan nå feste blikket på et bestemt punkt! Er det ikke kult at babyen kan gjøre det i magen?

For at pigmentene til barnets øyenfarge skal dannes, trenger øynene lys. Det betyr at barnets sanne øyenfarge ikke vil vise seg før rundt 6-9 måneder etter fødselen. Øyenfargen fosteret vil ha, avhenger av hvilke gener det arver fra foreldrene.

Mamma: Gravid i uke 32

Begynner du å føle små spark enda tydeligere? 🥰

Hvordan føler du deg?

Livmoren nærmer seg sitt høyeste punkt, noe du kan kjenne ved et trykk mot ribbeina. Kjenner du også at fosteret trykker mot ribbeina eller små spark der? Det kan føles litt ubehagelig, men å endre posisjon kan lette trykket.

Under graviditeten påvirkes blodsirkulasjonen slik at en del av den økte væskemengden i blodårene lekker ut i kroppens vev. Det samler seg da vanligvis i hender, føtter og ben. Hvis bena og føttene har begynt å hovne opp eller føles tunge og anspente, kan støttesokker være fine å bruke, og de hjelper også på blodsirkulasjonen!

Forberedelser til fødselen

Nå er det ikke lenge til svangerskapet regnes som fullgått (uke 37+0). Selv om det er noen uker igjen til beregnet fødselsdato (men ikke SÅ mange!) kan det føles godt å være forberedt i tilfelle fødselen starter tidlig. Du vet best selv hva du trenger for å føle deg forberedt. Mange foretrekker å gå på foreldrekurs, gjøre forberedelser hjemme, forberede babyens garderobe og handle ting barnet trenger. I våre sjekklister finner du mange tips om dette!

Hvis du ikke har søkt noe informasjon før fødselen, er det på tide å gjøre det nå. Du kan for eksempel bestille boken «Give Birth Without Fear». Det finnes også flere kurs som kan forberede deg på livet med baby, blant annet ammekurs og ulike typer foreldreforberedende kurs. Dette kan vekke følelser og tanker hos deg. Trenger du hjelp, er det tilgjengelig gjennom jordmor!

Fødebrev

Det er umulig å vite på forhånd hvordan en fødsel vil bli, men å skrive fødebrev er en god forberedelse. Du bestemmer selv hva som skal stå i brevet og hvor langt det skal være.

Det er utrolig gunstig for partneren din og personalet, så de vet hva du er bekymret for eller ønsker under fødselen. Det er mye du kan fortelle om deg selv som kan være bra for personalet å vite under fødselen, for eksempel hvordan du liker å bli stimulert eller hvordan du reagerer på smerte. Du kan skrive ditt [fødselsbrev i appen](https://babyjourney.se/screen/birthplan) ved hjelp av våre veiledende spørsmål, så skriv ned alt som er viktig for deg slik at du har best mulig forutsetninger for å utforme din drømmefødsel. Så kan du skrive ut fødebrevet som PDF.

Alt kan skje når det kommer til fødsler, men det er et godt verktøy for å tørre å visualisere og drømme om hvordan du vil at fødselen din skal se ut! Er du andregangsfødende, kan det hende du har erfaringer fra din forrige fødsel som du ønsker å bruke før denne fødselen, for eksempel ting du likte veldig godt forrige gang eller ting du ikke var komfortabel med.

Her kan du lese om uke 31.

Her kan du lese om uke 33.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer