Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Gravid uke 33 | Fosterhjernen er i utvikling

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 33 | Fosterhjernen er i utvikling

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 33. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Nå veier fosteret 2 kg!

Nå er barnet ca 45 cm og veier 2 kg! Føles det tungt? 👶

Babyens bevegelse i livmoren

Plassen i fostervannet begynner å bli begrenset nå, og fosteret må anstrenge seg for å kunne bevege seg fritt. Fosteret er så stort at når det sparker eller slår, kan det føles mer som små (eller store!) dytt.

Hvor mye og hvor ofte babyen sparker vil hele tiden endre seg, så det kan være lurt å ta seg litt tid hver dag til å reflektere over babyens bevegelser. Du bør føle bevegelser regelmessig hver dag, og de skal føles omtrent like sterke som de vanligvis er. Hvis du er bekymret for at babyen beveger seg mindre eller på en annerledes måte, bør du umiddelbart kontakte helsestasjonen.

Utvikling

Lungene fortsetter å modnes frem til fødselen, men det kan være betryggende å vite at alle fosterets organer ellers er ferdig utviklet. Dessuten er det ekstremt gode prognoser for barna som blir født denne uken og utover.

Mye av utviklingen til fosteret ligger nå i utviklingen av hjernen og forbindelser mellom ulike nerveceller. Fosterets fem sanser er både utviklet og fullt funksjonelle på dette tidspunktet. Fosteret kan oppfatte lyd, reagere på lys og føle smerte og smak. Imidlertid vil det ikke kunne lukte før etter fødselen og sine første åndedrag.

Mamma: 33 uker gravid

Ta gjerne en pause eller en liten tur midt på dagen for å få ro i sinnet og øke blodsirkulasjonen i kroppen – det kan dempe hevelser i bein og føtter 💜

Mageproblemer

I siste del av svangerskapet er det vanlig å få mageproblemer, ofte forstoppelse. Det er flere årsaker til dette, og vanligvis er det fordi dine indre organer (som tarmer, lunger, mage og blære) har fått begrenset plass på grunn av livmoren som vokser. Tarmene beveger seg heller ikke i samme tempo som når du ikke er gravid, noe som kan føre til at magen blir tregere.

Hvis du har mageproblemer, er det lurt å drikke mye vann, ha et fiberrikt kosthold og holde deg i aktivitet, da dette bidrar til å holde tarmen i bevegelse. Dette hjelper også mot treg mage forårsaket av jerntabletter.

Formen mot slutten av svangerskapet

Blir du raskt mett når du spiser? Det er fordi magesekken er blitt sammenpresset nå som livmoren tar opp mer plass. Å spise mindre porsjoner oftere hjelper vanligvis mot dette.

Halsbrann

Hvis du har hatt halsbrann, kan det forverres mot slutten av svangerskapet. Ved å heve sengehodet og unngå å spise sent på kvelden, kan du lette på ubehaget. Hvis det ikke fungerer, finnes det også beroligende preparater å ta – du kan alltid konsultere jordmor!

Her kan du lese om graviditeten i uke 32.

Her kan du lese om graviditeten i uke 34.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer