Barnmorska
Barnmorska
I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 34. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.
Nå er babyen ca 46 cm lang og veier ca 2,3 kg!
Fosterets negler vokser, og nå er de blitt så lange at fosteret til og med kan skrape seg selv inni magen. Du trenger ikke bekymre deg for at det skal gjøre vondt, men etter fødselen kan det være lurt å file ned eller forsiktig rive av neglene slik at babyen ikke skraper seg.
I løpet av denne uken har mange fostre snudd hodet nedover, og det er høyst sannsynlig at de da vil forbli i den posisjonen helt frem til fødselen. Fosteret kan vri seg slik at ryggen veksler mellom å ligge til høyre, venstre, mot den gravides rygg eller mage. Det er vanlig at fosteret har en favorittside å se mot! Dette merker du som gravid ved at du kjenner føttene i samme retning i magen. Hvis fosteret fortsatt ligger med baken ned, har det fremdeles tid til å snu seg, så du trenger ikke å bekymre deg.
Ved uke 34 er det omtrent én liter fostervann i livmoren, noe som betyr at det nå er mer foster enn fostervann der inne. Fostervannet gjør det lettere for fosteret å bevege seg, samtidig som det gjør at livmoren ikke presser direkte mot fosterkroppen.
Immunforsvaret er mye mer utviklet nå enn før, men siden nyfødte må bygge opp sitt eget forsvar mot virus og bakterier, må de likevel beskyttes mot mulige infeksjoner den første tiden etter fødselen. Vær forberedt på å ikke møte venners barn som går i barnehagen og er forkjølet – klassiske førskolevirus kan være RS, og nyfødte bør beskyttes mot det. Generelt er det bra med god håndhygiene og å unngå møte med venner og bekjente som er forkjølet.
Uke 34 nå! Blir du utålmodig? 💜
Nå kan noen barn ligge sidelengs, på tvers eller ha baken nedovervendt i magen. Det vanligste er imidlertid at babyen har funnet sin posisjon med hodet i bekkeninngangen! Da vil du helt sikkert kjenne spark eller trykk fra babyens rumpe mot ribbena dine. Du kan også kjenne økt trykk eller tyngdefølelse i magen når fosteret presser seg lenger ned, eller følelsen av at det kiler i lysken og lårene. Dette betyr ganske enkelt at fosteret setter seg i en god posisjon med hodet! Derfor er det en helt vanlig følelse, selv om den ikke er særlig behagelig. Det er imidlertid et godt tegn at babyen forbereder seg på fødselen, ikke sant?
Gravide kvinner kan utvikle forhøyet eller høyt blodtrykk (hypertensjon) under svangerskapet, noe som kan kreve medisinering med blodtrykkssenkende legemidler. Hyppigere kontroller foretas da av jordmor for å måle blodtrykket og eventuelt protein i urinen. Det kan også være aktuelt å gjøre flere ultralyder for å måle fosterets vekst og strømninger i navlestrengen. Det høye blodtrykket kan påvirke nyrene slik at funksjonen blir dårligere, og du kan rammes av svangerskapsforgiftning. Bortsett fra nyrene og sirkulasjonspåvirkningen, kan leveren og koagulasjonssystemet også påvirkes hvis du utvikler svangerskapsforgiftning.
Ved nesten alle besøk hos jordmor blir blodtrykket ditt målt. Hvis blodtrykket er høyt, kan det suppleres med en sjekk av protein i urinen for å finne ut om du kan være rammet av svangerskapsforgiftning.
Svangerskapsforgiftning oppstår tidligst etter uke 20 i svangerskapet, men det er mest vanlig at gravide rammes i uke 34 eller senere. Noen kvinner har ingen symptomer, mens andre kan oppleve hodepine, kvalme, epigastriske smerter (smerter fra øvre delen av buken til navlen) eller problemer med synet gjennom for eksempel tåkesyn eller øyeflimmer. Det er også vanlig med hevelser i ansikt, hender og/eller føtter.
Det er omtrent 3-7 % av alle gravide som får svangerskapsforgiftning. Det er mulig at svangerskapsforgiftning er arvelig, og derfor kan det være greit å snakke med moren din eller en eventuell søster hvis de har hatt svangerskapsforgiftning under svangerskapet. I tillegg er risikoen høyere hvis du har høyt blodtrykk siden før graviditeten, diabetes type 1 eller 2, har donert egg eller venter tvillinger. Det betyr imidlertid ikke at du må få svangerskapsforgiftning! Dette gjelder også hvis du har hatt svangerskapsforgiftning i et tidligere svangerskap.
Dersom legen ved helsestasjonen vurderer at det er høy risiko for svangerskapsforgiftning, kan det være aktuelt med forebyggende behandling. I tillegg til ekstra kontroll av jordmor, flere ultralyder med vektestimering av baby og måling av flow i navlestrengen.
Det finnes en mer alvorlig form for svangerskapsforgiftning som gjør at den gravide får kramper. I tillegg kan svangerskapsforgiftning utvikle seg til en tilstand som kalles HELLP, som betyr at leveren, nyrene, blodet og koagulasjonssystemet også påvirkes. De få som lider av dette, vil få behandling på sykehus og overvåkes nøye under svangerskapet. Dette gjelder også dersom alvorlig svangerskapsforgiftning blir diagnostisert. «Kuren» er å føde, og du vil da planlegge om fødselen skal settes i gang eller utføres ved keisersnitt, ut fra ulike parametere som måles på den gravide og fosterets tilstand.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey