Gravid uke 35 | Kjenner du noen kramper?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 35 | Kjenner du noen kramper?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 35. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Ligger fosteret med hodet ned?

Nå er barnet 47 cm langt og veier 2,4 kg. Kanskje ikke nøyaktig, men omtrent!

For tidlig fødsel

I løpet av de siste ukene vil babyen legge på seg og mest sannsynlig få de klassiske foldene eller valkene på armer og ben. Selv om det meste av babyen er ferdig utviklet på dette tidspunktet, vil babyen bli ansett som prematur (født for tidlig) hvis den blir født nå. Ved fødsel i uke 35 trenger barnet derfor (mest sannsynlig) hjelp til å opprettholde riktig kroppstemperatur og få i seg nok næring. Det betyr at du sannsynligvis må tilbringe et par uker på nyfødtavdeling (neonatalavdeling) eller med behandling hjemme avhengig av hvordan barnet har det, om det kan spise og holde varmen!

Hvis barnet ligger i seteleie

Nå ligger allerede de fleste barn med hodet nedover i fødselskanalen, eller bekkeninngangen som det også kalles. Under besøkene på helsestasjonen vil jordmor kjenne hvordan babyen ligger ved hjelp av hendene på utsiden av magen.

Omtrent 5 % av alle fostre ligger med bena eller baken nede i bekkeninngangen. Dette kalles seteleie. Dersom dette oppdages, vil du bli tilbudt et ytre vendingsforsøk rundt uke 37-38 for å få fosteret til å legge seg med hodet nedover. I uke 35 har babyen fortsatt tid til å snu seg, og så finnes det øvelser å gjøre for å hjelpe babyen til hodeleie;

Ved å bruke tyngdekraften kan du veksle mellom å gjøre øvelser med hodet på et lavere nivå enn bekkenet. Du kan for eksempel prøve stillingen knestående på en krakk med hodet hvilende på hender/underarmer som ligger mot gulvet. Veksle dette med å ligge på ryggen på gulvet (eller i sengen) med bekkenet hevet som i et bekkenløft. Du bør imidlertid snakke med jordmoren din før du gjør øvelser for å hjelpe babyen med å snu – det er visse forhold der det ikke anbefales.

Dersom et snuforsøk blir aktuelt, vil en lege trykke med hendene på utsiden av magen din for å prøve å få fosteret til å gjøre en slags salto og vende seg til hodeleie. Omtrent halvparten av alle forsøk på å snu blir vellykket, og i tilfeller hvor det ikke lykkes, vil legen anbefale et nytt forsøk, keisersnitt eller vaginal fødsel avhengig av omstendighetene.

Mamma: 35 uker gravid

Bare fem uker til beregnet fødselsdato! 💜

Kan du forstå at du har vært gravid i over 200 dager? Nå er det bare et par uker igjen til det du har ventet på så lenge endelig skjer – det første møtet med barnet ditt!

Åpningsrier

Har du kjent at livmoren trekker seg sammen og blitt anspent oftere og oftere? Disse kalles Braxton Hicks-sammentrekninger og de kommer vanligvis uregelmessig. Sammentrekningene oppstår fordi livmoren trener opp til fødselen slik at fødselsriene blir mer håndterbare slik at du kan presse barnet ut. Åpningsrier er helt normalt i de aller fleste tilfeller, men de skal ikke være smertefulle når du hviler. Mange opplever disse riene om kvelden eller natten til tross for hvile – men så lenge de avtar, er det ingen grunn til bekymring.

Noen ganger kan åpningsrier føles begrensende i hverdagen. Noe som kan hjelpe eller lette noen ganger, er dyp pust og avslapning. Dyp pusting er også flott å trene på i forbindelse med fødselsrier!

Det er lett å tenke at åpningsrier er lik fødsel, men åpningsrier som kommer og går i forbindelse med anstrengelse eller endringer i posisjon, påvirker sjelden livmorhalsen, noe som må til for at babyen skal kunne bli født.

Hvis sammentrekningene/åpningsriene blir mer regelmessige og/eller smertefulle, hvis du oppdager blod eller mistenker at vannet ditt har gått, skal du kontakte helsepersonell.

Her kan du lese om graviditeten i uke 34.

Her kan du lese om graviditeten i uke 36.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer