Gravid uke 36 | Nå veier babyen ca 2,6 kg

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 36 | Nå veier babyen ca 2,6 kg

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 36. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Babyen er snart klar!

Fosteret er omtrent 47 cm langt og veier rundt 2,6 kilo. Underhudsfettet har økt, noe som gjør at huden er betydelig tykkere enn før. Siden uke 35 har babyen stort sett endret vekt fremfor lengde!

Fosterfett

Dersom babyen skulle bli født i uke 36, vil huden mest sannsynlig være hvit, klissete og innsmurt med fosterfett. Fosterfettet er en naturlig salve som beskytter babyens sensitive hud den første tiden etter fødselen, så ikke vask det av når du kommer hjem fra fødestua! Det er bedre å spre det utover i et tynt lag slik at det ikke blir irritert der det er større mengder – for fosterfett samler seg lett i armhuler eller lysker.

Lanugohåret

Lanugohåret er det pjuskete håret som tidligere i svangerskapet fantes overalt på kroppen, men som ved fødselen fra nå av trolig nesten er borte. Det lille lanugohåret som fortsatt er synlig, sitter vanligvis på ryggen, skuldrene og overarmene, og litt dun på ørene. Lanugohår kan være både lyst eller litt mørkere i fargen.

Fosterbevegelser

Jo mer magen og babyen vokser, jo mindre plass er det for babyen å bevege seg der inne. Derfor kan fosterbevegelsene begynne å merkes på en annen måte enn før, jo nærmere du kommer fødselen. De kan for eksempel føles mindre sterke selv om barnet er våkent flere ganger om dagen.

Nettopp fordi bevegelsene føles forskjellige under alle deler av svangerskapet, anbefales det å hvile en stund hver dag og være oppmerksom på babyens bevegelser. Beskriv dem for deg selv for lettere å huske hvordan de føles. Kanskje bevegelsene føles som spark, dytt, vridninger eller noe helt annet? Du kan også prøve å notere hvilke tider babyen er våken eller mest bevegelig, og rett og slett prøve å finne et mønster i babyens bevegelser.

Du skal kjenne både at barnet er våkent flere ganger hver dag, og typen bevegelser. Føler du at de er mindre sterke, færre eller ugjenkjennelige, anbefales det å kontakte fødselslegen.

Mamma: Gravid i uke 36

Har du fotografert deg selv høygravid? Så sent i svangerskapet kan du føle deg stor og tung – men det kan være fint å se tilbake på når babyen er født! 💜

Hvordan føler du deg?

Denne uken presser sannsynligvis babyen og livmoren overalt på de indre organene dine, og det kan føles stramt eller ubehagelig, spesielt opp mot ribbeina, men også ned mot underlivet. Eller i verste fall begge deler samtidig. En brennende følelse i ribbeinområdet kan også oppstå fordi livmoren presser og klemmer mot nerver i dette området.

Trykket på organene kan gjøre deg mer tungpustet. Når magen synker, opplever mange at det blir lettere å puste. Dette skjer som regel de siste ukene før fødselen. At magen synker, skyldes at barnets hode presser seg lenger og lenger inn i bekkenet. Rett før dette skjer, kan du imidlertid få økte problemer med sure oppstøt og halsbrann, ettersom det blir mye mindre plass i magen jo mer babyen vokser.

Fra uke 32 i svangerskapet kjenner jordmoren etter hvordan babyen ligger i magen. Hvis hodet eller setet er nede i bekkeninngangen, vil jordmor kjenne etter om det er bevegelig eller fast. Dette er egentlig uviktig når fødselen først starter, men det er interessant for helsepersonell å vite om hodet eller setet ikke har sunket ned i bekkeninngangen ennå.

Når hodet eller setet trenger inn i bekkeninngangen, kan du vanligvis kjenne en følelse av tyngde og økt trykk i magen. Den følelsen kan også renne nedover beina eller lysken. Det kan da oppleves som vanskelig å bøye seg eller til og med gå, ettersom følelsen er at barnets hode eller sete er rett mellom beina dine. Det er mer vanlig at nybakte mødre føler dette påtakelige presset mot magen når babyen trenger ned.

Sexlyst

Seksuell lyst påvirkes ulikt hos gravide. Mens noen opplever mer lyst, får andre mindre. Lysten kan også komme og gå under svangerskapet. På dette siste stadiet er det godt å vite at samleie ikke på noen måte kan skade babyen eller svangerskapet, men slimhinnen i skjeden er vanligvis mer skjør eller hoven, noe som kan gi en følelse av ubehag. Ved samleie kan det komme en blodstripe, men det er hverken farlig eller uvanlig! Hvis du nyter og får orgasme, kan du føle flere sammentrekninger i øyeblikket eller kort tid etter, som skyldes at oksytocinet frigjøres, men det betyr ikke at fødselen har startet. Hvis riene føles ubehagelige etter samleie, er det greit å ta smertestillende.

Den første tiden med nyfødt

Hva vil du huske fra den første tiden med din nyfødte baby? Det kan være lurt å begynne å planlegge hvis du vil føre dagbok, notater eller fylle ut ferdige bøker om den første tiden eller året sammen med barnet ditt. Du tror sikkert at du skal huske hver eneste detalj fra babytiden, men små barn går gjennom store utviklingssprang det første året, noe som betyr at det kan være vanskelig å huske alle detaljene som føles så åpenbare.

Her kan du lese om uke 35.

Her kan du lese om uke 37.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer