Gravid uke 39 | Nå møtes dere når som helst!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 39 | Nå møtes dere når som helst!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 39. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Snart treffes dere!

Nå er barnet ca 50 cm langt og veier rundt 3,2 kg. Babyen gjør seg klar til å møte verden! 💕

I Norge blir de aller fleste barn født mellom uke 37+0 og uke 41+6, det vil si akkurat der du er nå, og i denne perioden regnes svangerskapet som fullgått.

Utvikling

Alt i babyen er utviklet på dette tidspunktet, og frem til fødselen vil babyen fortsette å vokse og legge på seg mer. Barnet vokser fortsatt i lengden – men den økningen er ikke like markant som vektøkningen i denne perioden.

Det lodne håret (lanugohåret) forsvinner sakte på slutten av svangerskapet, og i denne uken forsvinner det vanligvis helt. Det er imidlertid vanlig at noen barn blir født med små, luftige hår på kroppen selv i de senere ukene av svangerskapet. Disse vil forsvinne noen dager til uker etter fødselen.

Hvis du venter en gutt, vil testiklene mest sannsynlig ha vandret ned i pungen mellom uke 36 og 38. Hvis det er en jente, vil kjønnsleppene hennes være ferdig utviklet nå. Vet du kjønnet på barnet ditt? Hvis ikke, forstår vi at spenningen er uutholdelig!

Fosterfett

Det hvite fosterfettet som har dekket babyens hud, har vanligvis minsket på dette tidspunktet, men det kan fortsatt være litt igjen i noen hudfolder rundt halsen, armhulene og lysken etter fødselen. Noen barn er mer eller mindre innsmurt i fosterfettet, og det er også helt normalt.

Fosterfettet fungerer som en naturlig salve og beskytter babyens sensitive hud, så du bør ikke vaske det av. Massere heller inn fosterfettet på områder hvor det er større mengder, så hjelper du til med å pleie huden.

Mamma: 39 uker gravid

Snart er termindato her! Hvor mye gleder du deg nå? 😍

Slimproppen

I livmorhalsen din er den såkalte slimproppen, som består av hormonet progesteron. For å lette fødselen vil livmorhalsen vanligvis begynne å mykne, bli kortere og til slutt åpne seg. Når dette skjer, kan du oppleve økt utflod, tykt slim eller til og med klumper i trusa eller når du tørker deg etter et toalettbesøk.

Det kan hende at du ikke merker når slimproppen er løsnet. Den kan holde seg til fødselen starter, eller komme ut under selve fødselen. Hvis den løsner før fødselen starter, kan det være blodstriper i den, men det er ikke noe å bekymre seg for. Men hvis blodet er friskt og tykkere enn en flekk på størrelse med en krone, bør det følges opp gjennom kontakt med jordmor.

Føler du kynnere?

På dette tidspunktet kan du føle kramper som kommer og går. De merkes vanligvis mest på kvelden og om natten, og så lenge de forsvinner, trenger du ikke å gjøre noe med dem. De fleste fødsler starter med rier om natten fordi nivåene av hormonet oksytocin er høyere i kroppen om natten når du er avslappet og/eller sover.

Med tanke på at riene ofte starter om natten og at det ikke er noen gitt mal for hvor lang tid fødselen vil ta, er det veldig positivt å hvile og prøve å sove en stund hver dag frem til fødselen. Hvis du ikke klarer å sovne, er fysisk hvile godt nok! Du trenger mye energi til fødselen. Hvile og restitusjon er noe vi mener alle kommende mødre bør gi seg selv.

Når fødselen starter

I forbindelse med at fødselen starter og du begynner å kjenne rier, kan det hende at du opplever mindre blødninger. Hvis det er en liten flekk (som en enkelt krone), er det sannsynligvis fordi blodårene i livmorhalsen har blitt påvirket når den er myknet, noe som er helt normalt. Hvis blødningene er kraftigere, bør du kontakte fødeavdelingen.

Latensfasen og den aktive fasen

Den første delen av fødselen kalles latensfasen. Som regel er latensfasen den lengste delen av fødselen, som ofte begynner med at du har uregelmessige smerter av varierende varighet. I denne fasen er du stort sett hjemme. Etter hvert blir riene hyppigere og fødselen går over i en aktiv fase!

I den aktive fasen blir riene mer regelmessige og øker i intensitet, og da bør du ringe fødeavdelingen. Fødeavdelingen stiller vanligvis spørsmål om riene og anbefaler at du kommer inn når du kan telle tre rier på ti minutter. Hvis riene kommer med noen få minutters mellomrom, føles smertefulle og intense og du har følt det en stund, er det som regel på tide å ta kontakt/dra til fødeavdelingen.

Som førstegangsfødende kan det være vanskelig å vite hva «smertefulle og intense rier» betyr. Når du føler at fødselen er i ferd med å begynne, er det viktig at du stoler på magefølelsen om hvor vondt det føles for deg og har en dialog med fødeavdelingen.

Vannavgang

Noen fødsler begynner med vannavgang, men det er faktisk mer uvanlig enn at fødselen starter med rier. Hvis vannet ditt går, kan det skje på forskjellige måter! En stor «splash» som i filmene er sjelden det scenariet du opplever. I stedet er det mer vanlig at væske siver ut, som du kanskje til og med trur er urin i begynnelsen.

Hvis det er vannet ditt som går, vil du ikke kunne stoppe det fra å renne. Det kan komme mye vann på en gang og du kan våkne til en våt seng. Da bør du se på fargen for å se om vannet er fargeløst eller hvis det har noen farge. Så er det på tide å kontakte fødeavdelingen! Det kan vare at du blir bedt om å komme til fødeavdelingen for å kontrollere vannet som har gått. Da vil du ofte bli bedt om å ta på deg et bind i tilfelle det siver ut mere. Hvis vatten har gått, så stopper det ikke før babyen er født.

Her kan du lese om graviditeten i uke 38.

Her kan du lese om graviditeten i uke 40.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer