Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Gravid uke 41 | Nå er det snart på tide!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 41 | Nå er det snart på tide!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 41. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Når som helst nå!

Barnet er nå rundt 51 cm langt og veier ca 3,6 kg. På tide å komme seg ut nå 🙏

Morkaken

Morkaken vil fortsette å transportere næringsstoffer og oksygen til fosteret frem til fødselen. Når barnet er født, vil livmoren trekke seg sammen slik at morkaken kan løsne fra livmorveggen. Livmoren vil trekke seg ytterligere sammen, og etter et par uker være like liten som før svangerskapet. Selv om livmoren har trukket seg sammen, tar det lengre tid før de flate bukmusklene finner tilbake.

Hvis navlestrengen er rundt halsen på babyen

Dersom det oppdages at navlestrengen er rundt babyens hals under fødselen, vil jordmor overvåke dette. Du trenger ikke være urolig hvis dette skjer, det er vanlig at navlestrengen er viklet rundt babyens kropp eller hals.

Første pust og navlestrengen

Hvis fødselen har gått normalt for seg, vil navlestrengen kuttes noen minutter etter fødselen eller når pulseringene i navlestrengen har stoppet. Barnet har nå trukket pusten for første gang og vil begynne å puste oksygen helt av seg selv. Endringen i babyens blodsirkulasjon er stor når den begynner å puste (eller skriker, som betyr at den puster!). For å få en bekreftelse på at blodsirkulasjonen og oksygenet fungerer, gjennomføres det undersøkelser når barnet er cirka ett døgn gammelt, i forbindelse med en barneundersøkelse hvor legen lytter til hjerte- og pustelyder.

Dersom babyen er slapp rett etter fødselen og hverken puster eller skriker, vil jordmor raskt vurdere om babyen trenger hjelp med pusten eller annen behåndling. Jordmor tar da med barnet til et bord hvor utstyr som pustehjelpemidler og oksygen er tilgjengelig. Ved behov tilkalles barnelege og barnesykepleier. Dersom babyen trenger omsorg og er adskilt fra moren, følger partneren med barnet, og moren blir igjen med en annen jordmor og hjelpepleier.

Det er sjelden at et barn som er født vaginalt, trenger hjelp umiddelbart etter fødsel. Man sier vanligvis at 1 av 10 trenger korttidsbehåndling, blant annet litt hjelp til å få i gang pusten i den store overgangen fra fostervann til å puste luft.

Planlagt keisersnitt

Et planlagt keisersnitt kan blant annet gjøres på grunn av setefødsel, at man venter tvillinger eller har fødselsangst. Dette planlegges så nært termindato som mulig, slik at barnet eller barna er helt klare til å bli født. Under keisersnittet er den gravide våken og får spinalbedøvelse. Etter at bedøvelse/følelsen er kontrollert, gjøres operasjonen og babyen tas ut fra livmoren av en jordmor.

Det kan skje at babyer ikke har tid til å forstå at de må puste direkte etter keisersnitt, noe som kan resultere i et kortvarig pustebesvær. Da kan barnet ha behov for behåndling på nyfødtavdelingen (neonatalavdelingen). Hvis dette skjer, er foreldrene sammen med barnet på avdelingen. Det kan være alt fra et par timer til noen dager til babyen er helt frisk og klar til å reise hjem. De aller fleste som fødes ved planlagt keisersnitt, har det imidlertid helt fint når de blir født og kommer rett til mor for å ligge hud mot hud.

Mamma: Gravid i uke 41

Det ser ut til at babyen har det veldig bra i magen din. Men vær tålmodig, når som helst starter det! 👶

Hjemmedisin for å få i gang fødselen

Nå føler du deg sannsynligvis ferdig med graviditeten, og mange kvinner prøver ulike hjemmemedisiner for å få i gang fødselen. Idag vet man ikke hva som styrer en fødselsstart, og det er heller ikke bevist hva som kan få den til å begynne.

Det man vet er at en fødsel ikke kan forseres til å starte, men at babyen kommer når den føler seg klar. Er du utålmodig, kan du fokusere på å gjøre noe annet enn å leve i konstant venting. Prøv å finne på ting som gir deg en god følelse og energi. Og hvis du er skikkelig utålmodig, skader det jo ikke å prøve noen hjemmemedisiner …?

Det finnes mindre studier som har vist at gravide som spiste 5-7 dadler per dag fra uke 37+0, startet spontan fødsel i større grad enn gruppen som ikke spiste dadler i samme svangerskapsperiode. Gruppen som ikke spiste dadler, trengte også i større grad riestimulerende drypp for å hjelpe fødselens fremgang.

Oksytocin er hormonet som gir rier og skaper ro og avslapning. Uten oksytocin trekker ikke livmoren seg sammen, og dermed opplever du ikke fødselsrier. Uten rier kan ikke babyen bli født vaginalt, så vårres tips er å prøve aktiviteter som fremmer oksytocin! Legg bort alle tipsene om storvask og å gå i trapper, og prøv heller å slappe av. Det som gir deg en god indre følelse, er det beste du kan gi deg selv de siste ukene av svangerskapet!

Mekanisk tøyning av livmorhals

Mekanisk tøyning av livmorhals er en metode som kan stimulere modning av livmorhalsen, utvidelse av mormunnen og at forløsningen kommer i gang.

For å få en mekanisk tøyning av livmorhals må du oppfylle et par kriterier som gravid. For det første bør svangerskapet være fullgått, helst i uke 40+. Da må mormunnen være åpen. For å finne ut om det er det, setter jordmor inn to fingre og kjenner etter livmorhalsen. Hvis den har blitt myk, er det mulig å stikke en finger inn i den og da kan jordmor kjenne om mormunnen er åpen. Hvis den er åpen, sveiper jordmoren fingeren rundt kantene på mormunnen og prøver på den måten at stimulere kroppen til rier. Dette kan føre til frigjøring av hormoner, at mormunnen utvider seg og at fødselen starter. Det er imidlertid ikke nå garanti for at dette vil fungere.

Her kan du lese om uke 40.

Her kan du lese om uke 42.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer