Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Gravid uke 42 | Snart møter du babyen din

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 42 | Snart møter du babyen din

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 42. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Fullt utviklet!

Barnet er nå fullt utviklet og klar til å møte omverden! 👶

At fødselen ikke har startet ennå, betyr ikke at det er et forsinket svangerskap. Det er ikke forsinket før etter 42 hele uker (altså til uke 42+0) og da blir fødselen igangsatt. Det varierer når igangsettingen startes, og noen ganger anbefales det allerede fra uke 41+0.

Hva betyr igangsetting?

Det finnes ulike metoder for igangsetting, og det styres av hvor moden livmorhalsen og mormunnen er. Det kan være tabletter som gis for å få livmorhalsen til å modnes og trekke seg sammen, et mykt kateter som utvider mormunnen, å ta hull på fosterhinnene slik at vannet går, eller å gi riestimulerende drypp.

Du har sikkert allerede avtalt en dato og lagt en plan for eventuell igangsetting med din valgte fødevdeling. Flott, da har du en dato å forholde deg til – hvis du ikke rekker å føde før!

Mamma: Gravid i uke 42

Nå er du forbi termindato, og vi forstår at det kan være frustrerende at fødselen ikke har startet ennå … men tenk på det slik: nå er du virkelig innen rekkevidde!

Forventet fødsel

Det er normalt å føde mellom uke 37+0 og 42+0, men det betyr ikke nødvendigvis at du er tålmodig helt på slutten. Minn deg selv på at forventet dato for fødsel er i disse ukene. Bare 5 % av alle babyer blir født på beregnet termindato! Flertallet av alle babyer er født mellom uke 40 og 41 i svangerskapet.

Ved å være gravid over lengre tid kan kroppen modnes, livmorhalsen mykner og forkortes, og hormonet relaxin kan mykne bekkenleddene (hoftene) enda mer. Alt dette er ting som vil være til din fordel og lette fødselen.

Baby Blues

Etter fødselen skjer det en stor hormontilpasning, som vanligvis viser seg ca. 2-4 dager etter fødselen. Du kan føle Baby Blues, som det kalles, gjennom en emosjonell forandring preget av at følelsene varierer mye i løpet av dagen. Mange kvinner opplever økt depresjon, angst og er nær ved å gråte. Følelsen av å være trist kan vare i opptil to uker, og dette anses som normalt. Men hvis følelsen går over i en permanent depresjon, at du føler deg nummen uten følelser av hverken glede eller sorg, så er det viktig å søke hjelp!

Her kan du lese om graviditeten i uke 41.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer