Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Abort – når en graviditet må avbrytes

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Abort – når en graviditet må avbrytes

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

I Sverige kan hvem som helst ta abort, og det er du som bærer barnet som tar denne avgjørelsen, ettersom det er ditt liv og din kropp.

Hvis du ønsker å avbryte et svangerskap, kan du ta abort, uansett hvor gammel du er. I Norge har vi fri abort etter loven frem til uke 12, det vil si at du som er gravid kan ta abort uansett årsak frem til da. Dersom du har behov for å avbryte et svangerskap mellom uke 12+0 til 21+6, kan du søke om tillatelse fra Abortnemnd. Årsaker til dette kan for eksempel være vanskelig sosial situasjon, misdannelser på fosteret, rusmisbruk eller sykdom hos deg som er gravid. Å ta abort kan være psykisk belastende, spesielt hvis graviditeten er ønsket. En abort påvirker ikke din evne til å bli gravid i fremtiden. Du har rett til samtalehjelp dersom du ønsker det, både før eller etter aborten, og du kan bestille samtalen via den klinikken der du tar abort. Det kan også føles godt å snakke om graviditet og abort dersom du har en partner – kjenn etter selv hva du trenger.

Du kan ta en medisinsk eller kirurgisk abort. Medisinsk abort betyr at svangerskapet avsluttes ved hjelp av tabletter, og kirurgisk abort betyr en mindre operasjon. Abortloven styrer reglene rundt abort, og du har derfor rett til å ta abort frem til uke 12 uavhengig av årsak. Du har rett til å ombestemme deg når som helst før aborten. Er du gravid og ønsker å ta abort, går du til en abortklinikk eller gynekologisk klinikk.

Medisinsk abort

Det er mest vanlig at svangerskapet avsluttes ved hjelp av medisinsk abort, og metoden kan brukes uavhengig av hvilken svangerskapsuke du er i, innenfor den perioden hvor abort er tillatt. Du starter aborten med å ta en medisin på abortklinikken, så går du hjem. Etter noen dager kan du (noen ganger) komme tilbake til klinikken, hvor du vil få en annen medisin som får livmoren til å trekke seg sammen. I noen tilfeller kan du gjøre det andre trinnet hjemme, hvis du har noen hjemme som kan hjelpe deg. Det er viktig at du ikke er alene. Etter noen timer er det vanligvis skjedeblødninger med klumper der foster og morkake blir utstøtt. Blødninger kan variere i lang tid etter aborten, men vanligvis blør man i ca. to uker. Blødningen vil avta gradvis. Du vil ofte få en hjemmegraviditetstest som du skal ta rundt tre til fire uker etter aborten.

Hvis du tar en medisinsk abort etter første trimester, gjør det alltid på sykehus. Du får ofte reise hjem samme dag. Noen ganger kan det være rester av svangerskapet, for eksempel deler av morkaken. Hvis aborten ikke er fullstendig, kan legen trenge å supplere med en kirurgisk utskraping.

Kirurgisk abort

Du kan ta kirurgisk abort i første trimester, men ikke for tidlig i svangerskapet. Prosedyren er vanligvis rask og er altså en kortere operasjon. Noen ganger kan du få en medisin som først mykner opp livmorhalsen. Etter dette vil du bli bedøvet, og svangerskapet suges forsiktig ut av livmoren ved hjelp av en tynn slange koblet til et sug. Når operasjonen er fullført, kan du hvile noen timer på klinikken før du går hjem. Som regel blør du mindre etter en kirurgisk abort sammenlignet med en medisinsk.

Det er vanskelig å forutsi hvordan du får det etter aborten, men det kan føles lettere hvis du ber om hjelp og støtte fra folk rundt deg. Husk at det er du som er gravid som bestemmer over kroppen din og om du vil ta abort eller ikke. Noen kan føle seg deprimerte mens andre kan føle seg lettet – ofte er det en blanding av mange forskjellige følelser. Kanskje føles det ekstra vanskelig om man har fått barn før og da opplevd et annet utfall av en graviditet, som blir tydelig i form av kontrasten til det levende barnet man allerede har. Føler du at du trenger samtalestøtte etter aborten, kan du kontakte klinikken der du tok aborten. De har for eksempel rådgivere knyttet til klinikken. Samtalestøtte er gratis. Du som er partner i et svangerskap, kan også ha det dårlig etter en abort og kan også trenge noen å snakke med – så våg å søke etter og be om hjelp.

Abortklinikken vil fortelle deg hvor du skal henvende deg hvis du har komplikasjoner knyttet til aborten, som infeksjon eller kraftige blødninger, og hvordan du skal oppføre deg mens du fortsatt blør. Du har rett til prevensjonsveiledning etter aborten hvis du ønsker det.

Husk: Din kropp, ditt valg.

Kilde: 1177.se, Lovdata.no

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer