Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Hvilke oster kan man spise under graviditeten?

Hvilke oster kan man spise under graviditeten?

Noe som mange gravide tror de må gi opp mens de venter barn, er ost av ulike typer. Dette skyldes bakterien listeria, som kan finnes i enkelte oster. Men selv om noen oster bør unngås, finnes det en rekke oster som er helt greie å spise!

Hva er listeria?

Listeria er en bakterie som kan forårsake sykdom hos gravide og personer med svekket immunforsvar. Bakterien finnes i naturen og dermed også i enkelte råvarer for mat, og kan sette seg på utstyr hvor det produseres mat. Derfor kan den være vanskelig å bli kvitt – spesielt siden listeria kan leve i kulde og helt uten oksygen.

Her er listen over ost du kan spise under graviditeten:

  • Alle typer skjærbar hardost i biter eller skiver, som herregård, gouda, prästost og lignende
  • Parmesan
  • Bearbeidet ost eller myk ost som rekeost, skinkeost og blåmuggost i rør eller i boks
  • Fersk ost som kremost, marscarpone, ricotta og andre smørbare, innpakkede kremoster
  • Mozzarella
  • Halloumi
  • Fetaost
  • Dessertoster som Gruyère, Comté og Manchego

All ost som tilberedes og varmes opp til 70 grader er også trygg å spise, uavhengig av type, og dette er fordi listeria dør ved oppvarming til 70 grader.

Hvis det ikke står på ostepakken at osten er laget av ubehandlet/upasteurisert melk, kan du anta at melken er pasteurisert og derfor er trygg å spise. Det er imidlertid et par oster du bør unngå selv om de er laget av pasteurisert melk. Dette er mugg- og stivningsoster som brie, gorgonzola, chèvre, vacherol og taleggio.

Kilde: [Livsmedelsverket](https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vilka-ostar-kan-jag-ata-som-gravid-rd8h/)

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer