Alt om beregning av BF og hvorfor du teller uker

Alt om beregning av BF og hvorfor du teller uker

Når noen spør hvilken uke du er i, kan det være to mulige svar, avhengig av hvordan du teller. Er du i uke 18 når du er i uke 17+2, eller når du er i uke 18+2? I denne artikkelen rydder vi opp i alle spørsmålene om hvordan man beregner svangerskapsuker og BF!

Du snakker sjelden om hvilken svangerskapsmåned du er i under en graviditet; i stedet snakker du om uker. Hvordan du som vordende forelder regner ut hvilken uke du er i, skiller seg ofte fra hvordan helsepersonell beregner.

Hvilken uke er jeg i?

Jordmødre og annet personale teller alltid fullført uke. Det vil si at hvis du er i uke 26+2, sier helsepersonell at du er i uke 26. Vordende foreldre teller ofte uken du er «inne i», det vil si at hvis du er i uke 26+2 sies du å være i uke 27.

Svangerskapet regnes som fullført når det har gått 37 hele uker, dvs. uke 37+0 (når du “kommer inn” uke 38). Dersom et barn er født før uke 37+0, regnes barnet som prematurt. Dersom svangerskapet går til uke 42+0, regnes barnet som overtidig.

De fleste graviditetsplattformer, inkludert Baby Journey, beregner ut fra den uken du er i for øyeblikket. Er du i uke 24+2, er du derfor i uke 25 hos oss!

Hvordan beregner man BF (beregnet fødselsdato)?

Det første trinnet for å finne ut hvor langt svangerskapet er kommet, er å finne ut den første dagen i siste menstruasjon. Så teller du en måned på 28 dager (fire uker), som også er gjennomsnittlig lengde på en menstruasjonssyklus. Da vil du finne ut hvor langt på vei graviditeten er.

Det betyr at første dag i siste menstruasjon også er første dag i svangerskapet, selv om du egentlig ikke har rukket å bli gravid ennå ettersom befruktningen skjer ved eggløsning, rundt uke 2+0.

Basert på hvilken uke du er i, vil du også motta en foreløpig beregnet fødselsdato. Dette kalles BF, men den korrekte datoen for beregnet fødsel får du ofte senere i svangerskapet når du tar ultralyd. Dette skjer enten rundt uke 13 når du vanligvis også gjør KUB, og/eller rundt uke 19 når du vanligvis gjør RUL (rutineultralyd). Deretter måler jordmor veksten til fosteret og regner så ut hvor mange uker du har vært gravid. Dette kan derfor føre til at din BF flyttes frem eller bakover med et par dager. Men det kan også være den samme estimerte datoen du fikk fra begynnelsen.

Hvis du har en ekstra kort eller lang menstruasjonssyklus, kan denne datoen flyttes frem eller tilbake med mange dager.

Baby Journey beregner automatisk din BF basert på den første dagen av siste menstruasjon. Når du har fått pluss på en pinne, kan vi være de første til å gi deg en omtrentlig dato, og til å gi deg svaret på når babyen din endelig kommer.

I Baby Journeys Gravidkalkylator kan du enkelt beräkna ditt BF!

Hva er svangerskapsmåned kontra kalendermåned i en graviditet?

Noen ganger kan jordmødre snakke om kalendermåned og svangerskapsmåned (som om det ikke var komplisert nok allerede!). En kalendermåned regnes som 30 dager og regnes fra datoen du faktisk ble gravid, det vil si dagen du hadde eggløsning. Ifølge denne beregningsmetoden er du da i uke 2+0.

En svangerskapsmåned regnes fra første dag i siste menstruasjon og varer i 28 dager. Dette er tidspunktet når det ennå ikke vises på en graviditetstest at du er gravid. Du finner vanligvis ut om dette rundt uke 5+0.

Dette betyr at svangerskapet (40 uker) faktisk varer 10 måneder fra første menstruasjonsdag. Lengden på 9 måneder som det vanligvis snakkes om, er altså basert på ca. uke 4-5 når du kan se eller finne ut at du er gravid, og frem til BF.

Her kan du lese om blødninger under graviditet.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer