Blødning under graviditeten, hva betyr det?

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Blødning under graviditeten, hva betyr det?

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Det er vanlig å bekymre seg for blødninger under svangerskapet, og mange blør på et tidspunkt i løpet av svangerskapet. Her går vi gjennom hvilke blødninger som kan oppstå og hva de vanligvis betyr.

Blødning tidlig i svangerskapet

Blødning under svangerskapet kan føles skummelt, og det er vanlig å begynne å bekymre seg for en mulig spontanabort dersom man oppdager blødninger tidlig i svangerskapet. En liten eller begrenset blødning som oppstår tidlig i svangerskapet, skjer imidlertid vanligvis uten at svangerskapet påvirkes, eller at det skulle være noe galt med svangerskapet. Det kan for eksempel være at du blør fra skjedeslimhinnen på grunn av graviditetshormonene, og dermed ikke blør fra livmoren. Det kan også skje at du blør fra endetarmen hvis du er forstoppet eller har problemer med hemoroider. 20–40% av alle graviditeter har smertefri vaginal blødning i første trimester. Mange ganger finner man ingen sikker årsak til blødningen.

Hvis du har hatt vaginal blødning tidlig i svangerskapet, vil det ikke innebære noen økt risiko for barnet. Blødning kan altså oppstå i et ellers helt normalt svangerskap, men det kan også være begynnelsen på en spontanabort. Blødning under graviditet skyldes ikke stress, tunge løft eller overdreven trening. Diskuter blødningen med jordmoren din og ring helsestasjonen hvis du er bekymret.

Blødning sent i svangerskapet

Blødning sent i svangerskapet kan ha forskjellige årsaker. Det kan være helt ufarlige blødninger fra skjedeslimhinnen eller livmorhalsen, men det kan også skyldes mer alvorlige svangerskapsrelaterte komplikasjoner som:

Placenta Previa (foreliggende morkake)

I omtrent én prosent av alle svangerskap fester embryoet seg til nedre del av livmoren, og morkaken vil derfor komme ut derfra. Dette oppdages ofte ved rutinemessig ultralyd i uke 20, men morkaken beveger seg ofte oppover etter hvert som livmoren vokser. Derfor, hvis du har foreliggende morkake, må du ofte gjøre en ultralyd senere i svangerskapet for å se om plasseringen av morkaken vil være til hinder for vaginal fødsel. Hvis du blør på grunn av en lavtliggende morkake, skjer det vanligvis etter uke 32. Blødningen er vanligvis smertefri og kan komme plutselig.

Ablatio placentae (morkakeløsning)

Det er ennå ikke klart hvorfor morkaken løsner under noen svangerskap. Løsning kan være helt eller delvis og forekommer i omtrent 0,5-1 % av alle svangerskap. Det kan være alt fra en liten blødning som stopper av seg selv, til en total morkakeløsning som kan være livstruende for både fosteret og den gravide. Du kan ha symptomer som; sammentrekninger, magesmerter, smerter ved trykk på magen (selv mellom sammentrekninger/rier), anspent livmor og mulig blødning.

Kontakt din fødeklinikk eller gynekologisk akuttmottak hvis du merker blødninger under andre halvdel av svangerskapet.

Kilde: https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sykmelderveileder/diagnosespesifikke-anbefalinger-for-sykmelding/svangerskap-fodsel-og-familieplanlegging-w/blodning-i-1-trimester-w03-blodning-svangerskap#056eb000-cab3-4e89-a02d-dead11765c8e-begrunnelse

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer