Coach inom ofrivillig barnlöshet
Coach inom ofrivillig barnlöshet
1 av 4 svangerskap avsluttes på grunn av spontanabort. Men at det rammer mange, gjør det ikke mindre fryktelig og trist for de som er involvert. Følelser må bearbeides og det kan ta tid. Vil du være en støtte for en venn som har opplevd spontanabort? Bra, for hun trenger deg!
Venninnen din har ikke bare mistet svangerskapet, det er et barn og en hel fremtid som aldri kom til verden. For noen er det lett å tenke i nye baner og gi slipp på det som skjedde, mens andre opplever at fantastiske fremtidsdrømmer plutselig må vike for frykt, tvil, skyldfølelse og ensomhet. Nedenfor har vi samlet noen tips til deg om hvordan du kan være en verdifull støtte og hjelpe vennen din gjennom en tøff periode i livet. Hun vil trenge deg.
Det er viktig å vite at vennen din sannsynligvis har en storm av følelser på innsiden. De kan endre seg over tid, komme og gå. Fra å føle at alt blir bra, kan det snu igjen, og sorgen blir plutselig altoppslukende. Hva vi føler og hvordan vi reagerer er individuelt, men her er noen vanlige følelser etter en spontanabort:
● Sorg
● Likegyldighet
● Sjokk
● Lettelse
● Skyldfølelse
● Utålmodighet
● Frykt
● Sinne
● Ensomhet
Er venninnen din tydelig på hvilken støtte hun trenger fra deg? Flott! Godta det med takk og prøv å være der på den måten hun vil. Det motsatte er nok det vanligste, fordi det er vanskelig å vite og formulere hvilken støtte man selv trenger under en krise. Tenk deg at du skal følge henne mens hun prøver å beskrive hva hun trenger. At din rolle nå er å få henne til å føle seg trygg, sett og forstått.
● Fortelle henne at du alltid er der når hun trenger deg
● Spørre om hun vet hvordan hun vil ha din støtte
● Lytte, lytte, lytte – hvis hun vil snakke
● Sjekke inn regelmessig, selv om hun ikke svarer.
● Fortelle henne at du ikke forventer noe tilbake fra henne
● Bekrefte at du forstår at det er vanskelig for henne, for eksempel ved å si
“Jeg beklager at dette skjedde med deg”
“Jeg vet hvor mye dette barnet betydde for deg”
“Jeg antar at du føler deg veldig dårlig nå”
Det er vanskelig å være en venn sammen med en person som ikke har det bra. Du vil sikkert både muntre henne opp og beskytte henne mot det du tror kan være vanskelig. Selv om man mener godt, kan det imidlertid gå veldig galt. Som å beskytte henne ved å ikke invitere henne i selskaper med barn i fokus, for eksempel en Baby Shower eller en middag der gravide venner er til stede. Det er sant at det sannsynligvis utløser tunge følelser for vennen din, men det er enda verre at hun føler seg ekskludert på grunn av plagene hun går gjennom. Fortsett heller å invitere, men si at du forstår at det føles vanskelig og at hun kan bestemme selv om hun vil komme.
Det er også vanlig at vi ønsker å oppmuntre den som har det dårlig, for eksempel ved å si noe som kan sees på som positivt om at det ble en spontanabort. Det vil vi fraråde. For den som rammes, er det ikke noe positivt med situasjonen, og den velvillige peptalken kan lett oppfattes som at du ikke forstår henne og situasjonen hun befinner seg i.
● Abort er veldig vanlig, ingenting å bekymre seg for.
● Det var rett og slett ikke meningen.
● Tenk så bra, nå vet du i hvert fall at du kan bli gravid.
● Det var sikkert noe galt med barnet.
● Så hyggelig at det skjedde nå og ikke senere i svangerskapet.
● Kanskje ikke all verden, du har jo allerede x barn.
Å støtte en person som går gjennom en spontanabort, er vanskelig, men prøv å huske at vennens følelser er i fokus og at hun må få lov til å være akkurat den hun er. Vær tålmodig og la henne sørge i sitt eget tempo.
Ønsker du å komme i kontakt med Liss, tilbyr hun et innledende møte gratis. Du finner mer informasjon via nettstedet hennes Actaime.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey