Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Hvordan hormoner påvirker deg under graviditeten

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Hvordan hormoner påvirker deg under graviditeten

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Det kan føles urettferdig at mens noen kvinner har det bra gjennom hele svangerskapet, har andre hodet i toalettskålen fra befruktning til BF. Dessverre er realiteten at de hormonelle endringene som oppstår under graviditet, påvirker kvinner på ganske ulik måte. Kanskje dette er litt lettere å akseptere hvis du forstår betydningen av hormonene?

Når gjelder humøret under svangerskapet, er det nok mange som påvirkes av hvordan kroppen påvirkes fysisk av den voksende magen. Det er lett å glemme at det også er enorme hormonelle endringer som påvirker humøret på flere ulike plan! Så hva er funksjonene til de karakteristiske graviditetshormonene i kroppen?

Hormonet HCG – hva er det?

HCG, eller humantcorionganadotropin som det egentlig heter, stimulerer og øker produksjonen av hormonene østrogen og progesteron. Sammen jobber alle disse tre hormonene for å bevare graviditeten. Nivåene av HCG stiger veldig raskt i begynnelsen av svangerskapet og er hormonet som gir utslag på en graviditetstest. Siden hormonet HCG i utgangspunktet dannes av embryoet, er sannsynligheten for at en graviditetstest skulle være feil derfor minimal! Med den raske økningen av HCG sammen med østrogen og progesteron, er det vanlig at du føler en sterk tretthet og kvalme de første ukene av svangerskapet.

Forhøyede nivåer av østrogen

Østrogennivået økes for å hjelpe livmoren og morkaken til å vokse, men også for å tykne slimhinnen i livmoren. Dette gjør at det befruktede egget kan vokse seg fast og holde seg i livmoren! Østrogen trengs også for fosterets vekst. Derfor er det et veldig viktig hormon for de som er (eller ønsker å bli) gravide.

Etter hvert som østrogennivået stiger, påvirkes gravide på ulik måte. Mens noen kvinner har det bra, har andre det dårligere. Normalt lider man av humørsvingninger og kvalme. Dette er rett og slett fordi mennesker er unike individer som reagerer helt ulikt på hormoner! Østrogen i kroppen påvirkes også av vår livsstil, som kosthold, trening, stress og søvn.

Progesteron kan gi deg glød (og også mageproblemer..)

Hormonet progesteron bidrar til å øke tykkelsen på livmorslimhinnen og mykner også livmoren slik at den kan vokse. Sammen med østrogen er progesteron ansvarlig for den gløden som mange gravide får i huden i løpet av denne tiden, noe som vanligvis settes pris på når den ekstra trettheten gjør seg gjeldende. Progesteron kan også påvirke tarmene slik at de jobber langsommere og tregere, samt ha innvirkning på den gravides humørsvingninger.

Relaxin myker bekkenet

Relaxin bidrar til å myke opp ledd og leddbånd under svangerskapet, noe som gjør bekkenet mer bevegelig. Dette skjer for at du etter hvert skal kunne skyve barnet ut slik at fødselen blir lettere! På slutten av svangerskapet hjelper relaxin også med å myke opp livmorhalsen og dermed forberede fødselen. Når relaxin skilles ut, kan du føle smerter i bekkenet på grunn av den økte bevegeligheten. Har du mye plager, bør du snakke med jordmor og/eller fysioterapeut for å få riktig hjelp til å håndtere det. Da er sannsynligheten mindre for at smertene blir verre jo lenger svangerskapet varer.

Oksytocin – kjærlighetshormonet!

Oksytocin kalles vanligvis vårt kjærlighetshormon fordi det bidrar til en følelse av velvære. I løpet av andre og tredje trimester begynner dette hormonet å øke, og er da ansvarlig for flere fine funksjoner i den gravide kroppen!

Som gravid ønsker man å optimalisere nivåene av oksytocin, og dette kan gjøres gjennom hvile, fred og ro. Da havner kroppen i det som kalles en parasympatisk tilstand, som betyr at kroppen slapper av maksimalt. Når oksytocinet skilles ut og flyter godt i kroppen, føler du deg veldig bra mentalt, enten du er gravid eller ikke. Ved stress utskilles derimot adrenalin og kortisol, noe som motvirker effekten av oksytocin.

Oksytocin hjelper også med å gi sammentrekninger under fødselen og kan gis som et kjemisk fremstilt legemiddel for å stimulere fødselsrier, forsterke dem eller få livmoren til å trekke seg sammen hvis nødvendig.

Oksytocin er ikke bare viktig under svangerskapet, men også etter fødselen når kroppen og magen har behov for å komme seg. Kroppen er såpass smart at frigjøring av oksytocin øker helbredelsesevnen i kroppens vev og celler! I tillegg er oksytocin med på å frigjøre morsmelk under amming.

Du kan stimulere frigjøringen av oksytocin gjennom klemmer, kyss, kjærtegn og berøring, men også massasje, musikk som får deg til å føle deg bra eller aktiviteter som får deg til å slappe av i kropp og sinn.

Ammefremmende prolaktin

Prolaktin er et ammefremmende og morsmelkstimulerende hormon som dannes i tredje trimester og etter fødselen dersom kvinnen ammer. Hormonet dannes i hjernen og har en direkte effekt på å stimulere morsmelk, mens oksytocin påvirker utdrivningsrefleksen av brystmelk. Det betyr at melken som er der, faktisk kommer ut når babyen suger!

Nivåene av prolaktin øker i forbindelse med at babyen suger på brystet. Jo mer du ammer, stiger hormonet, noe som igjen fører til økt mengde morsmelk. Om natten er produksjonen av prolaktin på sitt høyeste. Derfor er det en fordel å amme de første nattetimene for enklest mulig å øke mengden morsmelk. Prolaktin og oksytocin virker sammen og er hjørnesteinene i en velfungerende amming.

Avslutning

Etter å ha lest denne artikkelen vet du forhåpentligvis litt mer om hormoner og deres virkninger – både fysisk og psykisk. Kanskje denne kunnskapen kan hjelpe deg med å være litt mer forståelsesfull mot kroppen din når den er på sitt tyngste!

Les også: Hvilke hormoner spiller en rolle under amming?

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer