Ekstrem kvalme: Hyperemesis gravidarum

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Ekstrem kvalme: Hyperemesis gravidarum

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Det er vanlig å føle seg kvalm og/eller kaste opp når man er gravid. Så mange som 80 prosent av alle gravide rammes av dette i en eller annen form. Noen lider imidlertid av ekstrem kvalme, og det er akkurat det, dvs. hyperemesis gravidarum, vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Symptomer begynner ofte mellom uke fire til syv av svangerskapet og er vanligvis på sitt mest intense rundt uke ni. Kvalmen gir seg vanligvis for de aller fleste (rundt 90 %) etter svangerskapsuke 16-20. For ca 10 % vedvarer kvalmen og kan også komme og gå i andre halvdel av svangerskapet.

Hyperemesis (hyperemesis gravidarum) er ikke en vanlig svangerskapssykdom, men en alvorlig form for kvalme og oppkast under svangerskapet som starter tidlig og rammer 0,5-2 % av alle gravide kvinner. Hyperemesis påvirker allmenntilstanden, fører til vekttap, dehydrering og forstyrrelser i saltbalanse og energiomsetning. Omtrent 3,6 % av alle med hyperemesis må legges inn på sykehus for behandling. Dette er dermed den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse tidlig i svangerskapet. Det er vanlig at du som får hyperemesis kaster opp mange ganger daglig, men symptomene er høyst individuelle.

Årsaken til at noen lider av hyperemesis er ikke fullt ut klarlagt ennå, og er sannsynligvis en blanding av flere faktorer. Forskning viser at du har større sjanse for å bli rammet hvis du har en mor, tante, søster eller bestemor som hadde hyperemesis. Det er mer vanlig å lide av hyperemesis hvis man venter flere barn enn ett, og derfor tror forskere på blant annet en hormonell sammenheng. Forskning viser også at du kan ha økt risiko dersom du ellers lider av reisesyke, migrene eller kvalme av hormonelle prevensjonsmidler. Forskningen viser altså en viss genetisk årsak til hyperemesis, men det er ennå ikke kjent hvorfor det ikke fører til sykdom hos alle. Hvis du har hatt hyperemesis en gang, er det vanlig at du også får det i eventuelle påfølgende svangerskap.

Hvis du er rammet av alvorlig hyperemesis, kan det være ekstremt psykisk belastende, med angst og depresjon som resultat. Det er derfor viktig at du får all den hjelp og støtte som er tilgjengelig under svangerskapet. Gi jordmoren beskjed dersom du lider av unormalt mye oppkast. Du kan da få hjelp i form av medisiner mot kvalmen, samt hjelp fra en ernæringsekspert til å optimalisere næringsinntaket – i tillegg til råd om hva som kan være lettest å få i seg dersom du er kvalm. Du kan også få samtalestøtte hvis du trenger det, enten fra jordmor eller psykolog/rådgiver. Hvis du kaster opp så mye at allmenntilstanden påvirkes, bør du oppsøke legevakten. Da kan du få hjelp til å få i deg næring via drypp, og noen ganger må du bli på sykehuset til du blir bedre.

Hyperemesis er altså en ekstrem kvalme og oppkast under svangerskapet som påvirker allmenntilstanden. Stå på ditt og få hjelp – det er viktig at du får den omsorgen og støtten du trenger. Du kan få hjelp med:
• Medisiner mot kvalme
• Kostholdsrådgivning
• Samtalestøtte
• Støtte fra jordmor
• Akuttmedisinsk hjelp hvis allmenntilstanden din er påvirket Begynn med å ta opp symptomene dine på helsestasjonen, så vil din jordmor hjelpe deg med de neste trinnene.

Kilde: helsenorge.no

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer