Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Informasjon om IVF

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Informasjon om IVF

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

IVF (in vitro-fertilisering) kalles også prøverørsbefruktning og betyr at befruktningen skjer utenfor kroppen i et laboratorium.

Etter et par dager legges embryoet i livmoren og forhåpentligvis fester det seg og utvikler seg til et barn. Rundt fire prosent av alle barn blir født ved hjelp av IVF.

Hvem kan gjøre IVF?

Dersom du/dere ikke kan bli naturlig gravide og du søker hjelp, gjennomføres det først en undersøkelse for å prøve å finne årsaken til at en graviditet ikke oppstår. Det sies vanligvis at du kan søke hjelp etter å ha prøvd å bli naturlig gravid i ett år, selv om det kan ta betydelig lengre tid å bli gravid på naturlig måte.

Etter et år anbefales undersøkelse, og den kan for eksempel vise at det er skade på egglederen eller at graviditeten kompliseres av endometriose. Noen ganger kan det dreie seg om underliggende sykdommer hos kvinnen eller mannen, som iblant kan behandles med medisin slik at fruktbarheten forbedres. I noen tilfeller kan det være snakk om nedsatt funksjon av sæd eller egg. Eller at dere som likekjønnet par eller singel ikke har tilgang på sæd. Det er mulig å donere egg eller sæd. Noen ganger er det heller ikke mulig å fastslå årsaken til ufrivillig barnløshet.

For å få IVF finansiert gjennom helfo må du som kvinne være under 46 år og det dekkes opp til tre forsøk per barn. Dersom paret består av to kvinner, kan dere dele de tre forsøkene mellom dere. Helfo gir kun refusjon til en av kvinnene dersom dere behandles samtidig. Du som kvinne kan ikke være eldre enn fylte 46 år ved inseminasjon eller innsetting av befruktet egg. Dersom dere som par allerede har barn sammen (biologiske eller adopterte), eller om du som enslig kvinne allerede har et barn, kan du søke støtte hos helfo på nytt opp til tre ganger (søskenforsøk). Ved etablering av et nytt parforhold kan Helfo gi refusjon til tre nye forsøk.

Når du/dere er henvist til spesialist og har fått tilbud om infertilitetsbehandling, kan du/dere få dekket inntil tre forsøk per barn.

IVF – hvordan fungerer det?

Det er ulike måter å gjøre IVF på, og en plan for IVF skjer etter en individuell medisinsk vurdering. Du må kanskje medisineres for å havne i en klimakterielignende tilstand, og deretter få medisiner som stimulerer folliklene. Du kan også få medisiner i løpet av din naturlige syklus som stimulerer folliklene – samtidig som du får medisiner som forhindrer eggløsning.

På begge måter vil du prøve å stimulere dannelsen av så mange follikler som mulig. Når det er dannet nok follikler, blir man igjen medisinert for at eggene skal modnes, og noen dager senere suges egget ut. Egget kan deretter befruktes ved å la sædcellene svømme inn i egget på egen hånd. Hvis sædcellene er få eller av dårlig kvalitet og ikke klarer å komme inn i egget på egen hånd, kan laboratoriet hjelpe sædcellene inn. Noen ganger er det ikke sædceller i sædvæsken, og da kan legen undersøke om det er sædceller i testikkelen eller bitestikkelen og om det er mulig å ta dem ut direkte derfra.

Når eggene har møtt sæden i laboratorieskålen, lar man dem utvikle seg til embryoer i løpet av noen dager. Laboratoriepersonalet ser på skålene og ser hvordan celledelingen foregår og om den ser normal ut. Etter ca 5-6 dager gjeninnføres embryoene som har utviklet seg normalt. I Norge er det vanlig at kun ett embryo settes inn på grunn av risikoen som en eventuell flerlinggraviditet ville medføre. Bare i unntakstilfeller blir det gjeninnført to embryoer. Hvis det er noen til overs, kan de fryses ned for eventuelle fremtidige forsøk.

Gjeninnføring av embryoet skjer gjennom en kort prosedyre hvor embryoet føres inn i livmoren gjennom et tynt plastrør. Samtidig ser legen med ultralyd for å se at det havner på rett sted. To uker etter gjeninnsetting kan du ta en graviditetstest. Hvis testen er positiv, vil du vanligvis komme tilbake til IVF-klinikken for en vaginal ultralyd cirka tre uker etter at du har tatt testen for å sikre at alt ser bra ut. Du bestemmer selv når du vil kontakte helsestasjon/jordmor hvor du skal ta kontroller i svangerskapet. Ta gjerne med papiret du mottar fra IVF-klinikken til din fødeklinikk når du registrerer deg.

Det kan oppleves som en følelsesmessig berg-og-dal-bane å gjennomgå fertilitetsundersøkelser og behandlinger. Håp og fortvilelse er følelser som lett kan avløse hverandre. Noen vil ta en pause og samle krefter etter en negativ graviditetstest, mens andre vil prøve igjen med en gang. Samtalekontakt kan bestilles gjennom for eksempel helsestasjonen din, ellers kan du søke privat.

Kilde: 1177.se, helsenorge.no, lovdata.no, helfo.no.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer