Barnmorska
Barnmorska
Kroppen trenger å ta opp mer sukker fra blodet når du er gravid enn når du ikke er det. Blodsukkerverdien kan derfor bli for høy dersom insulinet ikke strekker til. Da kan man få diagnosen svangerskapsdiabetes. I denne artikkelen går vi gjennom hva det betyr!
Ikke alle gravide klarer å møte det økte kravet til insulinproduksjon som svangerskapet medfører, og utvikler dermed svangerskapsdiabetes. Insulin er et hormon som dannes i bukspyttkjertelen og bidrar til å bryte ned blodsukkernivået i blodet (glukose). Under graviditet (spesielt siste del) er det redusert følsomhet for insulin, som hovedsakelig skyldes hormoner som skilles ut fra morkaken. Dette betyr at bukspyttkjertelen må produsere mer insulin for å kompensere. Hvis bukspyttkjertelen ikke klarer å produsere nok, utvikler den gravide svangerskapsdiabetes, også kjent som GDM.
Alle gravide kan få svangerskapsdiabetes. De som har større risiko for å utvikle GDM, er gravide i høy alder, som er genetisk disponert for diabetes, er overvektige, tidligere har hatt graviditet med GDM eller født et for stort barn.
Dersom den gravide har forhøyet blodsukker i blodet, fører dette igjen til forhøyet blodsukkernivå hos fosteret (fordi høyt blodsukker hos den gravide går gjennom morkaken).
Fosteret begynner da å produsere mer insulin for å ta vare på det økte blodsukkernivået. Insulin er et veksthormon for fosteret, og risikoen er at fosteret går opp mye i vekt og blir for stort. Dette kan igjen føre til komplikasjoner under fødselen.
De som tilbys om å bli testet for sv.diabetes er førstegangsfødende over 25 års alder, damer som har bakgrunn fra Asia eller Afrika, damer der mor, far eller søsken har diabetes eller hvis den gravide har et kroppsmasseindeks (KMI) høyere enn 25 kg/m² før graviditeten.
I sjeldne tilfeller diagnostiseres diabetes direkte ved å ta en prøve fra fingeren på helsestasjon, dersom den skulle være alt for høy. I de aller fleste tilfeller stilles diagnosen etter at den gravide har utført en glukosebelastning. Ved en glukosebelastning faster den gravide først fra kvelden før, og tar deretter en blodsukkerprøve før inntak av sukkerløsningen, men også 60 minutter og 120 minutter etter inntak av sukkerløsningen. Resultatet viser deretter en eventuell svangerskapsdiabetes.
GDM behandles via kosthold og trening samt tabletter og/eller insulin, avhengig av resultatet av glukosebelastningen, men også hvordan blodsukkernivået ser ut senere i svangerskapet. Hvis diagnosen GDM stilles, vil den gravide måtte teste blodsukkeret ofte.
Hvis du har hatt GDM, har du større risiko for å utvikle diabetes type II senere i livet. Oppfølging skjer normalt via helsestasjonen når svangerskapet er over – og det er viktig å følge opp!
Kilde: 1177.se, helsenorge.no
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey