Hvorfor kan huden klø under graviditet?

Hvorfor kan huden klø under graviditet?

Kløe under graviditet er vanlig og kan ha ulike årsaker. Det kan for eksempel være en allergisk reaksjon, eksem, varmeutslett, PUPP (puritic urtikarial papuels and plaques of pregnancy) eller hepatose (intraeptisk kolestase). Her går vi gjennom de to vanligste årsakene!

PUPP

Årsaken til PUPP er ikke fullt ut forstått, men det er en allergilignende tilstand som forårsaker kløe. Utslettet ligner på elveblest, det vil si utslettet som oppstår ved en allergisk reaksjon. PUPP er ufarlig både for deg som er gravid og for fosteret, men det er viktig å utelukke at det ikke er for eksempel hepatose.

Hepatose

Symptomer på hepatose er sterk kløe, ofte i hender og fotsåler, spesielt om natten. Det er mest vanlig at du blir syk i tredje trimester, og det er vanlig at det går igjen i neste svangerskap. Hepatosen gir ikke utslett, men du kan få merker etter at du har klødd deg. Kløen forsvinner så snart du føder barnet eller barna. Ved alvorlig hepatose er det en viss økt risiko for fosteret. Dersom du søker hjelp for symptomer på hepatose, vil det bli tatt prøver for å kunne gi deg riktig pleie og behandling. Å behandle kløen kan være vanskelig, men det finnes medisiner som kan hjelpe.

Hvis du har hatt hepatose, er det større risiko for svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Hvis du har hatt hepatose under graviditet, er det noe økt risiko for leversykdom senere i livet. Avhengig av hvor alvorlig hepatose du hadde, kan det hende at du må kontrollere leververdiene ved fødeklinikken en tid etter at du har født barnet eller barna.

Ta opp bekymringene dine med jordmor for å få riktig hjelp med hva slags kløe du lider av!

Her kan du lese om soppinfeksjon under svangerskapet.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer