Barnmorska
Barnmorska
Det er ikke uvanlig at en nysgjerrighet rundt menstruasjonssyklusen tar form samtidig som man ønsker å bli gravid. Mange kvinner er usikre på hvor mange dager menstruasjonssyklusen faktisk varer, hva som regnes som en «normal» lengde og hvilke hormonelle endringer som skjer i kroppen i løpet av menstruasjonssyklusen. I denne artikkelen forklarer vi alt som er bra og viktig å vite!
Har du noen gang lurt på hvordan humøret ditt kan endre seg uten noen åpenbar grunn? Alt fra energi, appetitt og humør kan ta drastiske vendinger fra dag til dag. I det ene øyeblikket kan du føle deg glad og tilfreds, bare for å føle deg nede og tom for energi i det neste. Så hva avhenger det egentlig av? Det er i stor grad knyttet til de hormonelle endringene som oppstår i løpet av menstruasjonssyklusen.
Menstruasjonssyklusen varer fra den første dagen av mensen til dagen før du får mensen igjen. Lengden varierer fra kvinne til kvinne og noen ganger til og med fra måned til måned, men gjennomsnittet ligger på 28 dager. Men alt i løpet av 21-45 dager anses som normalt!
For å beregne menstruasjonssyklusen må du holde oversikt over når du får mensen. Tell så dagene fra første menstruasjonsdag til du får mensen igjen, så vet du hvor mange dager det er. Det finnes flere forskjellige verktøy og apper du kan bruke for å holde oversikt over menstruasjonssyklusen og få en indikasjon på hvor du befinner deg.
Menstruasjonssyklusen begynner med follikkelfasen, hvor du også har menstruasjon de første dagene. Denne fasen varer til du har eggløsning. Deretter går du inn i lutealfasen – før du endelig får mensen igjen. Men hva betyr disse ulike fasene?
Follikkelfasen begynner med mensen og varer til du har eggløsning, som vanligvis skjer rundt dag 14 i en gjennomsnittlig 28-dagers menstruasjonssyklus. Menstruasjonen varer vanligvis 3-5 dager, deretter begynner kroppen å forberede seg på eggløsning ved å produsere hormonet østrogen i eggstokkene. Blant annet gjør østrogen slimhinnen i livmoren tykkere for å kunne ta imot et befruktet egg.
Rett før du har eggløsning, er mengden østrogen i kroppen på sitt høyeste. Det kan påvirke deg ved at du føler deg veldig bra både fysisk og psykisk. Mange føler seg vakre, harmoniske og tilfreds i denne perioden av menstruasjonssyklusen. Det er også vanlig at sexlysten øker nå!
Eggløsning betyr at en av eggstokkene frigjør et egg som deretter kan befruktes av en sædcelle. Før eggløsning, når østrogennivået ditt topper seg, frigjøres LH, luteiniserende hormon, som er hormonet som sørger for at eggløsningen starter! Eggløsning skjer vanligvis 12-16 dager før neste menstruasjon, avhengig av hvor lang menstruasjonssyklusen er. Hormonet testosteron øker også i forbindelse med eggløsning, som bidrar til både økt sexlyst såvel som kraftigere orgasmer.
Det er når du har eggløsning at du kan bli gravid, men siden sædceller kan overleve i egglederen i opptil 5 dager og egget i 24 timer, kan du bli gravid også dagene før du har eggløsning. Disse dagene kalles vanligvis «det fruktbare vinduet».
Lutealfasen varer fra eggløsning til neste menstruasjon. Nå øker nivåene av hormonet progesteron i kroppen, noe som optimerer slimhinnen til å absorbere et befruktet egg. Hvis egget ikke blir befruktet, begynner progesteronproduksjonen å avta rundt dag 21 i menstruasjonssyklusen. Etter hvert blir nivåene av både progesteron og østrogen så lave at slimhinnen i livmoren brytes ned og mensen starter igjen.
Det er i denne fasen at mange kvinner opplever PMS og/eller hormonell akne. Dette er fordi østrogen faller sammen med det såkalte «lykkehormonet» serotonin, som kan få deg til å føle deg nedstemt. Samtidig synker progesteronnivået rett før menstruasjonen, og alle disse fallene i hormonnivåer kan føre til PMS-symptomer.
Eggløsning skjer vanligvis rundt dag 14 i menstruasjonssyklusen. Det er mulig du føler det som en menstruasjonslignende smerte, men det er også mulig at du ikke kjenner noe i det hele tatt.
Ved eggløsning løsner et egg fra eggstokken og havner i egglederen. Det absolutt vanligste er at det er en eggstokk som slipper fra seg et egg. Der kan egget befruktes av sæd via samleie. Fordi sædceller kan overleve opptil 5 dager, kan du også bli gravid noen dager før du har eggløsning. Du kan også bli gravid dagen etter eggløsning, da egget er «modent» i 24 timer etter at det har løsnet. Biologisk sett er det også i disse dager at kvinner har mest sexlyst!
Noen ganger er menstruasjonssyklusen uregelmessig. Det betyr at den kan være for eksempel 25 dager en måned, og 35 dager neste måned. For deg som ønsker å bli gravid, kan det være vanskelig å vite når eggløsningen kommer. Det finnes naturlige måter å bli kjent med kroppens signaler på i forbindelse med eggløsning, som å lære å se forskjell på utflod eller å måle kroppstemperaturen. Du kan ta en eggløsningstest for å være ekstra sikker, disse fås kjøpt på apoteket.
Det er vanlig at eggløsning ikke oppstår hvis kroppen er under stress, da den ikke er klar for en graviditet. Årsaker til dette kan være høye nivåer av stress, depresjon eller stort vekttap. Selv PCOS forårsaker uregelmessig eller manglende eggløsning.
Utfloden din kan fortelle deg hvor du er i menstruasjonssyklusen ettersom den endrer seg i konsistens, mengde og utseende i løpet av menstruasjonssyklusen. Utflod fungerer som en beskyttelse for magen og holder slimhinnen fuktig.
Umiddelbart etter mensen er det vanlig å ha svært lite utflod eller ingen i det hele tatt. Da blir de vanligvis mer uklare og hvite i fargen, for så å bli mer kremete og øke i mengde før eggløsning.
Når du har eggløsning, er utfloden vanligvis mer gjennomsiktig og elastisk i teksturen for å gjøre det lettere for sædcellene å komme til det frigjorte egget. Denne konsistensen kalles vanligvis eggehvitesekresjon da den ligner eggehvite. Før mensen kan utfloden få en mer rosa eller brunaktig farge fordi den er blandet med menstruasjonsblod.
De ulike hormonene østrogen, progesteron og testosteron har flere topper og daler i løpet av menstruasjonssyklusen. Dette vil påvirke deg i alt fra energi, appetitt og humør til hvor sosial du føler deg.
Under follikkelfasen, som starter med mensen, er det vanlig at man i begynnelsen føler tretthet og lav energi. Under menstruasjonen kan du derfor planlegge roligere aktiviteter og prøve å tilføre mer restitusjon hvis det er mulig. Jo nærmere eggløsningen du kommer, vil energien stige på grunn av økningen i østrogen. Da kan du oppleve økt energi, inspirasjon og driv – derfor kan det være en idé å planlegge større prosjekter i denne fasen.
Det er også i denne fasen rett før eggløsning at man biologisk sett kjenner mest seksuell lyst, og det er nå man har muligheten til å bli gravid.
På slutten av denne fasen topper testosteronnivået seg, noe som kan få deg til å føle ekstra styrke og utholdenhet. Nå er progesteronet også på svært stabile nivåer, noe som kan bidra til at du føler deg rolig og balansert. Når progesteron deretter stiger raskt ved eggløsning og faller før mensen, er det mer vanlig at humøret begynner å vakle.
Under lutealfasen, som varer fra eggløsning til neste menstruasjon, begynner hormonene å skifte. Det er nå du kan oppleve PMS-symptomer. Opplever du humørsvingninger, kan det være greit å minne deg selv på at det du føler og tenker akkurat nå, ikke er den direkte sannheten; det er hormonene som påvirker deg, og det vil gå over når lutealfasen er over. I denne perioden er det lurt å lytte til kroppen din fra dag til dag, ettersom humøret ditt kan endre seg dramatisk!
De karakteristiske hormonene under menstruasjonssyklusen er østrogen, progesteron og testosteron. Nivåene av disse hormonene vil være på sitt høyeste, falle og være mer nøytrale avhengig av hvor du er i menstruasjonssyklusen, og de vil påvirke hvordan du føler deg fysisk og følelsesmessig. Men nøyaktig hvordan du reagerer på de forskjellige hormonene, er individuelt! Derfor er det gunstig å reflektere over humøret ditt i løpet av måneden, da kan du finne sammenhenger mellom humøret ditt og hvor du er i menstruasjonssyklusen. For eksempel er det vanlig å føle et sug etter ulike typer mat, men også energi til ulike typer bevegelse, i de ulike fasene. Ved å sette deg inn i hvordan hormonene påvirker deg, kan du også tilpasse livsstilen din ut fra hvordan du har det!
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey