PCOS: Hva er det?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

PCOS: Hva er det?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Har du en uregelmessig menstruasjonssyklus? Det kan være et tegn på PCOS, som innebærer en ubalanse av hormoner fra eggstokkene. I denne artikkelen går vi gjennom alt som er interessant å vite om PCOS.

For å forstå PCOS fullt ut, må du også forstå menstruasjonssyklusen din. Har du mensen hver måned, betyr det som regel at du også har eggløsning hver måned, og hvis egget ikke blir befruktet av en sædcelle får du mensen igjen. Dette er menstruasjonssyklusen, og den beregnes på antall dager fra første dag i mensen til du får mensen igjen.

Lengden på menstruasjonssyklusen varierer fra kvinne til kvinne, fra 21 til 45 dager. Alt innenfor dette området regnes som normalt, men hvis antall dager varierer mye fra måned til måned, sies det vanligvis at menstruasjonssyklusen er uregelmessig, noe som kan være et tegn på en slags hormonell ubalanse i kroppen.

Hva betyr hormonell ubalanse?

Eggløsningen din styres av hormoner i kroppen, som igjen kontrollerer modningen av folliklene i eggstokkene dine. Hvis du har PCOS (polycystisk ovariesyndrom), produserer eggstokkene dine for mye av hormonet testosteron, noe som fører til at eggene dine ikke utvikler seg nok til at du skal kunne få eggløsning. Da kan folliklene som ikke er ferdig modne, forbli i eggstokkene fylt med flere mindre follikler i stedet for å løsne. Disse kalles polycystiske eggstokker.

Hvilke symptomer får du med PCOS?

Det er flere forskjellige symptomer på PCOS, men vanligvis er det menstruasjonssyklusen din som viser at noe ikke stemmer, i form av svært uregelmessig eller helt fraværende menstruasjon. Vanskeligheter med å bli gravid kan også være et tegn på PCOS, som ikke skyldes at du ikke har noen egg, men at de rett og slett ikke modnes nok til å kunne løsne.

Det er andre symptomer som også kan indikere PCOS, som å føle seg nedstemt, ha redusert sexlyst, mye hår på kroppen eller at man har lett for å gå opp i vekt. Noen ganger er det imidlertid så subtilt at du ikke har noen åpenbare symptomer.

Hvorfor får du PCOS?

PCOS kan være arvelig, men det er ikke sikkert du arver det, og samtidig kan du få PCOS uten å ha det i familien. Det er en sammenheng mellom PCOS og overvekt, som rett og slett skyldes at hormonsystemet påvirkes av overvekt, som igjen kan påvirkes av insulinnivå eller ubalanse i hormonnivå. Insulinresistens er også en faktor som kan forårsake PCOS, men i noen tilfeller er årsaken til diagnosen faktisk ikke kjent.

Når og hvordan bør du søke hjelp?

Føler du at du har menstruasjon mindre enn fire ganger i året, har fått mye mer hår på kroppen enn du har hatt før, eller har problemer med å bli gravid, bør du kontakte en gynekologisk klinikk eller helsestasjon. Hos gynekologen vil du ta blodprøve for å måle nivåene av hormoner i blodet ditt, utføre en fysisk undersøkelse, en gynekologisk undersøkelse samt få undersøkt eggstokkene med ultralyd for å se hvordan folliklene ser ut.

Hvordan foregår en behandling?

En behandling kan bestå av ulike metoder avhengig av hva som er det største problemet. Dersom du ønsker å bli gravid, kan en type behandling være å stimulere eggløsning eller behandle med hormoner for å regulere menstruasjonssyklusen. Denne metoden kan også brukes til å lindre symptomer som akne eller uønsket hårvekst. En behandling kan også være rettet mot livsstilsendringer gjennom kosthold, trening eller stressreduksjon/mestring.

Andre undersøkelser kan også inngå i en behandling, for eksempel måling av skjoldbruskhormoner, da disse kan være påvirket og må reguleres med medisiner.

Er det noe du kan gjøre selv?

Det finnes studier som viser en sammenheng mellom våre kvinnelige kjønnshormoner og stress, så en alternativ vei kan være å prøve å redusere stressnivået på egen hånd gjennom aktiviteter som får deg til å trives og slappe av. Stress kan utløses av koffein, så en idé kan være å redusere koffein for å se om symptomene blir færre. Mangel på søvn har også en direkte kobling til stress, så å øke antall timer søvn per natt kan også være nyttig.

I dag forskes det mye på kosthold som kan påvirke serotoninnivået og hvordan kostholdet kan påvirke hjernen og sinnet. Det som forskning har vist, er at nivåene av serotonin i kroppen påvirker insulinnivået. Mangel på serotonin regulerer dermed insulinet ditt til lavere nivåer, som igjen gir høyere blodsukkernivåer i kroppen. Her er det en kobling til PCOS. Høyt blodsukkernivå kan skyldes at du har spist mer enn du trenger, er lite fysisk aktiv eller har økt behov for insulin på grunn av stress.

Hormonet serotonin dannes i tarmen og hjelper tarmene med å bearbeide maten vi spiser, og spiller dessuten en viktig rolle for vår trivsel, ettersom hormonet påvirker både humør og velvære. Kostholdet ditt kan påvirke tarmfloraen og produksjonen av serotonin, noe som kan øke ditt generelle velvære og som igjen kan hjelpe mot PCOS. En type kosthold som stimulerer serotoninproduksjonen og balanserer tarmfloraen, kan derfor anbefales. Da kan du spise mat som er rik på vitamin D og B12, som fet fisk og meieriprodukter, kjøtt og ost. Å velge næringsrike former for karbohydrater, fett og protein er også positivt.

Til slutt, ved å få mer fysisk aktivitet inn i hverdagen kan du få bukt med PCOS. Det kan for eksempel være å sykle til jobben, ta en tur i lunsjpausen eller en eller annen form for trening i uken!

Hvis du tror du har PCOS, kan du alltids starte med å ringe helsestasjonen for å rådføre deg med helsepersonell, så hjelper de deg videre for en gynekologisk undersøkelse.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer