Praktiske tips om hvordan du kan ta vare på deg selv etter en spontanabort

Verifierat av

Liss Löwenmo Buckhöj

Coach inom ofrivillig barnlöshet

Praktiske tips om hvordan du kan ta vare på deg selv etter en spontanabort

Verifierat av

Liss Löwenmo Buckhöj

Coach inom ofrivillig barnlöshet

En spontanabort er en stor fysisk og psykisk påkjenning, og det er helt vanlig at det tar tid å komme seg etterpå. Det er ingen regler for hvordan man sørger eller behandler en spontanabort. I denne artikkelen har Liss, som coacher kvinner og par som har opplevd spontanabort eller går gjennom ufrivillig barnløshet, gitt sine beste verktøy for hvordan du kan ta vare på deg selv i tiden etter en spontanabort.

Tillat deg selv å sørge (både alene og med din eventuelle partner)

Spontanabort er sorg, og det er greit å være trist og sørge. Ofte er det mye vi er triste over. Prøv derfor å sette ord på og forklar hva det er du føler, så gir du deg selv muligheten til å sørge ferdig. Har du en partner, er det et felles tap. Ta deg tid til å sørge sammen, dele det dere føler, være ærlig, gråte, holde hverandre og fremfor alt lytte.

Ta en time out!

Gi deg selv tid og rom til å sortere tanker og følelser og komme deg både fysisk og mentalt. Det er viktig! Bare du vet når du er klar til å gå videre, så lytt nøye til hva hjertet ditt forteller deg.

Det er OK å si nei!

Du trenger ikke være sterk, bite sammen tennene, smile og late som om alt er bra sammen med andre. Det gjør det ofte bare enda vanskeligere å håndtere. Hvis du tror at en bestemt sosial begivenhet eller anledning vil bety mer stress og dårligere humør, så er det helt ok å si nei! Hvis du fortsatt vil gå, er det strategier du kan bruke:

  • Kom sent og dra tidlig
  • Forbered folk på at du ikke vil snakke om situasjonen din
  • Øv på et svar hvis du får spørsmål du ikke orker å svare på

Få et støtteteam

Hvem kan hjelpe deg gjennom denne tøffe perioden? Spesifikke venner, familiemedlemmer, partneren din eller en profesjonell støtte som kan være der for å lytte, heie og støtte deg når du trenger det.

Velg disse menneskene med hjertet, våg å spørre og vær tydelig på hva du trenger av dem. Det er gull verdt å sette forventningene slik at støtten blir så god som mulig. Det kan for eksempel handle om å si at «dette må jeg elte 100 ganger», «jeg trenger å gråte» eller «jeg trenger en peptalk».

Forbered deg

Du vil havne i situasjoner hvor det blir følelsesmessig vanskelig. Forbered deg ved å:

  • Bestemme hvem du skal fortelle hva til. For eksempel at noen får vite alt, noen blir kjent med noe og noen ikke får vite i det hele tatt. Hvis det gjør det lettere for deg, kan du skrive disse personene ned på en liste på telefonen din slik at du ikke glemmer det. Å påminne seg selv kan være viktig, slik at du både står opp for det som føles best for deg, men heller ikke glemmer å snakke med de du stoler på og ønsker støtte fra.
  • Forberede hva du skal si hvis spørsmål eller situasjoner oppstår, slik at du ikke blir overrumplet og emosjonell hvis/når du ikke vil.
  • Forberede deg på hva du skal gjøre hvis du havner i en situasjon du ikke føler deg ok i, for eksempel å snike deg bort på do og ringe en av støttepersonene dine.

Marker det du har mistet

En spontanabort er ikke bare et tapt svangerskap, men også tapet av en etterlengtet versjon av fremtiden. Et tap av håp og drømmer. For å markere dette kan en seremoni eller ritual være til hjelp. Du kan for eksempel plante en plante eller et tre, tenne et lys eller skrive et brev til barnet ditt. Stor eller liten handling spiller ingen rolle – så lenge det føles riktig for deg.

Koble fra sosiale medier

Føles det vanskelig å se barn, graviditeter og familier i den daglige feeden din? Ta en pause! Tenk samtidig på hva du kan gjøre med den tiden i stedet, hva som ville gjort deg godt i denne perioden av livet ditt. Hva trenger du akkurat nå for å føle deg litt bedre? Sett deg selv i fokus!

Bli en self care-queen

Etter en spontanabort er det viktig å være snill mot deg selv og virkelig gi deg selv den tiden, omsorgen og kjærligheten du trenger for å komme deg. Tenk på hva som får deg til å føle deg bra. Kan det være en tur i skogen, en deilig massasje, et langt bad, å binge en tv-serie på sofaen eller møte en venn?

Slipp følelsene fri

Det er helt normalt å føle seg sint, skuffet, trist og fortvilet over at du mistet svangerskapet og babyen som skulle komme. Og det er helt normalt å være sjalu, sliten og sint på både venner og folk rundt som er gravide og har barn. Så ikke straff deg selv! Du er ikke en dårlig person for å føle det slik. Tvert imot, det gjør deg menneskelig.

Hvis du kan akseptere at disse følelsene er her og tillate deg selv å føle det du faktisk føler og slippe det som må ut, vil det være lettere å komme videre. Du vil ikke føle deg slik for alltid! Føles det for tøft å klare seg selv, er det hjelp å få fra coacher, psykologer, logopeder og ulike miljøer.

Reis bort

Nærmer det seg en stor høytid som føles vanskelig å komme gjennom akkurat nå? Hvorfor ikke hoppe over den i år? Reis bort med partneren din eller en venn, og gjør noe helt annet enn det du allerede har sett for deg.

Ta kontakt med din klinikk

Om du er under behandling eller tidligere har søkt hjelp ved gjentatte spontanaborter, kontakt legen din for å snakke om det som har skjedd. Er det mulig å finne en årsak? Er det noe som kan undersøkes nærmere for å unngå flere spontanaborter?

Se fremover

Hva vil du gjøre nå? Alle blir møtt med det spørsmålet etter hvert. Kjenn veldig nøye etter … hva sier magefølelsen? La det ta tid hvis du er usikker. Vil du prøve igjen med en gang, trenger du hvile og restitusjon, trenger du en konsultasjon for å vite hva neste steg er, eller kan det være at du faktisk ikke vil mer? Når du vet hva du føler sterkest for, kan du lage en plan og ta neste skritt.

Ønsker du å komme i kontakt med Liss, tilbyr hun et innledende møte gratis. Du finner mer informasjon via nettstedet hennes Act’aime.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer