Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.
Barnmorska
Barnmorska
Etter uke tolv regnes en spontanabort som en såkalt senabort. Det er en stor belastning både følelsesmessig og for kroppen din. Mange tanker oppstår i forbindelse med dette. I denne artikkelen har vår jordmor Maria sammenfattet grunnleggende informasjon om senabort.
Hvis det er kraftige blødninger uten eller i kombinasjon med smerter i magen, kan det være en spontanabort, selv om du har kommet så langt i svangerskapet. Abort etter uke tolv er betraktelig sjeldnere, men det skjer, og det innebærer store fysiske og psykiske påkjenninger for den som gjennomgår spontanaborten.
Ettersom svangerskapet har vart i mange uker, har fosteret fått tid til å vokse. Da ser spontanaborten som regel ut som blødninger som er tykkere enn menstruasjon, og ofte inneholder det friskt blod blandet med klumper. Det kan være at du ser rester av morkaken og også at fosteret kommer ut i kombinasjon med blødninger.
Smertene oppleves som sterke menstruasjonssmerter eller verre, og kjennes ofte mest i nedre del av magen eller korsryggen. Det kan også stråle ned i lysken og lårene. Ettersom livmoren trekker seg sammen (og det er en sterk muskel som har rukket å vokse seg betydelig større), kjennes smertene vanligvis kraftig.
Forsikre deg om at du ikke er alene hvis du mistenker at du har en spontanabort. Vær sammen med noen du føler deg trygg med.
Jo lenger i svangerskapet du er, jo mer lik en liten fødsel kan spontanaborten bli. Smertene kan være vedvarende, men også komme i intervaller som smerter og pauser. Du kan lindre smertene på egen hånd ved å dusje, bruke varmepute og ta alvedon.
Har du møtt jordmor på jordmorklinikken, anbefaler vi at du tar kontakt med henne for råd, veiledning om hvor du skal henvende deg for fysisk pleie samt for undersøkelse og emosjonell støtte. Du kan også kontakte helsestasjonen for råd og veiledning videre dersom du trenger fysisk pleie.
Hvis blødningen er så kraftig at den bekymrer deg eller hvis du blør gjennom en tykkere pute i løpet av en time, bør du undersøkes av lege/gynekolog, og du bør kontakte en gynekologisk legevakt eller abortklinikk. Dette gjelder også hvis du har smerter som du ikke kan håndtere eller som ikke lindres av rådene til egenomsorg som du har fått. Blødningen varer i flere dager. Det vanligste er at den pågår i én til to uker, avtar over tid og til slutt stopper.
Hvis blødningen har vart i mer enn fire uker, anbefales det å kontakte et gynekologmottak eller en abortklinikk for å forsikre deg om at det ikke er rester igjen i livmoren. Det hender at det trengs tilleggsbehandling for at spontanaborten skal bli fullstendig, og da er det behandling i form av tabletter eller utskraping av livmoren. Får du i tillegg feber over 38 grader (som ikke kommer i forbindelse med for eksempel en forkjølelse), anbefales det å kontakte avdelingen. Det er ikke mange som får infeksjon i forbindelse med spontanabort, men det kan skje. Får du en infeksjon i livmoren, kan du i tillegg til feber få en annen type smerte langt nede i magen, og du kan føle deg kvalm. Slike infeksjoner behandles med antibiotika, og får du tablettbehandling kan du holde deg hjemme under behandlingen.
Spontanabort fører til ulike typer følelser, og det er vanlig å føle seg trist, deprimert og engstelig. Bekymringen kan dreie seg om hva som skjer akkurat nå, om du kan få barn i fremtiden eller hva andre vil tenke og si. Dessverre vil den gravide lett klandre seg selv, og tenker at hun har gjort noe galt eller at hun ikke er verdig til å få barn. Den mannlige partneren kan føle skyld for spontanaborten fordi han ikke gjorde alt han kunne for å ta vare på sin gravide partner eller klandre seg selv for å ha sædceller som ikke var gode nok.
I et forhold mellom to kvinner kan følelsen av hjelpeløshet oppstå. Partnere kan også føle at de knapt hadde tid til å lande i graviditetslykken og dermed føle at de ikke har forpliktet seg nok. Mennesker er individer, og vi har forskjellige måter å resonnere og oppleve ting på. Som et par kan man derfor være på forskjellige steder følelsesmessig. Snakk med hverandre for å prøve å forstå dine egne og den andres reaksjoner og behov.
Sjalusi på venner eller bekjente som er gravide eller har barn er en veldig vanlig følelse, og det samme er følelsen av skam fordi du har fått en spontanabort. Alle disse følelsene er både vanlige og rimelige siden det er en veldig tøff opplevelse.
Men tankene og følelsene *er* tøffe å bære, og du eller partneren har ikke gjort noe galt. Minn deg selv og hverandre på at det å bære skyld og skam ikke fører deg fremover, men at det er naturlig å føle seg trist og sørge. Uansett om den emosjonelle reaksjonen kommer umiddelbart eller senere, er det viktig å få støtte og hjelp til å bearbeide opplevelsen. Hvem du snakker med eller hvordan du gjør det er opp til deg, men sørg for at du håndterer følelsene og tankene dine slik at du etter hvert kan føle deg bedre igjen.
Så godt som alle spontanaborter skjer fordi fosteret hadde en form for avvik eller fordi utviklingen av fosteret eller svangerskapet ikke kunne fortsette. Det er mange systemer i den gravides kropp og livmor som må fungere under svangerskapet, og i akkurat ditt tilfelle kan det ha skjedd noe som gjorde at systemet ikke var friskt og velfungerende, eller at fosteret ikke kunne fortsette å utvikle seg på grunn av avviket. Yrker innen helsevesenet, f.eks. leger, sykepleiere, hjelpepleiere og jordmødre, er vant til å håndtere krisereaksjoner og fysisk presserende situasjoner. Fortell den du møter hvordan du har det og opplever situasjonen, slik at du kan få best mulig hjelp.
For deg som har eller har hatt en sen spontanabort, kan det være trøstende eller oppmuntrende å vite at dette ikke betyr at du har større sjanse for å oppleve det igjen, eller at det er vanskelig å bli gravid etter dette. Du kan bli gravid; det kan både sinn og kropp. La kroppen og sinnet sørge. Ønsker du å bli gravid igjen, vil du kunne prøve så fort både kropp og sinn er klare for det.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey