Spiseforstyrrelser under graviditet

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Spiseforstyrrelser under graviditet

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Det finnes ulike former for spiseforstyrrelser, som anoreksi og bulimi, som vanligvis begynner i ungdomsårene. Kanskje du ikke har blitt diagnostisert med en spiseforstyrrelse eller møtt den rette personen til å hjelpe deg med å forstå tankene dine – men føler selv at du har (eller har hatt) usunne tanker om kosthold, trening og hvordan det påvirker kroppen din.

Det kan handle om vurdering rundt vekten din, at du teller hver kalori du forbrenner, at du får angst i forbindelse med måltider eller spiser for å lindre en negativ følelse – noe som til syvende og sist bidrar til mer angst. Usunne tanker om kropp og mat oppstår når du legger til verdier som bidrar til bekymring/angst/kvalme m.m. som påvirker din hverdag og velvære. Det er viktig å forstå at pleierne ikke dømmer deg. De ønsker å gi deg og ditt foster de rette forutsetningene for å ha det bra.

Forskning viser at spiseforstyrrelser også kan starte under svangerskapet. Mange gravide som tidligere har hatt spiseforstyrrelser, føler at de kan forholde seg bedre til tanker om mat under svangerskapet, men det er en viss risiko for tilbakefall på grunn av kroppslige endringer. Det er mange som får et nytt positivt perspektiv på kroppen under svangerskapet og blir overrasket over hva kroppen er i stand til.

Kanskje tankene rundt kroppen flyttes fra deg selv til det faktum at den faktisk produserer en annen liten person og trenger energi. Andre synes det er vanskelig å ikke kunne påvirke kroppens vekst og endringer. Hvis du kaster opp mye under graviditeten, kan det få deg til å huske en gang du har kastet opp tidligere, da du ikke følte deg så bra. Hvis du ikke har et sunt forhold til kroppen din, kan det også føles vanskelig å forestille seg at et barn ønsker å amme på brystene dine eller kreve fysisk nærhet.

Hos gravide med spiseforstyrrelser, eller som har hatt det tidligere, viser forskning at det er økt risiko for blant annet anemi (mangel på blod), for tidlig fødsel, hyperemesis (ekstrem kvalme), lavere fødselsvekt, økt risiko for fødselsdepresjon og tilknytningsproblemer. Det er derfor viktig at du gir jordmoren beskjed om du tidligere har hatt en spiseforstyrrelse eller har et usunt tankemønster rundt mat og kroppsbilde, slik at du kan få riktig hjelp.

Under svangerskapet kan du bli tilbudt ekstra støtte og undersøkelser for å sikre at både du og fosteret ditt har det så bra som mulig, når du diskuterer disse tankene eller erfaringene med jordmoren din. Når du har født, vil jordmortjenesten ta over. Også der kan du få hjelp og støtte til å føle deg best mulig og knytte sterkest mulig bånd til babyen. Våg å be om hjelp slik at du får det best mulig i svangerskapet og den første tiden som mor.

Gi jordmor og/eller sykepleier fra helsestasjonen beskjed hvis du:
• Har eller har hatt en spiseforstyrrelse

• Har angst og/eller usunne tanker om mat og kroppslige endringer (inkludert overdreven trening)

Du kan få hjelp med:

• Støttesamtaler med egen jordmor/helsestasjonen-sykepleier

• Kontakt med psykolog for samtale/terapi/behandling

• Kostholdsveileder

• Fysioterapeut

• Det finnes også spesialiserte mottak for spiseforstyrrelser som har helsepersonell som jobber med problematikk knyttet til spiseforstyrrelser, både i privat og offentlig regi. Du kan selv søke deg til klinikkene ved å sende egenhenvisning eller via henvisning fra jordmor (eller annen helsepersonell)

Eksempler på mottak er Stockholms Senter for spiseforstyrrelser, Capio spiseforstyrrelsessenter og Mandokliniken.

Trenger du akutt støtte, finnes det ideelle foreninger som har støttetelefon/chat:

https://www.friskfri.se
https://mind.se

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer