Tidlig spontanabort

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Tidlig spontanabort

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

En spontanabort før uke tolv regnes som en tidlig spontanabort, som er den vanligste perioden når det oppstår en spontanabort. Det betyr imidlertid ikke at du som gjennomgår spontanaborten plages av både fysiske og psykiske problemer. I denne artikkelen går vår jordmor Maria gjennom alt som skjer ved en tidlig spontanabort.

De fleste spontanaborter skjer før graviditetsuke ni. Etter uke tolv er det mye sjeldnere at det oppstår spontanabort. De tidlige abortene starter ofte med en blødning som i mengde vanligvis er som en kraftig menstruasjon. Den fortsetter så i noen dager eller opptil to uker. Blødningen *kan* vare i opptil fire uker, men oftest varer den i 1-2 uker og avtar over tid. Mens blødningen pågår, oppleves ofte smerte som er lokalisert til nedre del av magen og ryggen. Noen opplever smerter som stråler ned i lysken og bena.

Blødning og smerte

Det som skjer, er at livmoren trekker seg sammen etter spontanabort. Ettersom livmoren er en muskel, kjennes smerten både der den sitter og kan stråle ut til korsryggen til lysken og bena, fordi den presser mot nerver som leder dit.

Blødningene som kommer, kan være både ferskt og gammelt blod, noe som gjør at fargen kan variere mellom knallrødt og mørkerødt. Klumper er også vanlig. Noen ganger kommer smertene før blødningen, og andre ganger kommer blødningen før smertene. Derfor er det ikke noen tydelig linje for hvordan en spontanabort oppstår. Dette er individuelt og varierer fra gang til gang.

Hvis du mistenker at du gjennomgår spontanabort, er det en fordel at du ikke er alene. En spontanabort er tøff å komme seg gjennom, og hvis det skjer er det viktig at du får støtte fra noen du er trygg på. Smertelindring i form av varme, dusj, tens-apparat, hvetepute eller smertestillende tabletter som Alvedon anbefales ved en pågående spontanabort. Pass også på at du får i deg både mat og drikke selv om det er det siste du tenker på.

Da bør du søke hjelp

Hvis det er så mye blod at du blør gjennom et tykkere bind i en time, hvis blod renner nedover bena eller hvis du ikke takler smerten, bør du søke lege. Du kan kontakte jordmor på jordmorklinikken eller helsestasjonen for råd og veiledning og for informasjon om hvor du kan søke fysisk pleie. Dersom du vurderer at du trenger behandling umiddelbart, er nærmeste gynekologiske akuttmottak det stedet du bør henvende deg til. Selv om blødningen ser ekkel ut, kan du vente med den hjemme så lenge smerten er håndterbar og blødningene er rimelige.

Følelser under og etter en spontanabort

Følelsesmessig kan reaksjonen komme umiddelbart, men det er like vanlig at den kommer senere og at det tar tid å bearbeide det som har skjedd. Vi bærer på vår historie, og den situasjonen du tvinges til å gå gjennom kan skape alle slags reaksjoner og følelser både under og etter spontanaborten. Det er vanlig å føle sorg over at svangerskapet er over. Det samme er skyldfølelse fordi du tror du har gjort noe galt som førte til at dette skjedde.

Partneren kan også føle skyld fordi han mener at sædcellene var av dårligere kvalitet og gjorde at fosteret ikke kunne fortsette å leve og svangerskapet ikke kunne gjennomføres. Tanker om at du eller dere ikke er verdig til å være gravid eller bli foreldre, er vanlige. Samtidig føler du misunnelse på de som er gravide eller har barn. Det er også vanlig å føle skam over at det oppstod spontanabort. Kanskje det er ekstra vanskelig hvis du har fortalt folk rundt deg om graviditeten. Dette er alle veldig vanlige følelser, men det betyr ikke at tankene er sanne. Ingen av dere forårsaket spontanaborten, og en spontanabort skyldes vanligvis at fosteret hadde et avvik og ikke kunne utvikle seg. Andre årsaker til at det oppstår spontanaborter, er at svangerskapet ikke klarte å feste seg ordentlig til livmoren eller at celledelingen ikke forløp riktig. Så uavhengig av hvorfor det skjedde med deg, er det ikke du som forårsaket den avbrutte graviditeten.

Det er ulike muligheter for å få profesjonell støtte til å håndtere følelsene etter en spontanabort. Både jordmoren din, en rådgiver på en gynekologklinikk eller en abortklinikk kan tilby støttende samtaler. Via helsestasjonen din kan du også motta støttesamtaler fra rådgiver eller psykolog. Har du en samtalekontakt fra før, kan du henvende deg til denne for å snakke om dine følelser og din tilstand i forbindelse med spontanaborten. Kanskje er det også noen i din familie eller omgivelser du føler deg trygg på og som du kan snakke med? Spontanabort er vanlig og til tross for høye mørketall, vet vi at rundt 20 % av alle svangerskap ender i spontanabort. Det betyr at det sannsynligvis er flere rundt deg enn du tror som har vært gjennom det samme.

Når kan jeg bli gravid igjen?

Når blødningen stopper, kan du ha neste eggløsning, og når det skjer, er kroppen din fysisk klar til å bli gravid igjen. Du må imidlertid kjenne etter om du er klar følelsesmessig, noe som er en helt annen sak. Sinnet ditt må ta igjen kroppen din, og det må ta den tiden det tar.

Ved blødninger som varer mer enn to uker, anbefales det å kontakte gynekolog for undersøkelse og bekreftelse på at spontanaborten er fullstendig. I noen tilfeller kan det skje at tilleggsbehandling må gjøres, med medikamenter eller skraping, dersom det er rester igjen i livmoren. Så hvis du har blødninger som ikke har stoppet etter to uker, kontakt en gynekolog for å få riktig hjelp.

Sist men ikke minst – la det ta sin tid med både fysisk og psykisk påvirkning under og etter en spontanabort. Det varierer fra person til person hvor lang tid man trenger på å komme seg.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer